Η ΚΟΘ τίμησε τους Εβραίους Θεσσαλονικείς στο Μόναχο

0
2340

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προσέθεσε μία ακόμη χρυσή σελίδα στο βιβλίο της πλούσιας ιστορίας της με την προχθεσινή της εμφάνιση στη Herkulessaal του Μονάχου, αφού εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μουσικής της Ευρώπης, τιμώντας τους Εβραίους Θεσσαλονικείς που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα κολαστήρια των ναζιστών.

monaxo (2)

Η συναυλία εξελίχθηκε, καθόλη τη διάρκειά της, μέσα σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, με πλούσιες συγκινήσεις που προσέφεραν τα σπουδαία έργα των Μάλερ και της (παρούσας στη συναυλία) Ολιβέρο στο πρώτο μέρος, καθώς και των Μητρόπουλου, Κωνσταντινίδη και Θεοδωράκη στο δεύτερο, καταλήγωντας σε μία αποθέωση στο τέλος, η οποία μετατράπηκε σε ένα καθολικό standing ovation, μετά το bis με μουσική από την ταινία ‘Η Λίστα του Σίντλερ’.

Με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο επιβράβευσε το κοινό του Μονάχου τους μουσικούς της ορχήστρας, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της και μαέστρο της συναυλίας Γεώργιο Βράνο, τους σολίστες Μαρία Κωστράκη (σοπράνο), Χαρά Σειρά (βιόλα), Κωνσταντίνο Ράπτη (ακορντεόν), καθώς και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης με την Μαίρη Κωνσταντινίδου, για την υπέροχη αυτή μουσική βραδιά που τους χάρισαν.

monaxo (1)

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Dr. Markus Ederer, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Τη συναυλία τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Άνω Βαυαρίας κ. Andrea Degl, o Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Walter Stechel, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στο Μόναχο κ. Anthony Miranda, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στο Μόναχο κ. Dan Shaham, ο Πρόεδρος της Israelitische Kultusgemeinde Μονάχου και Άνω Βαυαρίας κ. Ariel Kligman, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, η Διευθύντρια του KZ-Gedenkstätte Dachau Dr. Gabriele Hammermann, ο Πρωτοπρεβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Μονάχου Dr. Karl Huber, ο Πρόεδρος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Albrecht Broemme και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Μονάχου κ. Rudolf Scharf.

monaxo (6)

Την παρουσίαση της τελετής έναρξης έκανε η κ. Φανή Αθέρα. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με πόρους από το Γερμανο-Ελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και έγινε σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

 

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΈτσι τυπώνεις ένα κανονικό σπίτι σε 24 ώρες!
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: 5 καλτ σημεία που αγαπάμε
Κύα Τζήμου
Γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα την παιδική ηλικία ως νομάδας ανά την Ελλάδα μέχρι να προσγειωθώ στα 18 μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και την αγκαλιά του Α.Π.Θ σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εντρυφήσω στην φιλοσοφία των Μαθηματικών. Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης χρησιμοποίησα ελάχιστα το πτυχίο μου στους επαγγελματικούς μου πειραματισμούς μέχρι που παθολογική μου αγάπη για το σινεμά με έφερε στην πόρτα της Parallaxi πριν από 15 χρόνια περίπου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ