Life

Στα εννιά ροζέ που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πεθάνεις ένα ελληνικό!

Μια παγκόσμια διάκριση για ένα πολύτιμο κρασί από το Αμύνταιο.

Parallaxi
στα-εννιά-ροζέ-που-πρέπει-να-δοκιμάσει-221141
Parallaxi

Η ετήσια σύναξη τους για να δοκιμάσουν και να βραβεύσουν τα καλύτερα κρασιά του κόσμου είναι σχεδόν μυσταγωγική. Η φετινή χρονιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της μυθικής ομάδας, των Rose Masters, που αποφάσισαν να δείξουν ότι εκτός από την Προβηγκία νέες δυνατές αγορές, όπως η Ελλάδα, η Αγγλία και η Τουρκία μπαίνουν με αξιώσεις στη δεκάδα.

Έτσι λοιπόν μέσα στη λίστα με τα καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου, που ένας πότης πρέπει να δοκιμάσει πριν φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο, συμπεριέλαβαν, ένα κρασί από το Αμύνταιο της Φλώρινας, το Ροζέ του Κτήματος Άλφα του Άγγελου Ιατρίδη .

Φτιαγμένο 100% από ξυνόμαυρο, φρουτώδες και ισορροπημένο, με κομψή συσκευασία και δυναμική είσοδο στην πολυτελή σκηνή των Ροζέ κατευθείαν από την ανατολική Μεσόγειο για να καταπλήξει σύμφωνα με τους κριτές.

Κριτές είναι η αφρόκρεμα του κόσμου του οίνου.

• Patrick Schmitt MW, editor-in-chief, the drinks business • Antony Moss MW, director of strategic planning, WSET • Jonathan Pedley MW, wine lecturer and consultant • Christine Parkinson, group head of wine, The Hakkasan Group • Clive Barlow MW, wine trainer and consultant • Clément Robert MS, group head sommelier and wine buyer, 28º-50º • Elizabeth Gabay MW, wine writer, Provençal rosé specialist • Dee Blackstock MW, wine buyer and consultant • Beverly Blanning MW, wine writer and lecturer • Patricia Stefanowicz MW, wine educator and consultant

Λίγα λόγια για το βραβευμένο κρασί της Βόρειας Ελλάδας:

Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%.

Περιοχή / Αμπελοτόπι: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου. “Χελώνες” & “Σκαντζόχοιρος”. Το αμπελοτεμάχιο “Χελώνες”, του ενιαίου ιδιόκτητου αμπελώνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, «βλέποντας» το όρος Βόρας, ενώ το αμπελοτεμάχιο “Σκαντζόχοιρος”, του ενιαίου ιδιόκτητου αμπελώνα βρίσκεται σε υψόμετρο 690 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό, “βλέποντας” την λίμνη των Πετρών και το όρος Βόρας.

Οινοποίηση / Παλαίωση: Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου. Παραμονή για λίγες ώρες με τα στέμφυλα και κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Στην συνέχεια αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Παραμονή του κρασιού για 3 μήνες στις λεπτές οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Χρώμα έντονο ροζέ με ανταύγειες saumon. Μύτη φρουτώδης με πλούσια αρωματική έκφραση. Ιδιαίτερα ισορροπημένο στόμα, αρκετά γεμάτο, λιπαρό, με εκφραστική επίγευση.

Αρμονία: Συνδυάζεται αρμονικά με παραδοσιακές Ελληνικές γεύσεις. Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες, πιπεριές Φλωρίνης ψητές, σαλάτες, ζυμαρικά σε ελαφρές κόκκινες σάλτσες, πίτσες, αλλά και με εξωτικές κουζίνες και κρύες ντοματόσουπες.

Ιδανική απόλαυση στους 12-14º.

Ένα μεγάλο μπράβο στο κτήμα Alpha και την ελληνική οινοποιία, στον Άγγελο Ιατρίδη που επιμένει τις τελευταίες δεκαετίες και έχει δημιουργήσει στο Αμύνταιο έναν από τους καλύτερους ελληνικούς αμπελώνες, ένα υπόδειγμα αμπελοκαλλιέργειας και μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου περιζήτητα σε όλες τις μεγάλες αγορές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα