Parallax View

Artικόλεξο: Το καλειδοσκόπιο της Νέας Υόρκης

Ο Tom Fruin γεννήθηκε το 1974 στο Los Angeles και σήμερα ζει και εργάζεται στο Brooklynn. Η τελευταία του έκθεση το 2011 έλαβε χώρα στο Buenos Aires με τίτλο “ Permanent sculpture installation” στο Centro Metropolitano de Diseño. Πρόσφατα παρουσίασε μία ιδιαίτερη κατασκευή, ένα καλειδοσκόπιο, το οποίο αποτελεί μέρος της σειράς του “Icon”. Το ονόμασε […]

Ευτυχία Δασκαλοπούλου
artικόλεξο-το-καλειδοσκόπιο-της-νέας-υό-25640
Ευτυχία Δασκαλοπούλου
1.jpg

Ο Tom Fruin γεννήθηκε το 1974 στο Los Angeles και σήμερα ζει και εργάζεται στο Brooklynn. Η τελευταία του έκθεση το 2011 έλαβε χώρα στο Buenos Aires με τίτλο “ Permanent sculpture installation” στο Centro Metropolitano de Diseño. Πρόσφατα παρουσίασε μία ιδιαίτερη κατασκευή, ένα καλειδοσκόπιο, το οποίο αποτελεί μέρος της σειράς του “Icon”. Το ονόμασε “watertower”, δηλαδή δεξαμενή ύδατος και αποτελείται από 1000 κομμάτια πολύχρωμα Plexiglas , τα οποία ο ίδιος τα συγκέντρωσε από τη Νέα Υόρκη.

Το ύψος του είναι 15 πόδια. Το έργο κατασκευάστηκε κοντά στην ανατολική προκυμαία του ποταμού στο Brooklyn και κανένας επισκέπτης δεν έχει την δυνατότητα να εισέλθει στο εσωτερικό του αλλά του δίνεται η ευκαιρία να απολαύσει την θέα του από την Γέφυρα του Μανχάταν.

Θεωρεί ότι αυτή η «μυστική-κρυμμένηη» ομορφιά θα γίνει περισσότερο αντιληπτή παρατηρώντας την από μακριά. Λαμπερά χρώματα δημιουργούν την αίσθηση ότι η πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες λούζεται από πολύχρωμο φως όπως και το βράδυ λόγω λαμπτήρων που «φιλοξενούνται» στο εσωτερικό της κατασκευής.

Παρόμοια κατασκευή υπάρχει και στην Κοπεγχάγη με τίτλο “kolonihavehus”, ενός κήπου που πρόσφερε καταφύγιο σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν προβλήματα διαβίωσης. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη το καλειδοσκόπιο της Νέας Υόρκης ήθελε να έχει περισσότερα χρώματα και για αυτό το λόγο οι επισκέπτες το προτιμούν περισσότερο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα