Δείτε γιατί ο Άγιος Βασίλης θα έρθει νωρίτερα σε 100 σχολεία της χώρας!

0
534

Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντάει την ρομποτική και τους λαμπρούς Έλληνες μαθητές σε ένα μεγάλο πανελλήνιο διαγωνισμό. Τί είναι το STEM στο οποίο εντάσσεται και ο διαγωνισμός με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και τι προσπαθεί να κάνει ο οργανισμός WRO Hellas στα ελληνικά νέα μυαλά; Δείτε γιατί ο Άγιος Βασίλης θα έρθει νωρίτερα σε 100 σχολεία της χώρας.

σχολεία ρομποτική

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται νωρίτερα για 100 δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 13 περιφέρειες της χώρας καθώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με απόφασή του στηρίζει τον οργανισμό WRO Hellas παρέχοντάς τους κιτ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής EV3 καθώς και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία, τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η δοκιμασία του διαγωνισμού αναφέρεται στην περιπετειώδη πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που διέσχισε και κατέκτησε όλο το γνωστό κόσμο της εποχής του. Η διαδρομή πραγματοποιείται επάνω σε ένα χάρτη και τα ρομπότ πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που «χάραξε» ο Μ. Αλέξανδρος για να ολοκληρώσουν τις δοκιμασίες που θα συναντήσουν.

Τί είναι το STEM ως μέθοδος εκπαίδευσης, ένα πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και ο διαγωνισμός

Ο συγκεκριμένος Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του οργανισμού WRO Hellas για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτική μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) στον τρόπο διδασκαλίας και εκπαίδευσης.

Η εισαγωγή του STEM ως κεντρική επιλογή τη χώρας μας είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος για την ανάταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σημερινών μαθητών, μετέπειτα φοιτητών, είναι ο μοναδικός δρόμος για τη δημιουργία ουσιαστικού μέλλοντος. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της καινοτομίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενσωμάτωση της σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι παράγοντες ανάπτυξης που θα αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια.

unnamed

Τί είναι ο WRO Hellas

Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης με διακριτικό τίτλο WRO Hellas είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των ΤΠΕ και ιδιαίτερα μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο WRO Hellas διοργανώνει κάθε χρόνο τρεις Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, έναν για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειών Εκπαίδευσης.

Πώς λειτουργεί ο WRO Hellas και όσα προσφέρει στην εκπαίδευση δεκάδων παιδιών σχετικά με την Ρομποτική

Έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε κάθε σημείο της χώρας μας, επίλεκτα στελέχη της εγχώριας εκπαιδευτικής κοινότητας είναι υπεύθυνοι σε κάθε περιφέρεια, οργανώνοντας με επιτυχία περιφερειακούς διαγωνισμούς, υποστηρίζοντας με αυταπάρνηση και εθελοντικά το όραμά μας. Η προσπάθειά μας για την αποκέντρωση των δράσεών μας στην έδρα της κάθε περιφέρειας με σκοπό αφενός στη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των μαθητών στις δράσεις μας, αφετέρου στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών μας στην εκπαιδευτική ρομποτική, έχει οδηγήσει στη δημιουργία σε κάθε περιφέρεια ενός επιστημονικού και ενός οργανωτικού υπευθύνου.

Ενδεικτικά η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής, περιλαμβάνει τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες – ακαδημαϊκούς δασκάλους σε παιδαγωγικά και τεχνολογικά θέματα, με ιδρυτικά μέλη τους κ.κ. Ροβέρτο Κινγκ (ομότιμος καθηγητής Παν. Πατρών), Αντώνιο Τζε (πρόεδρος τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ Παν Πατρών), Δημήτρη Αλιμήση (καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ), Παπαδόπουλο Ευάγγελο (ΕΜΠ) κ.ά.

Αποκορύφωμα των δράσεών του οργανισμού αποτελεί η προετοιμασία και η αποστολή εθνικών μαθητικών ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad), μία παγκόσμια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2016, οι Ολυμπιονίκες της World Robot Olympiad (κατηγορίες Λυκείου) εγγράφονται σε συναφή πανεπιστημιακή σχολή χωρίς εξετάσεις.

Δείτε περισσότερα για την συμμετοχή και την διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού ΕΔΩ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ