Parallax View

Το soundtrack και η βιντεοθήκη του 1821

Αν είναι να τηρήσεις το έθιμο βάλε το youtube να παίζει...

Parallaxi
το-soundtrack-και-η-βιντεοθήκη-του-1821-101557
Parallaxi

kare

Η επανάσταση του 1821 όπως είναι λογικό αποτυπώθηκε με διάφορους τρόπους στο ελληνικό τραγούδι, παραδοσιακό και σύγχρονο και φυσικά στον Ελληνικό κινηματογράφο, που ειδικά την περίοδο της δικτατορίας αφιέρωσε μεγάλο μέρος των ταινιών του στα ανδραγαθήματα των επαναστατημένων Ελλήνων.

All time classic το Νάτανε το 21 του Σταύρου Κουγιουμτζή σε στίχους Σώτιας Τσώτου, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι δεν το είπε πρώτη φορά ο Γιώργος Νταλάρας αλλά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Τα κλασικά πια παιδιά της Σαμαρίνας, ένα τραγούδι για τον αγώνα για την ελευθερία. Οι στίχοι του είναι τα τελευτιαία λόγια του λαβωμένου Μίχου Φλώρου, που υπήρξε αρχηγός των 120 Σαμαρινιωτών που πολέμησαν στο Μεσολόγγι το 1826 ως τμήμα της Φρουράς των Μακεδόνων.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγούδησε για τις ανάγκες της ταινίας ”Οι Ιππείς της Πύλου” λόγια του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ένα τραγούδι που αντιμετώπισε προβλήματα με τη λογοκρισία.

Το 1971 ένας ολόκληρος δίσκος αφιερωμένος στους αγωνιστές του 1821 γεννιέται. Σε μουσική  Νίκου Μαμαγκάκη και η ποίηση είναι των Δημήτρη Ιατρόπουλου, Παντελή Πρεβελάκη και Γιώργου Σεφέρη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Lyra με τίτλο «1821, Αγωνιστές της λευτεριάς». Τα δέκα κομμάτια τραγουδούν ο Λάκης Παππάς και η Μαρία Δουράκη. Ο δίσκος παρότι κυκλοφόρησε μέσα στη χούντα έκρυβε άλλα μηνύματα από αυτά που φαντάζονταν οι αρχές.

Ένα παρεξηγημένο τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου από τον κύκλο ”Γράμματα στο Μακρυγιάννη”, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ο στίχος του τραγουδιού «τρεις του Σεπτέμβρη θα περνάς» αφορά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, της οποίας ηγήθηκε ο Μακρυγιάννης και κατέληξε στην παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα. Χρησιμοποιήθηκε όμως σφόδρα από το ΠΑΣΟΚ λόγω της ταύτισης με την ημερομηνία ίδρυσης του κόμματος.

Αν είναι να δεις κάποιες ταινίες σήμερα ξεκίνα από τα Ιωάννινα. Γυρισμένη το 1959 η δραματική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, βασίστηκε στο ποίημα “η κυρά Φροσύνη” του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με την Ειρήνη Παππά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Η Ειρήνη Παππά το πήρε εργολαβία το 1821, αφού πρωταγωνιστεί και ως θρυλική Λασκαρίνα-Μπουμπουλίνα, στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου.

Η επανάσταση τέλειωσε και η Μαντώ Μαυρογένους,  ζητά τη σύνταξη του αγωνιστή και θυμάται τη ζωή της. Ερωτευμένη με τον πρίγκιπα Υψηλάντη και έχοντας αντιμετωπίσει ίντριγκες και δολοπλοκίες. Στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη, το ηρωϊκό ζευγάρι Τζένης Καρέζη-Πέτρου Φυσσούν.

Αξίζει να δει κανείς το θρυλικό τρέιλερ με τους Σουλιώτες του 1972.

Και τέλος στην καρδιά της χούντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επικρατούσε ηρωϊκός αέρας. Παπαφλέσσας, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και σενάριο Πάνου Κοντέλη, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Αλέκο Αλεξανδράκη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Ιωακειμίδη, Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστο Πολίτη, Φερνάντο Σάντσο και Στέφανο Στρατηγό. Και φυσικά πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και εθνικού φρονήματος!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα