Life

Τσαουσέσκου, Δράκουλας και Ιησούς συναντώνται στο ρουμανικό μουσείο του κιτς

Ένα διαφορετικό ενδιαφέρον μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στη Ρουμανία.

Parallaxi
τσαουσέσκου-δράκουλας-και-ιησούς-συν-193731
Parallaxi

κιτς

Δεν το περίμεναν ότι θα βρίσκονταν μαζί αλλά ο πρώην κομμουνιστής δικτάτορας Νικολάι Τσαουσέσκου, ο κόμης Δράκουλας και ο Ιησούς Χριστός μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη βιτρίνα του ρουμανικού μουσείου του κitsch που ανοίγει σήμερα στο Βουκουρέστι και θα λειτουργεί καθημερινά.

Ας αποδοθεί τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: το εθνικό βαμπίρ υποδέχεται τους επισκέπτες, πιο συγκεκριμένα ένα σκιάχτρο –κατ΄ανάγκην πολύ κιτς– του χαρακτήρα που έπλασε ο ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ.

“Ο Δράκουλας αντιπροσωπεύει την πιο γνωστή ρουμανική φίρμα αλλά και το απόλυτο ρουμανικό κιτς, καθώς η εικόνα του χρησιμοποιείται κατά τρόπο ιδιαίτερα χαοτικό και ασυνάρτητο”, τονίζει ο Κριστιάν Λίτσα, ο ιδιοκτήτης του μουσείου. Αυτός ο πρώην διαφημιστής, 41 ετών, δηλώνει “παθιασμένος με το κιτς” και εξηγεί πως μεγάλωσε “όπως όλη η γενιά του με το κομμουνιστικό κιτς” της εποχής Τσαουσέσκου.

κιτς5

Αξεσουάρ εσωτερικής διακόσμησης, απαράμιλλα της εποχής εκείνης στη χώρα, κοσμούν το μουσείο: μπιμπελό μουράνο που απεικονίζουν ψάρια και κεντήματα που εμπνέονται από την “Απαγωγή από το σεράι”, την όπερα του Μότσαρτ. Όλα υπό το βλέμμα ικανοποίησης του Τσαουσέσκου σε μια “θρυλική” ενσάρκωση του ρουμανικού κιτς, σύμφωνα με τον Λίτσα: μια φωτογραφία που δείχνει τον δικτάτορα να κρατά σκήπτρο κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του ως προέδρου της Δημοκρατίας το 1974.

κιτς3

Τα 215 εκθέματα του μουσείου ταξινομούνται σε έξι κατηγορίες, όπως “Θρησκεία” –όπου ο Ιησούς Χριστός δεν λείπει– και “κάνεις το δικό σου κιτς”, λέει ο Λίτσα.

Ένα τμήμα είναι ειδικά αφιερωμένο στο πλούσιο “Gypsy kitsch”. Σε αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν φωτογραφίες αρχηγών των τσιγγάνων, οι οποίοι φορούν πλούσια στολίδια, κορώνες και άλλα χρυσά αξεσουάρ. “Τα σημεία αναφοράς της μεγάλης μειονότητας των ρομά στη Ρουμανία μπορούν να εκληφθούν από την πλειοψηφία των Ρουμάνων ως κιτς. Αλλά όλοι μπορούμε να είμαστε το κιτς για κάποιον άλλον”, αποκαλύπτει ο Λίτσα, υπογραμμίζοντας ότι “κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει την κουλτούρα του άλλου”.

κιτς4

Δυνατό σε διαφορετικές επιρροές, το ρουμανικό κιτς αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά που έπρεπε να αναδειχθεί, υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης του μουσείου.

Αλλά προσοχή στις απομιμήσεις και στο ψευδο-κιτς! “Ένα αυθεντικό κιτς είναι δημιουργικό, φαιδρό και εμμονικό”, υπενθυμίζει.

Περισσότερα: www.kitschmuseum.ro

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα