Τα πρωτότυπα βιβλία εικονικής πραγματικότητας είναι made in SKG!

foto2 Μία νέα μοναδική καινοτομία παγκόσμιου βεληνεκούς παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στην πόλη μας και από πίσω δεν βρίσκονται άλλοι από τους Θεσσαλονικείς Bitar. Η ντόπια ομάδα δημιούργησε κι έχει κυκλοφορήσει πια το πρώτο βιβλίο με τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ η δράση της δεν σταματά εκεί.

Planets_10-55-00_09-05-16

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Το ηλιακό σύστημα σε 3D», που μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να ζωντανέψει σε 3D τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με υψηλής ποιότητας αναπαραστάσεις και δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA. Με τη χρήση του εξωφύλλου, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν ολόκληρο το ηλιακό σύστημα να περιστρέφεται πάνω στο βιβλίο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, ενώ ταξιδεύει παράλληλα τα παιδιά στον διαστημικό σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το βιβλίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου και έκλεψε την παράσταση, θεωρήθηκε εκδοτικό φαινόμενο και κατέστησε σαφές ότι η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει και να προσθέσει ποιότητα σε ένα βιβλίο και όχι να το αντικαταστήσει.

team

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την καινοτομία αυτή; Η ομάδα Bitar αποτελείται από τέσσερα άτομα, δύο προγραμματιστές, τους κυρίους Βαγγέλη και Ευθύμη Παπούλια, τον κ. Ματζιάρη Γιάννη, υπεύθυνο σχεδιασμού, και την κ. Κατερίνα Παπούλια, ειδική παιδαγωγό και συγγραφέα όλων των βιβλίων. Η Bitar ξεκίνησε την λειτουργία της πριν από έναν περίπου χρόνο ως θυγατρική της εταιρίας λογισμικού Firebit με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων στην επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα.

Τα μέλη της ομάδας ασχολούνται περίπου 8 χρόνια με την τεχνολογία και την καινοτομία σε επίπεδο υπηρεσιών προς επαγγελματίες. Με την ίδρυση της δικής τους προσπάθειας, κυρίαρχο project τους αποτελεί εκτός των άλλων και το Flyerbook, μια εφαρμογή με την οποία μπορούν να μετατρέψουν ένα εταιρικό φυλλάδιο σε έναν ολόκληρο πολυτελή κατάλογο, μειώνοντας έτσι το κόστος της διαφήμισης, ενώ παράλληλα ο επιχειρηματίας μπορεί να «χτίσει» ένα δίκτυο αφοσιωμένων πελατών στους οποίους μπορεί να απευθύνεται εντελώς δωρεάν στέλνοντάς τους μηνύματα (Push Notification) στις φορητές τους συσκευές.

Με το project αυτό, και ακόμα περισσότερο με το βιβλίο εικονικής πραγματικότητας, όπως σημειώνει ο κ. Βαγγέλης Παπούλιας, «Θέλαμε να δώσουμε την καινοτομία στον κόσμο και να την κάνουμε εμπορικό προϊόν που να μπορεί να μπει σε κάθε σπίτι. Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα είναι ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που σύντομα θα είναι διαθέσιμες για τον καθένα, χωρίς πολύ μεγάλο κόστος και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εμείς προσπαθούμε να τις χρησιμοποιούμε κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.»

planets-3d-small

«Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη μας για τα βιβλία και από την αυξανόμενη ανάγκη για τον εμπλουτισμό τους με επιπλέον λειτουργίες, που δεν ήταν διαθέσιμες έως τώρα. Θέλαμε τα παιδιά να ξαναγαπήσουν τα βιβλία και έτσι τους τα «επαυξήσαμε» με τεχνολογία που πλέον αγαπούν από μικρά. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο είναι οι αντιδράσεις των παιδιών όταν βλέπουν κάτι τόσο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα …στα μέτρα τους! Είναι πραγματικά εκπληκτικές και μας γεμίζουν κουράγιο να συνεχίσουμε να καινοτομούμε.», όπως αναφέρει. «Το μέλλον άλλωστε της εικονικής πραγματικότητας είναι ήδη δεδομένο, έχουν επενδυθεί πολλά κεφάλαια για την ανάπτυξή του και πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά το ίδιο θα ισχύσει και στην Ελλάδα.» σημειώνει.

Planets_10-55-14_09-05-16

Τι ακριβώς είναι όμως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα; «Η επαυξημένη πραγματικότητα στην ουσία παρουσιάζει την πραγματικότητα με κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως π.χ. μία σελίδα του βιβλίου με ένα τρισδιάστατο πλανήτη επάνω του. Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας μας ταξιδεύει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, και με το συγκεκριμένο βιβλίο, στον διαστημικό σταθμό του E.S.A., αλλά με πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών. Εφ’όσον υπάρχει μάσκα εικονικής πραγματικότητας (που κάνουν θραύση στο εμπόριο), τότε η εμπειρία είναι εξαιρετική!» αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

IMG_2793

«Το ηλιακό σύστημα σε 3D» είναι το πρώτο βιβλίο που έχει εκδοθεί και περιλαμβάνει τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Η χρήση του είναι πολύ απλή και η λειτουργικότητά του εξαιρετικά υψηλή. Τα παιδιά μπορούν να δουν τους πλανήτες να «ζωντανεύουν» τρισδιάστατα μέσω μιας φορητής συσκευής (smartphone/tablet) είτε με λειτουργικό σύστημα Android είτε με iOS (iphone και ipad), καθώς δουλεύει σε όλες τις συσκευές. Απλά κατεβάζουν την δωρεάν εφαρμογή που συνοδεύει το βιβλίο, η οποία βάζει σε λειτουργία την κάμερα της συσκευής. Στη συνέχεια, σημαδεύοντας τις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου, οι πλανήτες και ο ήλιος, γίνονται τρισδιάστατοι και περιστρέφονται πάνω στην σελίδα, με αξιόπιστες απεικονίσεις και δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της NASA.

Όταν ο χρήστης σημαδέψει το εξώφυλλο του βιβλίου, μπορεί να δει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα και πως οι πλανήτες κινούνται σε τροχιές γύρω από τον ήλιο. Πρόκειται για μία εξαιρετικά εκπαιδευτική λειτουργία που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τη λειτουργία του ηλιακού μας συστήματος.

IMG_2780

Στη συνέχεια έρχεται ένα παιχνίδι. Πάλι, σημαδεύοντας το εξώφυλλο και επιλέγοντας ένα από τα δύο πρώτα κουμπιά της εφαρμογής, το παιδί μπορεί να βγει μια φωτογραφία ντυμένο σαν αστροναύτης, επιλέγοντας μία από τις δύο στολές που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή. Ο γονέας μπορεί να μεγαλώσει/μετακινήσει τη στολή ώστε να «ταιριάζει» στον μελλοντικό αστροναύτη!

foto3-horz

Τέλος, έρχεται το κομμάτι της εικονικής πραγματικότητας. Αν η συσκευή του χρήστη διαθέτει γυροσκόπιο (περιλαμβάνεται στην πλειονότητα των συσκευών), τότε μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στον διαστημικό σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (E.S.A.) μέσα από 7 διαφορετικές πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών από το εσωτερικό του σταθμού.

Η λειτουργία αυτή ξεκινάει σημαδεύοντας το εξώφυλλο και πατώντας το τελευταίο κουμπί. Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί να περιστρέψει την συσκευή του και να περιηγηθεί, σαν να βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό. Αν ο χρήστης έχει μάσκα εικονικής πραγματικότητας, μπορεί να τοποθετήσει το κινητό του μέσα, και απλά να περιστρέφει το κεφάλι του.

foto5

«Το Ηλιακό Σύστημα σε 3D» αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς «Livebooks – Βιβλία που ζωντανεύουν» που έχει δημιουργήσει η Bitar, που περιλαμβάνει πέντε βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας. Το τελευταίο τους αυτό όμως έχει όμως την καινοτομία να συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες.

Τα προηγούμενα βιβλία της σειράς έχουν ποικίλα θεματολογία. «Οι βασιλιάδες της ζούγκλας» μέσω του οποίου «ζωντανεύει» ο κόσμος των ζώων με 3D κίνηση και ήχους, καθώς και τη δυνατότητα να βγει το παιδί φωτογραφία με ένα από τα 10 ζώα που περιλαμβάνει το βιβλίο. «Η κοκκινοσκουφίτσα φοράει κίτρινα», που αποτελεί ένα βιβλίο ζωγραφικής, με αφήγηση μιας διαφορετικής προσέγγισης του γνωστού παραμυθιού από μία 3D νεράιδα. «Ο Ντίνος στα Ίχνη των Δεινοσαύρων» μέσω του οποίου «ζωντανεύουν» οι δεινόσαυροι μπροστά στα μάτια του παιδιού, ενώ αυτό μπορεί να βγει φωτογραφία με έναν από τους 9 δεινόσαυρους που περιλαμβάνει το βιβλίο. Και «Χριστουγεννιάτικο Μυστικό», που αποτελεί βιβλίο ζωγραφικής με αφήγηση από την 3D νεράιδα, με θέμα τα Χριστούγεννα και κυκλοφορεί εκείνη την περίοδο.

Αυτή τη στιγμή τα βιβλία της ομάδας είναι μόνο παιδικά, για ηλικίες από 3 έως 12 ετών. Είναι διαθέσιμα για παραγγελίες στο livebooks.gr και σε μερικά επιλεγμένα βιβλιοπωλεία κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Τα βιβλία επίσης χρησιμοποιούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από εκπαιδευτικούς, σχολεία, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους, λόγω της αυξημένης εκπαιδευτικής λειτουργικότητας που περιλαμβάνουν.

IMG_2768

Όπως αναφέρει ο κ. Παπούλιας, «Έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε την σειρά των βιβλίων μας, καθώς και να τα μεταφράσουμε σε διάφορες γλώσσες, ώστε να κυκλοφορήσουν παγκοσμίως. Το επόμενο διάστημα θα βελτιώνουμε και θα προσθέτουμε λειτουργικότητα στο Flyerbook project, ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε διαθέσιμο στον καθένα με αυξημένη χρηστικότητα και εντυπωσιακές λειτουργίες. Έχουμε και άλλα πολλά σχέδια, που προς το παρόν τα κρατάμε κρυφά…».

Βρείτε λοιπόν τα βιβλία εικονικής πραγματικότητας στο livebooks.gr, στο τηλ. 2310427804 και στα επιλεγμένα Βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης:

Stamp on – Αμφιπόλεως 19, Νους και Γνώσην – Πλαστήρα 9, Κέντρο του Βιβλίου – Λασσάνη 3, Πάπυρος – Ν. Ραιδεστος, Περσάλ – Πορφύρα 7, Bookartia – Β. Όλγας 141, Κάτι Γίνεται – Γ. Παπανδρέου 27, Χρυσές Σελίδες – Παπαναστασίου 120, Book House – Εθν.Αντιστάσεως 38, ΚΛ – 25ης Μαρτίου 39, Scripta – Ωραιόκαστρο, Βιβλιοφόρος – Αγ. Βασιλείου 19-21, Μάρκου – Βελισσάριου 60, Το Βιβλιοπωλείο της Σοφουλη – Σοφούλη 19, Peachy Luna – Παπαναστασίου 82, Άμπρα Κατάμπρα – Γ. Χαλκίδη 1, Oh Baby – Καραμανλή 66Α, Καλαμαριά, και σύντομα στον Ιανό

Planets_10-54-01_09-05-16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ