Εκθέσεις

Sim[pli]city: Ιδέες από τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής

Μια ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση.

Parallaxi
simplicity-ιδέες-από-τους-φοιτητές-της-αρχιτεκ-170428
Parallaxi
1
Μεταφέροντας την οθόνη © Σοφία Βυζοβίτη

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016 στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε το 3ο διεθνές συνέδριο του δικτύου Ambiances Network, Ambiances Tomorrow. Στα πλαίσια αυτού οι καθηγητές Σοφία Βυζοβίτη και ο Nicolas Remy μαζί με μια ομάδα φοιτητών ανέλαβαν την σύνθεση και την παράγωγη μιας εγκατάστασης που θα έπαιζε έναν διττό ρόλο.

Ένα ελαφρύ, μετασχηματιζόμενο κέλυφος που παρείχε οπτικό και ακουστικό φόντο για τα σκηνικά δρώμενα του συνεδρίου κατασκευάστηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής. Η δομή του ήταν δυναμική: ένας αρθρωτός κάνναβος που άλλαζε σχήμα ώστε να σηματοδοτεί τις διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των τριών ημερών. Επενδύθηκε με πτυχωτά φύλλα ιδιαίτερης γλυπτικής μορφής που παραλαμβάνοντας προβολές και φωτισμό παρείχαν στους συνέδρους μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης από την εντατική επιστημονική εργασία που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό. Αποτέλεσε σύμβολο του Συνεδρίου δημιουργώντας ένα είδος θεατρικού χώρου.

6
Φοιτητές κατασκευάζουν τον αρθρωτό κάνναβο © Ευαγγελία Κιοσσέ
2
Ανατολική άποψη της εγκατάστασης © Σοφία Βυζοβίτη
3
Δυτική άποψη της εγκατάστασης © Ευαγγελία Κιοσσέ

Βέβαια, αυτό που μας διαφεύγει συχνά σε κατασκευές που έχουν ένα δημόσιο χαρακτήρα, είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την παραγωγή. Μια κατασκευή δεν είναι μονάχα ένα υλοποιημένο σχέδιο αλλά η αρχή για όλα αυτά που θα πραγματοποιηθούν στο ευρύτερο περιβάλλον της. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε τη συμμετοχή των σπουδαστών σε μια κατασκευή σε κλίμακα ένα προς ένα. Οι σχεδιαστές στις μέρες μας είναι συχνά απομακρυσμένοι από το τελικό αποτέλεσμα και αγνοούν θέματα που αφορούν την υλοποίηση, τις αστοχίες κατά την κατασκευή και όλες τις δυσκολίες που πιθανόν θα προκύψουν κατά τη διαδικασία. Η ευκαιρία λοιπόν εμπλοκής των μελλοντικών σχεδιαστών με την κατασκευή κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων είναι κρίσιμη. Η διαδικασία σχεδιασμού μιας υλοποιήσιμης κατασκευής αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο πως πίσω από ένα σχέδιο και μια οθόνη υπολογιστή κρύβονται δυναμικοί παράγοντες που δεν μπορούν να υπολογιστούν εξ αρχής αλλά μπορούν να επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό επίσης, να υπογραμμιστεί πως η επιτυχία του έργου αποτελεί μια συνάρτηση παραγόντων, που σχετίζονται τόσο με τις πολλές ώρες δουλειάς σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και στο ομαδικό πνεύμα και την απόλαυση της δημιουργίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

4
Η οθόνη κατά το πρώτο νυχτερινό δρώμενο ©Σοφία Βυζοβίτη & Ευαγγελία Κιοσσέ
5
Η οθόνη κατά το δεύτερο νυχτερινό δρώμενο © Ευαγγελία Κιοσσέ & Ιωάννα Σωτηρίου

Η ομάδα της εγκατάστασης sim[pli]city δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Η Αρχιτεκτονική της Πτύχωσης που διδάσκεται από τη Σοφία Βυζοβίτη. Ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τους φοιτητές Αλεξάνδρα Γιαννακούλα, Μαρία Καραγιάννη, Ευαγγελία Κιοσσέ, Κρυσταλία Κλωναρά, και Δημήτρη Λαζαρίδη. Στη συναρμολόγηση της κατασκευής μαζί με τους προαναφερθέντες, συνέβαλλαν οι φοιτητές Αργυρής Μπαλατσούκας, Χριστίνα Χριστιά, Θοδωρής Χαλβατζόγλου, Νάνσυ Καραγιάννη, Κατερίνα και Στέλλα Λιόκα, Κωνσταντίνα Ράντζου, Βαγγέλης Αγατσάς και Έυη Βρούζα.

Το trailer της εγκατάστασης sim[pli]city έγινε με τη συμβολή του Σπύρου Καπογιαννόπουλου και Μίλτου Τσακιρη. Η ταινία καταγραφής της κατασκευής έγινε με την επιμέλεια του Βαγγέλη Αγατσά και της Έυης Βρούζας σε drone footage του Θανάση Μπιντάκα. Η παραγωγή έγινε στα εργαστήρια Προτυποποίησης και Κατεργασίας Ξύλου και Μετάλλου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα