Life

Πες μου γιατί θεωρείται επικίνδυνος ο φούρνος μικροκυμάτων!

Είναι επικίνδυνος ο φούρνος μικροκυμάτων για την υγεία μας;

Λία Καραμπατέα
πες-μου-γιατί-θεωρείται-επικίνδυνος-ο-182500
Λία Καραμπατέα

one-trick-you-need-use-when-microwaving-leftovers.w1456

Ενδεχομένως οι γιαγιάδες μας και γενικότερα οι παλιότερες νοικοκυρές να μην κατάλαβαν ποτέ τη χρησιμότητα αυτής της συσκευής, ενώ στις νεότερες του “αθλήματος” έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια, διευκολύνοντας καθημερινά στην ετοιμασία του γεύματος. Παρ’ όλ’ αυτά, πάντα εξακολουθεί να υπάρχει μια φημολογία ως προς την επικινδυνότητα για την υγεία μας. Πόσο αληθές είναι άραγε αυτό…;

Ενώ ένας “κοινός” φούρνος χρησιμοποιεί την πυράκτωση αντιστάσεων αλλά και τον θερμό αέρα, προκειμένου να ζεστάνει το φαγητό, ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιεί τα μικροκύματα, δηλαδή μια μορφή ακτινοβολίας.

Τα μικροκύματα ανήκουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα καταλαμβάνοντας συχνότητες από 0,3 ως 300GHz. Εφαρμόζονται στην κινητή τηλεφωνία, στα τηλεοπτικά σήματα, στο WiFi, αλλά και στα ραντάρ και τις δορυφορικές επικοινωνίες. Αυτό που αλλάζει ανάλογα τη χρήση, είναι η πιο συγκεκριμένη συχνοτική περιοχή που αξιοποιείται ανά περίπτωση.

Στον φούρνο μικροκυμάτων λοιπόν, το μάγνητρο (βασικό εξάρτημα της λειτουργίας του), καταφέρνει με μετασχηματισμό του ηλεκτρικού ρεύματος, να εκπέμψει ηλεκτρόνια, των οποίων η κίνηση καθορίζεται από την ύπαρξη μαγνητών. Η άνοδός τους έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μικροκυμάτων, τα οποία μέσω διαδοχικών ανακλάσεων διεισδύουν στο φαγητό, διεγείρουν τα υγρά στοιχεία μέσα σε αυτό, και επιτυγχάνεται έτσι η αύξηση της θερμοκρασίας άρα και η θέρμανση του φαγητού. Ο τρόπος λειτουργίας βέβαια, όπως αντιλαμβανόμαστε, καθιστά τα μικροκύματα κατάλληλα για συγκεκριμένα είδη τροφών.

2011-09-04-steamers-corn-500

Η πεποίθηση ότι ίσως είναι “βλαβερός” για την υγεία μας, πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται για ακτινοβολία, ένα επιστημονικό αντικείμενο γύρω από το οποίο επικρατεί γενικότερα μια ημιμάθεια. Τα σωματίδια της μικροκυματικής ακτινοβολίας μέσα στον φούρνο δεν έχουν τόσο υψηλή ενέργεια ώστε να μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όπως άλλες μορφές ακτινοβολίας (πχ ακτίνες Χ). Μάλιστα, το γεγονός ότι καταφέρνει να ζεστάνει το φαγητό τόσο γρήγορα, βοηθά στο να διατηρηθούν αναλλοίωτα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά.

Ωστόσο, και για να εξετάζουμε και τις δύο όψεις κάθε νομίσματος, κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να είμαστε με σιγουριά βέβαιοι για την ασφαλή λειτουργία της μόνο τον πρώτο καιρό μετά την αγορά της.

Κάθε συσκευή πριν βγει στην αγορά έχει περάσει όλους τους απαιτούμενους ελέγχους που διασφαλίζουν ότι ο καταναλωτής δε θα διατρέξει κάποιο κίνδυνο από τη χρήση της. Έτσι, στον φούρνο μικροκυμάτων, η πόρτα λειτουργεί σαν ένας ιδανικός “καθρέφτης” που ανακλά πίσω στον θάλαμο κάθε ακτινοβολία, χωρίς να επιτρέπει σε μέρος αυτής να διαφεύγει προς τα έξω.

Με την πάροδο του χρόνου όμως και τη φθορά λόγω πολλαπλής χρήσης, η φερεγγυότητα αυτή αμφισβητείται, οπότε από ένα σημείο και μετά χρειάζεται προσοχή για τη συντήρηση ή ανανέωση τέτοιου είδους συσκευών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα