Parallax View

So long Leonard. Αποχαιρετώντας το μύθο.

Leonard Cohen. O σπουδαιότερος διανοούμενος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ένας άνθρωπος θρύλος ολοκλήρωσε το έργο του στον πλανήτη γη και πέταξε μακριά της.

Γιώργος Τούλας
so-long-leonard-αποχαιρετώντας-το-μύθο-142153
Γιώργος Τούλας

l2

Προχθές το πρωί έπαιζα στο ραδιόφωνο το ‘’You want it darker’’. Ο στίχος I am ready my lord ήταν το σύνθημα. Έλεγα πως είναι το νεύμα προς την πλευρά του πάνω κόσμου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αναχώρησης. Ο Κοέν ετοίμασε την πνευματική του διαθήκη στον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Ο δίσκος αυτός αν τον ακούσεις με προσοχή δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μακρύς αποχαιρετισμός. Μια ανασκόπηση μιας ολόκληρης ζωής και ένα αντίο. Λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί η Μαριάν, το κορίτσι της Ύδρας που έφυγε ήσυχα στη Νορβηγία. Σε ένα στίχο του Traveling Light της λέει δεν είναι αντίο, είναι ορεβουάρ. Ο Κοέν τακτοποίησε τα εγκόσμια χρέη του και έφυγε χθες τη νύχτα. Στα 82 χρόνια του. Η ανακοίνωση έγινε με τον τρόπο του καιρού μας. Στη σελίδα του στο Facebook.   Οι δικοί του έγραψαν: “Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της”.

Έρωτας, θάνατος, ζωή, μοναξιά, Θεός, θλίψη, πόλεμος, απώλεια. Οι άξονες της ζωής του.

Γιος ενός ευκατάστατου Εβραίου έμπορου υφασμάτων. Ορφάνεψε στα έξι του και βρήκε παρηγοριά στη μουσική και την ποίηση. Οι κύκλοι της διανόησης στη δεκαετία του εξήντα μιλούν για ένα φαινόμενο που ανατέλλει στον πλανήτη γη. Εκείνος δεν αντέχει το βροχερό καιρό του Λονδίνου και έρχεται στην Ελλάδα. Πηγαίνει στην Ύδρα, άνοιξη του 1963. Εκεί θα περάσει την ομορφότερη περίοδο της ζωής του. Της δημιουργίας και του έρωτα. Με τη γυναίκα που δεν θα παντρευτούν ποτέ αλλά θα γίνει η μητέρα των δυο παιδιών του. Είναι η εποχή που η Ύδρα είναι ο τόπος της στάσης όσων ταξιδεύουν για την Ινδία. Το χίπικο κίνημα φουντώνει.

l

Το 1966 γράφει το μυθιστόρημα Beautiful Losers και ο κόσμος γνωρίζει ένα ακόμα ταλέντο του. Πηγαίνει στην Αμερική που θα γίνει ο τόπος του. Κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά το Songs of Leonard Cohen. Το κοινό ανακαλύπτει ένα μάγο, έναν νέο σαμάνο που θα σαγηνεύσει για πέντε δεκαετίες. Ακολουθεί το Songs of Love and Hate.

Οι δίσκοι του διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και τη φάση που περνά. Βαθιά πολιτικοί άλλοτε, βαθιά ερωτικοί άλλες φορές, πάντα ουμανιστικοί. Οι εμφανίσεις του μυσταγωγία. Το 1994 ασπάζεται το βουδιστικό μοναστικό βίο. Επέστρεψε ξανά στα εγκώμια. Είδε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να χάνεται από τον manager του,  ενώ το 2010 πήρε τιμητικό Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του. Κυκλοφόρησε 18 δίσκους και τρεις συλλογές, 12 βιβλία από τα οποία τα πέντε κυκλοφορούν στα Ελληνικά. Η παρακαταθήκη που αφήνει σε όλους μας είναι μοναδική.

Παλεύοντας από μικρός με τον δαίμονα της κατάθλιψης που τον κατέτρεχε, έχοντας γράψει στο χαρτί τις νότες τα λόγια που συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κεφάλαια της σύγχρονης μουσικής και ποίησης, διάλεξε τα φετινά του γενέθλια για να κυκλοφορήσει την πνευματική του διαθήκη, ένα δίσκο που όσο τον ακούς τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι είχε ήδη πάρει το δρόμο για το μεγάλο ταξίδι. Ο βαρκάρης της Αχερουσίας είχε απομακρυνθεί μαζί του από την ακτή. Ο Λέοναρτ Κοέν δεν είναι πια μαζί μας. Η αιωνιότητα τον αγκάλιασε για πάντα.

lla

Διαβάστε ακόμη Μια Θεσσαλονικιά τραγουδά με τον Λέοναρντ Κοέν!

Οι «Παλιές Ιδέες» του κ. Κοέν

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα