Πες μου γιατί τα μπαλόνια πετάνε…!

0
390

Custom-Balloon-design-tool

Χρωματιστά, μικρά, μεγάλα, γυαλιστερά, τα μπαλόνια είναι ένα κομμάτι πλαστικού υλικού που απλώς περιέχει λίγο αέρα. Παρ’ όλ’ αυτά, ενθουσιάζει πάντα μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας ένα όμορφο και παιχνιδιάρικο θέαμα σε κάθε είδους περίσταση.

Γιατί μπορεί όμως κάτι τόσο απλό να χρήζει επιστημονικού ενδιαφέροντος; Πόση Φυσική συναντά κανείς ακόμη και σε ένα μπαλόνι;

Κάθε υλικό σώμα έχει μια μάζα, η οποία εκφράζει την αδράνεια που θα επιδείξει το σώμα αυτό όταν γίνει μια προσπάθεια μεταβολής της κινητικής του κατάστασης.

Όταν φουσκώνουμε ένα μπαλόνι μόνοι μας, το εσωτερικό του βαραίνει συγκριτικά με τον αέρα του περιβάλλοντος που βρίσκεται γύρω του. Έτσι όταν το αφήσουμε απο τα χέρια μας, θα πέσει κάτω. Γιατί κάποια μπαλόνια συμπεριφέρονται όμως διαφορετικά…;

Τα μπαλόνια του εμπορίου που τα αγοράζουμε ήδη φουσκωμένα από τους πωλητές τους, έχουν γεμίσει με ήλιο. Το ήλιο είναι ένα από τα ευγενή αέρια, διαφέροντας αρκετά από τον αέρα που διοχετεύουμε εμείς σε ένα μπαλόνι με το στόμα μας. Όντας πολύ ελαφρύτερο λοιπόν, κάνει το μπαλόνι να κινείται προς τα πάνω.

maxresdefault (1)

Και τώρα ένα ενδιαφέρον πείραμα που μπορεί καθένας να δοκιμάσει και μόνος… Κλείστε το στόμιο ενός άδειου μπουκαλιού με ένα μπαλόνι. Ρίχνοντας ζεστό νερό στο εξωτερικό του μπουκαλιού παρατηρείστε το μπαλόνι να φουσκώνει, ενώ ρίχνοντας κρύο νερό θα ξεφουσκώσει.

Δημιουργώντας θερμοκρασιακή διαφορά επιδρούμε στη διαστολή και συστολή του αέρα, και λόγω του ότι τα ελαστικά τοιχώματα του μπαλονιού είναι ευκίνητα, προκαλούμε μεταβολή του όγκου βλέποντας το μπαλόνι να γεμίζει αέρα και στη συνέχεια να τον αποβάλλει.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε μπαλόνια σε κάποιο πάρτυ θα ξέρετε και την φυσική εκδοχή της προετοιμασίας που προηγήθηκε λοιπόν…!

balloon-convention-09-229

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ