Ένα μνημείο διεκδικεί την διατήρησή του στον χρόνο

0
396

Το δίδυμο Λουτρό της Κυριώτισας στη Βέροια

λουτρό Αλατά

Ένα κρυμμένο στολίδι, το δίδυμο οθωμανικό Λουτρό, ένας άγνωστος θησαυρός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας.

Στην ιστορική περιοχή της  Κυριώτισσας, πολύ κοντά στο νεότερο μητροπολιτικό ναό της πόλης, νότια της κεντρικής οδού Μητροπόλεως, κρυμμένος ανάμεσα σε πολυώροφες πολυκατοικίες, βρίσκεται ένας λουτρώνας που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, γνωστός ως ≪Τουζτσί χαμάμ» ή, εκ παραφθοράς, ≪Τσις χαμάμ≫. Ο λουτρώνας είναι δίδυμος, δηλαδή περιλαμβάνει ανδρικό και γυναικείο τμήμα, με όλους τους χώρους που απαιτούνταν για τη λειτουργία ενός κεντρικού δημόσιου λουτρού της εποχής.

Εντός του μια σπάνια έκπληξη: τοιχογραφίες οι οποίες, σε μια εποχή και σ’ ένα πολιτιστικό περιβάλλον, το οποίο επέτρεπε μόνο τον ανεικονικό διάκοσμο, απεικονίζουν μορφές!

Το Λουτρό του Αλατά βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λουτρού, Περδίκα και Ελευθερίας. Οι πολίτες της Βέροιας ήδη υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την αποκατάστασή του, οργανώνοντας Ομάδα.

1485714595588e34a3274376.70545984original_588e346f86eb1_600x298

 Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347, efahma@culture.gr

Η Ομάδα δημιούργησε και ένα ψήφισμα στο οποίο μπορούμε να ψηφίσουμε όλοι για να δρομολογηθεί το έργο της αποκατάστασης:

“Διεκδικούμε την αποκατάσταση του Δίδυμου Λουτρού της Βέροιας ‐ Διεκδικούμε την πόλη μας. Πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα
του έργου της αποκατάστασης του δίδυμου λουτρού της Βέροιας, ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία ισλαμικής τέχνης στη Βέροια και όχι μόνον, του οποίου η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,ώστε να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό πόλο ανάπτυξης της πόλης.”

Ψηφίζουμε εδώ

 

 

Προηγούμενο άρθροΟδηγός καλής ζωής στην πόλη: Τα εστιατόρια
Επόμενο άρθροΎποπτη βαλίτσα σκορπά το φόβο στην Αγγελάκη
Κύα Τζήμου
Γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα την παιδική ηλικία ως νομάδας ανά την Ελλάδα μέχρι να προσγειωθώ στα 18 μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και την αγκαλιά του Α.Π.Θ σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εντρυφήσω στην φιλοσοφία των Μαθηματικών. Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης χρησιμοποίησα ελάχιστα το πτυχίο μου στους επαγγελματικούς μου πειραματισμούς μέχρι που παθολογική μου αγάπη για το σινεμά με έφερε στην πόρτα της Parallaxi πριν από 15 χρόνια περίπου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ