Εκθέσεις

LOCUS 16|a: Όταν η τέχνη γίνεται εμπειρία

Μια νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη καλλιτεχνικών έργων που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη έρχεται τον Φεβρουάριο σε έναν ενδιαφέροντα χώρο πάνω από την Εγνατία.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
locus-16a-όταν-η-τέχνη-γίνεται-εμπειρία-86142
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

23308846591_3475e304cd_b

Μια νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη καλλιτεχνικών έργων που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη έρχεται τον Φεβρουάριο σε έναν ενδιαφέροντα χώρο πάνω από την Εγνατία.

ωιτ

Το ονομαζόμενο LOCUS 16|a θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο δρώμενο προβολών στον χώρο Vitruvian Thing, με έργα στα πλαίσια του video art, του πειραματικού φιλμ και άλλων τεχνών οθόνης. Η διοργάνωση γίνεται από την Die Wolke Art Group, μη κερδοσκοπική εταιρία των παραστατικών τεχνών και σχετικών τεχνολογιών, διαχειρίστρια του χώρου Vitruvian Thing.

23349715139_68e50f3ec6_b

Τι εστί LOCUS 16|a; «Η λέξη “locus” είναι λατινικής προέλευσης και σημαίνει “τόπος”, το “16” προέρχεται απλά από το έτος 2016, ενώ το “a” σηματοδοτεί πως είναι η πρώτη διοργάνωση της χρονιάς. Φιλοδοξούμε να υπάρξουν κι άλλες!» σημειώνει ο Dani Joss εκ μέρους της Die-Wolke.

imago-poster-landscape

Η ιδέα ξεκίνησε από μια ιδιωτική προβολή που έγινε στο χώρο πριν κάποιους μήνες, όπου θετικά σχόλια διατυπώθηκαν από το κοινό για τον χώρο σαν μίνι-κινηματογράφο. «Έτσι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε καλλιτέχνες της πόλης με την ιδέα μιας συλλογικής προβολής των έργων.» αναφέρει.

Gourtzis

Όπως σημειώνει ο Dani Joss, «Η διοργάνωση είναι 100% ιδιωτική πρωτοβουλία. Τόσο το Locus, όσο και η διοργανώτρια Die Wolke Art Group και ο χώρος Vitruvian Thing δεν στηρίζονται ή επιδοτούνται οικονομικά από κανένα φορέα ή χορηγό. Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για συνδιοργάνωση με τους καλλιτέχνες τους ίδιους.» Η είσοδος στο δρώμενο λοιπόν θα γίνεται με εθελοντική συνεισφορά και μόνο με κράτηση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στην προώθηση των έργων συλλογικά.

Avgitidou

Τι θα περιλαμβάνει; Το δρώμενο διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν έργα 11 καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, με πολλά από αυτά να έχουν γυριστεί μάλιστα στην πόλη. H προβολή θα γίνει με την χρήση μεγάλης οθόνης 5 μ. και άρτιου ηχοσυστήματος, με σκοπό την οπτικοακουστική ανάδειξη των έργων.

pret a porter

Οι δημιουργοί των έργων του Locus έχουν ποικίλα υπόβαθρα: είναι χορογράφοι, κινηματογραφιστές, performers, φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, animators, μουσικοί. Για το κάθε έργο βέβαια έχουν ασχοληθεί και δεκάδες συνδημιουργοί, συμμετέχοντες, τεχνικοί. Τα έργα είναι ομοίως ποικιλόμορφα: θα δούμε video art, video dance, πειραματικό κινηματογράφο, και animation. Η ομάδα έχει επιμεληθεί τη σειρά του προγράμματος, δημιουργώντας κάποιες ενότητες βασισμένες τόσο στη θεματική και την πρώτη ύλη των έργων, όσο και στη μορφολογία τους.

nanoudis

«Το μοναδικό στοιχείο που συνδέει τα έργα είναι η κοινή τους προέλευση, όπως και το γεγονός ότι είναι όλα σχετικά πρόσφατες δημιουργίες. Κατά κάποιον τρόπο, είναι ένα απόσπασμα, μια δειγματοληψία ίσως, της τοπικής δημιουργικής τάσης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2 χρόνια.» σημειώνει ο Dani Joss. «Πιστεύουμε ότι η συνολική δημιουργική παραγωγή ενός τόπου (όχι μόνο ό,τι θα δείξουμε εμείς) σίγουρα λέει πολλά για αυτόν: μας φανερώνει, για παράδειγμα, τις ανησυχίες, τις εμμονές, τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών που ζουν σ’αυτόν. Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα, δεν είναι διατυπωμένο ευθέως, και είναι κάτι που ως ιδιότητα θα προκύψει, όχι κάτι που υπάρχει ως πρόθεση.»

meta por la calle

Προτείνοντας πως η απόλαυση ειδικά των οπτικοακουστικών έργων απαιτεί ενεργή συμμετοχή, όπως η φυσική παρουσία σε μια προβολή σε συγκεκριμέpνο χρόνο και τόπο, η ομάδα έχει δημιουργήσει τη δική της φιλοσοφία για το δρώμενο. «Της φυσικής παρουσίας προηγείται η προσέλευση. Πριν και από αυτήν υπάρχει ο προγραμματισμός, η απόφαση του πώς θα διαλέξει κάποιος/α να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Προτείνουμε πως κάποιος/α που θα μπει στη διαδικασία να αποφασίσει να έρθει, να επικοινωνήσει ίσως με κάποιους φίλους επί τούτου, να κάνει κράτηση, και να μεταβεί στο χώρο σε συγκεκριμένη ώρα, έχει επί της ουσίας αλλάξει τις συνθήκες της εμπειρίας του: θέλει να δει κάτι, δεν το δέχεται παθητικά όπως στο zapping της τηλεόρασης, ούτε είναι η μόνη του πράξη ένα κλικ στο ποντίκι. Η επένδυση αυτή του χρόνου δημιουργεί συνθήκες προσοχής πολύ διαφορετικές, καθώς είναι 100% συνειδητή η επιλογή του θεατή να είναι παρών. Η προσοχή αυτή είναι και η ιδιότητα που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, καθώς ο θεατής είναι ελεύθερος, απερίσπαστος, και πρόθυμος να εισέλθει στον κόσμο του δημιουργού για τα λίγα λεπτά που διαρκεί το εκάστοτε έργο.»

five corridors

Κάποιες δουλειές που θα συναντήσουμε στο LOCUS 16|a είναι καινούριες, ενώ άλλες επιχειρούν την πρώτη τους «απόδραση» από το internet. Παρόλα αυτά, για την ομάδα το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας που επέτρεψε σε καλλιτεχνικές δημιουργίες κάθε είδους να ταξιδέψουν πολύ μακρύτερα από όσο θα μπορούσαν αλλιώς και πάντα αναζητά νέους τρόπους εκμετάλλευσής του. «Όλοι μαζί αποφασίσαμε, μετά από σχετική συζήτηση, πως το καλύτερο για τα έργα θα ήταν να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα που να τα προβάλλει σαν μια συλλογή και να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικά διαφημιστικά εργαλεία προκειμένου να τα φέρουμε σε όσες περισσότερες οθόνες γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι μπορούμε τόσο το να βοηθήσουμε τα έργα καθαυτά να βρουν μεγαλύτερο κοινό, όσο και το να προετοιμάσουμε το έδαφος για περαιτέρω διοργανώσεις, τόσο στο Vitruvian Thing, όσο και αλλού.»

aliki iosafat

Όσον αφορά τις περαιτέρω δράσεις, όπως σημειώνει ο Dani Joss, «Αυτό εξαρτάται από την παραγωγή την ίδια. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί δημιουργοί στην πόλη τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Η διοργάνωση η ίδια αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα για επικοινωνία. Όταν βρεθούν τα επόμενα 60 λεπτά υλικού, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε το “Locus 16|b”. Επίσης, οι δράσεις αυτές δεν είναι αναγκαστικό να περιοριστούν στην ιδέα ή τη μορφή του Locus: ανάλογα με το υλικό που βρίσκουμε και τους καλλιτέχνες που γνωρίζουμε, είναι δυνατό να διοργανωθούν διάφορα δρώμενα. Ίσως η λέξη “σχεδιάζουμε” δεν είναι η καλυτερη. Θα διαλέγαμε τη λέξη “προσδοκούμε”.»

«Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε σε επαφή με άλλους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συζητάμε για την προβολή των έργων, δυστυχώς όμως δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Επίσης, καθώς η είσοδος στο δρώμενο γίνεται με κουτί ελεύθερης συνεισφοράς, γνωρίζουμε πως τα έσοδα δεν θα μας επέτρεπαν να συντηρήσουμε τέτοιες κινήσεις, προς το παρόν τουλάχιστον. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε από ανθρώπους που μετριούνται στα δάχτυλα! Προσπαθούμε περισσότερο να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα, ένα μοντέλο λειτουργίας, αν προτιμάτε, για αυτό και άλλα παρόμοια δρώμενα, που σίγουρα θα αλλάζει και θα βελτιώνεται συνέχεια.»

Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στις 5 & 6 Φεβρουαρίου 2016 στις 22:00 , στις 7 Φεβρουαρίου 2016 στις 19:00 και τις 22:00 και 12-14 Φεβρουαρίου, στις 22:00!

*Vitruvian Thing, Πτολεμαίων 29Α (στη στοά, 4ος ορ.), Είσοδος με κουτί εθελοντικής συνεισφοράς και μόνο με κράτηση

Πληροφορίες κρατήσεων: http://locus.die-wolke.org/

τηλ. 6937 335557 [10:00 – 15:00], τηλ. 6947 407297 [18:00 – 22:00]

e-mail: diewolkeartgroup+locus@gmail.com

fb: facebook.com/DieWolkeArtGroup

locus-poster-web

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα