21η Απριλίου 1967… Ξέρεις τι είναι

0
4397

του Δημήτρη Κανονίδη

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967..
ΞΕΡΕΙΣ τι είναι..
… να ξυπνάς ένα πρωί και να ακούς στους δρόμους τους ήχους από τις ερπύστριες των τανκς..
…να ακούς από το ραδιόφωνο δημοτικά τραγούδια και την παγερή φωνή του εκφωνητή να λέει οτι ”εκηρύχθη στρατιωτικός νόμος ανα άπασαν την ελληνικήν επικράτεια και οτι αναστέλλεται η λειτουργία του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ …
..να είσαι στην τρυφερή ηλικία των 15 σου χρόνων, να παίζεις με τους συνομηλίκους, να βλέπεις να περνά από τη γειτονιά σου κάποιο στρατιωτικό αυτοκίνητο, και να παγώνει το αίμα σου να σταματά να χτυπά η καρδιά σου, γιατί κάποιον ήρθανε να συλλάβουν…κάποιον…που μπορεί νάναι ο πατέρας σου, ο παππούς σου, χαρακτηρισμένοι “αριστεροί”. Το έγκλημά τους, ότι πολέμησαν στην αντίσταση τους Γερμανούς …ονειρεύτηκαν ένα δικαιότερο κόσμο.

21 apriliou
ΞΕΡΕΙΣ τι είναι..
..να ακούς ελληνικές ειδήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του εξωτερικού..
.Deutsche Welle ..ORTF (Παρίσι), τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ και να τους ακούς με το αυτί κολλημένο στο ραδιόφωνο από τον φόβο μην ακουστεί παραέξω …ο χαφιές πάντα παραμόνευε..
..να έχεις χαντακώσει τους δίσκους του Θεοδωράκη, τα βιβλία του ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, του ΡΙΤΣΟΥ, του ΛΟΥΝΤΕΜΗ, του ΒΑΡΝΑΛΗ, μήπως σε κάποια έφοδο στο σπίτι τα ανακαλύψουν οι ασφαλίτες, και μετά ποιός σε σώζει..
..να περνάς ”περιοδεύων” για να καταγραφείς και να υπηρετήσεις τη στρατιωτική σου θητεία και ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΛΦΕΛΗΣ (μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ όπως επαίρετο) να σε απειλεί οτι δεν θα μπορέσεις να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο, επειδή ο ”αριστερός πατέρας σου προσπαθεί δια ψιθύρων να ανατρέψει την κυβέρνηση”.

ΞΕΡΕΙΣ τι είναι..
…να πηγαίνεις για μάθημα στο πανεπιστήμιο και στο κυλικείο, μα και στο θυρωρείο της σχολής, νάναι καθημερινά οι ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ που εκτελούσαν υπηρεσία παρακολουθώντας και χαφιεδίζοντας τους φοιτητές..
..να μαθαίνεις ένα πρωί οτι οι συμφοιτητές σου ..η Ελένη, ο Νίκος, ο Μήτσος, συνελήφθησαν το περασμένο βράδυ και βασανίζονται στα μπουντρούμια της ασφάλειας..
..να μαθαίνεις οτι στα κελιά της ασφάλειας, το ΕΑΤ-ΕΣΑ, βασανίζονται ανελέητα άνθρωποι.. στη Μακρόνησο, στη Γιάρο, στον Άι Στράτη και σε άλλα ξερονήσια  εκτοπίστηκαν χιλιάδες αντιφρονούντες, χιλιάδες αγωνιστές. Το εγκλημά τους; ΗΘΕΛΑΝ ΝΑΝΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΙ..
..να μαθαίνεις οτι καθημερινά στήνονται ΔΙΑΡΚΗ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ για να δικάσουν ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ..

ΞΕΡΕΙΣ τι είναι…
…να απαγορεύεται η συνάθροιση σε υπαίθριο χώρο σε παρέες άνω των 5 ατόμων..
…να μην μπορείς να ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΛΕΥΤΕΡΑ, να ανασάνεις ΛΕΥΤΕΡΑ..

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
εεεε!!! ΕΣΕΙΣ…ΕΣΑΣ λέω που τα ζήσατε όλα αυτά ..να θυμάστε ”ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ…ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΧΟΥΝΤΑ..”
εεεε!! ΕΣΕΙΣ…ΕΣΑΣ λέω που δεν τα ζήσατε αυτά…που τα ακούτε απο διηγήσεις των μεγαλύτερων …που τα διαβάζετε και ίσως να τα θεωρείτε τόσο μακρυνά από εσας..
ΕΣΑΣ λέω…να ΞΕΡΕΤΕ πως..
Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει…
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν..
Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ… Τ Σ Α Κ Ι Σ Ε   Τ Ο Ν

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ