Ευχαριστούμε Χαρούλα

0
763

αλεξ

Σήμερα είπα συγνώμη στη ζωή πρώτη φορά

“Σήμερα κατάλαβα ότι δεν ανήκω σε κανέναν παρά μόνο στο τραγούδι. Χτες προσπάθησα να συγχωρέσω τους άλλους για τα λάθη τους και την κριτική τους. Σήμερα προσπάθησα να συγχωρέσω τον εαυτό μου για τα λάθη του και την κριτική του.”

Όπως το βίωμα γίνεται ποίημα προσωπικό. Όπως το μοίρασμα γίνεται κατάθεση από τα τρίσβαθα της ψυχής. Όπως η μοναξιά ψάχνει τις ψυχές των άλλων. Όπως η συγχώρεση γίνεται απελευθέρωση. Όπως η έκθεση μπροστά στους άλλους γίνεται λύτρωση. Κάπως έτσι ανέβηκε η Χαρούλα Αλεξίου στη σκηνή και έδωσε την πιο ολοκληρωμένη και ταυτόχρονα πιο συναισθηματική κατάθεση του εαυτού της μέσα στον κύκλο της δικής της ζωής. Έχοντας απέναντι της τη μητέρα της. Και τον πατέρα της. Από εκεί που αναδύθηκε και εκεί που γυρνάει με τη σκέψη και την καρδιά της. Στην αρχή και το τέλος της ζωής.

Περπατήσαμε μαζί της στην πορεία της στο τραγούδι, αφουγκραστήκαμε τον ενθουσιασμό της, την αγωνία της, την επιτυχία της στην κορυφή. Γευτήκαμε κάτι από τους έρωτες της, από την ευτυχία της μητρότητας, από τον πόνο της απώλειας, από τη μοναξιά της, από τη ματαιότητα της δόξας. Σε αυτό το ταξίδι η Χαρούλα ήθελε το κοινό μαζί της. Ένιωσε, ότι το χρωστάει στον εαυτό της και στον κόσμο που την ακολουθεί πιστά για χρόνια. Ήταν ειλικρινής, βαθιά συναισθηματική, αυτοσαρκαστική, θεατρική. Βγήκε στη σκηνή λιτή σε ένα ακόμη πιο λιτό και απέριττο σκηνικό. Δεν ήταν λαμπερή και φωτεινή. Σαν να ήταν στο σπίτι της εξομολογούμενη στον εαυτό της ό,τι έζησε και ό,τι αισθάνθηκε μέχρι σήμερα.

Μια λύτρωση είναι αυτή η παράσταση και μια συγχώρεση. Της ίδιας προς στον εαυτό της. Μια λύτρωση δική μας προς τους εαυτούς μας. Και ένα συναίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης. Μια ευγνωμοσύνη δική της και δική μας.

Ένα ταπεινό “ευχαριστούμε”. Λιτό και απέριττο. Τίποτα άλλο.

αλεξ2

Οι συντελεστές της παράστασης

Κείμενα: Χάρις Αλεξίου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ακορντεόν – πιάνο: Παναγιώτης Τσεβάς

Κιθάρα: Γιώργος Λιμάκης

Βιολοντσέλο: Άρης Ζέρβας

αλ

*Οι εμφανίσεις της Χαρούλας Αλεξίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παίρνουν παράταση έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. 

Προηγούμενο άρθρο7: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εβδομάδα που ξεκινάει (7-13/11)
Επόμενο άρθροΌσα δεν πρέπει να χάσετε Δευτέρα και Τρίτη στο 57ο ΦΚΘ (7-8/11)
Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου
Παιδί της Θεσσαλονίκης που την απαρνήθηκα για 11 χρόνια περίπου (24-35) για σπουδές στο εξωτερικό (ψυχολόγος ΑΠΘ, πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και ζευγαριών). Τα χρόνια που έλειπα ονειρευόμουν, ότι είμαι μια νεράιδα που χορεύει κάθε τόσο πάνω από την πόλη και σταματάει για λίγο σε μέρη και ανθρώπους που μου έλειπαν. Έτσι άντεχα την απουσία. Τώρα η Θεσσαλονίκη είναι ξανά παρουσία. Εδώ κάθε μέρα με τα χίλια καλά της και τα χίλια κακά της. Αλλά είναι αυτή. Η πόλη που αγαπώ και δεν αποχωρίζομαι. Αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου, γιατί με κρατάει σε επαφή με την πιο βαθιά μας υπόσταση. Είναι μαγικό να ανακαλύπτεις πόσο διαφορετικοί είμαστε ο ένας από τον άλλο και πόσο όμοιοι ταυτόχρονα. Το alter ego μου είναι το θέατρο Playback. Όταν δεν κάνω αυτά τρέχω στις συναυλίες και γράφω μουσικές ανταποκρίσεις. psy4you.wordpress.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ