Life

Τα 12 πράγματα που είναι καλό να διαγράψεις από το Facebook σου

Αν θέλεις να προστατέψεις καλύτερα την ιδιωτικότητά σου, αυτά είναι τα 12 πράγματα που μάλλον θα ήταν καλό να διαγράψεις από το Facebook σου.

Parallaxi
τα-12-πράγματα-που-είναι-καλό-να-διαγράψ-313131
Parallaxi

Έχοντας δισεκατομμύρια χρήστες, το Facebook είναι ένα από τα πιο επιδραστικά δίκτυα στον κόσμο. Και με οτιδήποτε έχει τόση δύναμη, πρέπει κανείς να προσέχει πώς το αντιμετωπίζει, καθώς υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που πρέπει να σκεφτεί καλά πριν τις κοινοποιήσει.

Στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica και στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook παγκοσμίως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμμετείχαν στο κίνημα #DeleteFacebook, ενώ πλέον το κοινωνικό δίκτυο αντιμετωπίζεται με καχυποψία, καθώς πολλοί αναλογίζονται τον ρόλο που παίζει στην ζωή τους.

Αν ανήκεις σε αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν τον λογαριασμό τους αλλά να προστατέψεις καλύτερα την ιδιωτικότητά του, αυτά είναι τα 12 πράγματα που μάλλον θα ήταν καλό να διαγράψεις από το facebook σου:

1. Τα γενέθλιά σου

Η ημερομηνία γέννησής σου είναι ένα σημαντικό στοιχείο, όπως και το όνομα και η διεύθυνσή σου, με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει πιο εύκολα πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό και τα προσωπικά στοιχεία σου.

2. Το τηλέφωνό σου

Το καλύτερο πιθανό σενάριο με το να έχεις τον αριθμό τηλεφώνου σου στο facebook είναι να αποκτήσεις έναν ευγενικό θαυμαστή. Το χειρότερο, να σε παρενοχλούν αδιαλείπτως.

3. Τους περισσότερους “φίλους” σου

Σύμφωνα με την καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Robin Dunbar, οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν περίπου 150 σταθερές σχέσεις. Εξετάζοντας 3.375 χρήστες του Facebook, διαπίστωσε ότι από τους φίλους τους στο Facebook, οι 4,1 θεωρήθηκαν αξιόπιστοι. Η διαγραφή των διαδικτυακών φίλων με τους οποίους δεν επικοινωνούμε λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει μία πιο υγιή αλληλεπίδραση στα social media.

4. Τις φωτογραφίες του παιδιού σου ή μελών της οικογένειάς σου

Η Victoria Nash, διευθύνουσα σύμβουλος του Oxford Internet Institute, έθεσε ένα πολύ καλό ερώτημα σχετικά με το ζήτημα αυτό, κι έχει να κάνει με την συγκατάθεση: Τι είδους πληροφορίες θα ήθελαν τα παιδιά σας να δουν για τον εαυτό τους στο διαδίκτυο όταν μεγαλώσου; Οι προηγούμενες γενιές δεν χρειάστηκε ποτέ να σκεφτούν κάτι αντίστοιχο αλλά με τα σημερινά δεδομένα η ερώτηση είναι πολύ σημαντική. Και φυσικά, δεν παραβλέπουμε τους λόγους ασφαλείας για τους οποίους δεν θα έπρεπε να γίνεται.

5. Το σχολείο στο οποίο πηγαίνει το παιδί σου

Δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι επικίνδυνο να κοινοποιεί κανείς την τοποθεσία του παιδιού του διαδικτυακά, είτε αυτό πρόκειται για το σχολείο στο οποίο πηγαίνει ή οποιαδήποτε εξωσχολική του δραστηριότητα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γνωρίζει ο οποίοσδήποτε από εσάς πώς μπορεί να έχει πρόσβαση στα παιδιά σας.

6. Τις υπηρεσίες εντοπισμού

Οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι διαθέσιμες τόσο στο Android όσο στα iPhone. Το 2015, το TechCrunch ανέφερε ότι πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες έχουν πρόσβαση στο Facebook αποκλειστικά από το κινητό τους, κάτι που σημαίνει ότι τα εκατομμύρια αυτά έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν την τοποθεσία τους. Έτσι, ο οποιοσδήποτε θέλει ή όχι το κακό σας, ξέρει πού θα βρίσκεστε. Δείτε πώς αλλάζετε τις ρυθμίσεις ΕΔΩ.

7. Τον εργοδότη σου

Το Facebook είναι κοινωνικό δίκτυο, κι ως εκ τούτου, σε έναν βαθμό, τα σχόλιά μας λογικό είναι να γίνονται σε χαλαρά πλαίσια. Όμως αν ο εργοδότης σας έχει πρόσβαση στον “τοίχο” σας στο facebook, θα έχει την δυνατότητα να δει και κάποιο πιθανό σχόλιο στο οποίο να γκρινιάζετε για τη δουλειά. Σίγουρα μπορείτε να τον μπλοκάρετε από το να βλέπει κάποιες αναρτήσεις, όμως δεν είναι πολύ μεγαλύτερος μπελάς να το έχετε συνέχεια στο νου;

8. Το check-in

Ο κόσμος συχνά ξεχνάει πως όταν κάνεις check-in όταν βρίσκεσαι σε μια τοποθεσία, την αποκαλύπτεις κιόλας σε κόσμο που ίσως δεν θα ήθελες να γνωρίζει πού είσαι, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για κόσμο που κάνει check-in στο σπίτι του!

9. Το πότε και το πού θα πας διακοπές

Πόσο πιο εύκολο το κάνετε να πέσετε θύματα ληστείας όταν ανακοινώνετε στο Facebook σας τις ακριβείς ημερομηνίες που φεύγετε διακοπές; Ακόμα και το προφίλ σας να είναι κλειστό, και να μην φαίνεται σε κόσμο εκτός των “φίλων” σας, δεν είναι όλοι πάντα τόσο καλοπροαίρετοι όσο νομίζουμε ώστε να μην εκμεταλλευτούν την παραπάνω πληροφορία.

10. Την κατάσταση της σχέση σου

Αν θέλετε να γιορτάσετε το “άνθισμα” μιας νέας σχέσης, επιλέξτε άλλο τρόπο εκτός Facebook. Γιατί αν αυτή η σχέση τελικά δεν πετύχει και χρειαστεί να ξαναλλάξετε το status από “In a relationship” σε “Single”, θα είναι κάτι που θα το δουν όλοι οι διαδικτυακοί σας φίλοι. Είναι μια κατάσταση που δεν χρειάζεται να γίνει πιο επώδυνη.

11. Τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας

Ποτέ. Το να βάλεις στοιχεία πιστωτικής κάρτας, ειδικά μιας συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό, οπουδήποτε στο Facebook ποτέ δεν είναι καλή ιδέα. Αν κάνεις οποιαδήποτε συναλλαγή στο κοινωνικό δίκτυο, για ασφάλεια, καλύτερα επέλλεξε μια προπληρωμένη κάρτα.

12. Τις φωτογραφίες από τις κάρτες επιβίβασης

Το να βγάζεις φωτογραφία την κάρτα επιβίβασης για ένα ταξίδι που θα κάνεις και να την ανεβάζεις στο Facebook δεν είναι ό,τι πιο έξυπνο. Το barcode πάνω στην κάρτα σου είναι μοναδικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανεύρεση πληροφοριών που έδωσες για τον εαυτό σου στην αεροπορική εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη:

5 tips για να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο facebook

Ποτέ μην πληκτρολογήσεις αυτές τις λέξεις στο facebook

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα