Ψυχές: Μια έκθεση στο Σουφλί φέρνει την άνοιξη

0
3132

psyxes2Μπορεί ένα χελιδόνι να μην φέρνει την άνοιξη, οι πεταλούδες όμως; Μια όμορφη εικαστική παρουσία γεμάτη χρώματα θα περιμένει όσους βρεθούν στον Έβρο αυτόν τον Απρίλιο.

Κι αυτό καθώς το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης, εποχή ανανέωσης και μεταμορφώσεων, εγκαινίασε την έκθεση-εικαστική εγκατάσταση του Απόστολου Χαντζαρά, με τίτλο «Ψυχές», την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

Πεταλούδα είναι μια από τις σημασίες της αρχαίας λέξης «ψυχή». Σε πεταλούδες μεταμορφώνονται οι μεταξοσκώληκες, αφού κλειστούν στο κουκούλι τους, μεταμόρφωση που συμβολίζει την ψυχή ως πνεύμα.

psyxes1

Όσοι βρεθούν στο Μουσείο Μετάξης, από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα συναντήσουν δεκάδες μεγάλες και μικρές πεταλούδες, αιωρούμενες από την οροφή, φαινομενικά εύθραυστες-ως η άυλη υπόσταση κάθε έμβιου όντος- να προσκαλούν τους επισκέπτες σε μιαν εμπειρία «αναμέτρησης» με χρώματα, μύθους, αλληγορίες.

Με αφορμή την έκθεση, ένα τρισδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένο ειδικά για την περίσταση, προστίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μετάξης. Απεικονίζει δυο ανθρώπινες μορφές και παραπέμπει στον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες αλλά αίσιο τέλος, η οποία παραδίδεται από τον Ρωμαίο συγγραφέα Απουλήιο (2ος αι. μ.Χ.) και έχει επιβιώσει σε πολλά λαϊκά παραμύθια.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την όμορφη ανοιξιάτικη προσθήκη στο Μουσείο!

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Εστιάζει στο  πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.

Σας εισάγει στην προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού. Σας συστήνει το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.

Ο κύκλος της σηροτροφίας:

  • Παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου
  • Η μουριά και ο μεταξοσκώληκας
  • Στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα
  • Ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα)
  • Καθαρισμός και διαλογή των κουκουλιών
  • Απόπνιξη του μεταξοσκώληκα και ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του

Εν συνεχεία, παρακολουθήστε τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό:

  • Αναπήνιση ή ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού
  • Βαφή και ύφανση των μεταξωτών

Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται εδώ βοηθούν να συνδέσετε τη σηροτροφία και τη μεταξουργία με συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο: τοπική κοινωνία, οικονομία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Εργοστάσιο Μετάξης των Αδελφών Τζίβρε, «σήμα κατατεθέν» για το Σουφλί εκείνης της εποχής.

Στην ενότητα «Φορεσιές στο Σουφλί» θα θαυμάσετε μοναδικά εξαρτήματα της σουφλιώτικης ενδυμασίας.

Soufli_D006

Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου-10 Ιουνίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Μουσείο Μετάξης, Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί 68400

Τ: 2554023700 | www.piop.gr

 

*Το Σουφλί είναι πόλη στο Νομό Έβρου. Είναι κυρίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα. Η πόλη είναι τοποθετημένη στην ανατολική μεριά του λόφου του Προφήτη Ηλία, ενός από τα τελευταία υψώματα της Ροδόπης.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ