Parallax View

Ένα αστικό χωριό στην καρδιά της πόλης

Το Creating Landmarks είναι ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ το οποίο θα φιλοξενηθεί για 3 μέρες στην στοά Αγίου Μήνα. Η ομάδα με σκοπό να επαναπροσδιορίσει την έννοια του τοπόσημου (landmark) και να δημιουργήσει έναν χώρο, ένα “εφήμερο αστικό χωριό” όπως το αποκαλούν, για την έκθεση και προβολή δημιουργικών ιδεών, […]

Νίκος Τσιραμπίδης
ένα-αστικό-χωριό-στην-καρδιά-της-πόλης-30636
Νίκος Τσιραμπίδης
so_creating_landmarks_leaflet_8a_3.jpg

Το Creating Landmarks είναι ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ το οποίο θα φιλοξενηθεί για 3 μέρες στην στοά Αγίου Μήνα. Η ομάδα με σκοπό να επαναπροσδιορίσει την έννοια του τοπόσημου (landmark) και να δημιουργήσει έναν χώρο, ένα “εφήμερο αστικό χωριό” όπως το αποκαλούν, για την έκθεση και προβολή δημιουργικών ιδεών, κατασκεύασε 5 ξύλινες καρικατούρες καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό κτιριακό τύπο που συναντάμε στην Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας παράλληλα μια διαφορετική χρήση. Το βιομηχανικό κτίριο, η προσφυγική κατοικία, η πολυκατοικία και το κτίριο γραφείων αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο την ιστορία της πόλης συνθέτοντας την ίδια στιγμή την εικόνα της Θεσσαλονίκης του σήμερα και του αύριο. Ο Άλκης και η Σοφία, φοιτητές αρχιτέκτονες και μέλη της ομάδας απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις.

Τι θέλετε να πετύχετε με το συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Θέλαμε να στεγάσουμε δημιουργικές ιδεές για τη Θεσσαλονίκη, ιδέες που παράχθηκαν στο πλαίσιο κάποιας φοιτητικής εργασίας είτε από προσωπική πρωτοβουλία, και να αξιοποιήσουμε μικρούς υπαίθριους χώρους στον χώρο της πόλης, όπου και θα εκθέσουμε τις δημιουργικές ιδέες που συγκεντρώσαμε. Μέσα από το πρότζεκτ μπορούμε να προβάλουμε και να εκθέσουμε στην Θεσσαλονίκη όλα όσα βλέπουμε και δημιουργούμε στα πλαίσια των αρχιτεκτονικών σπουδών μας, αλλά και εκτός αυτών. Μέσα από το πρότζεκτ, η ομάδα μας δηλώνει ανοιχτά την ύπαρξή της και την πρόθεσή της να συνεργαστεί και με άλλες παρόμοιες ομάδες, με σκοπό την συνδιαμόρφωση και την υλοποίηση νέων δράσεων.

Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει;

Μας ενδιαφέρουν οι μικρού τύπου παρεμβάσεις σε υπαίθριους χώρους της πόλης. Υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι χώροι, νεκροί χώροι, αστικά κενά που είτε ανήκουν στο δήμο είτε σε ιδιώτες και δεν αξιοποιούνται γιατί δεν υπάρχει κάποιο συμφέρον καθώς μπορεί για παράδειγμα να βρίσκονται σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή. Θα ήταν καλό όσοι έχουμε δημιουργική ενέργεια να την αξιοποιήσουμε για την πόλη. Μας αφορά η κλίμακα της γειτονιάς, κάτι πιο άμεσο από τα μεγάλα έργα.

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό;

Ναι. Στην Γαλλία η ομάδα collectif etc, η οποία σχεδίασε και δημιούργησε με την συμμετοχή των περιοίκων μια πλατεία 670 τμ εκεί όπου υπήρχε μια άτυπη χωματερή. Ξεκινάνε κάτι με την προοπτική να εξελιχθεί και το οποίο επαφίεται στη συνεργασία της γειτονιάς τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση του.

Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε με αποκλειστικά δική σας πρωτοβουλία και συμμετοχή;

Το έναυσμα δόθηκε από την Επισκοπόν και τον θεσμό “Θεσσαλονίκη 2014: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”, με την υποστήριξη του archstudies.gr. Όσον αφορά στην υλοποίηση, όμως, το αναλάβαμε μόνοι μας. Θέλαμε να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες μας. Η κατασκευή μας πήρε μια εβδομάδα. Το κομμάτι της οργάνωσης της έκθεσης και της αδειοδότησης ήταν που χρειάστηκε τον περισσότερο χρόνο. Η διαδικασία υλοποίησης κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες, δύο από τους οποίους αναφέραμε και νωρίτερα: πρώτον θέλαμε να προβάλουμε τις εργασίες μας έξω από το στενό πλαίσιο της αρχιτεκτονικής σχολής και του εξειδικευμένου κοινού κοινωνικοποιώντας το περιεχόμενο τους, έπειτα μας γοητεύει η επαφή με την ύλη/το υλικό και η διαδικασία της επεξεργασίας που οδηγεί στο τελικό δημιούργημα και τρίτον η προσέγγιση άλλων ομάδων και η μελλοντική συνεργασία.

Ο χώρος που επιλέξατε είναι ένας κεντρικός πλην όμως αφανής πεζόδρομος της πόλης. Υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην επιλογή αυτή;

Ναι, ψάχναμε κάποιον πεζόδρομο ο οποίος να είναι κλειστός από τις δύο πλευρές του και ανοιχτός από τις άλλες δύο, να έχει δηλαδή την αίσθηση του στενού, του περάσματος καθώς και του απομονωμένου και να παραπέμπει σε ένα αστικό χωριό.

Το Creating Landmarks αποτελεί μια συμμετοχική δράση ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου της πόλης με στόχο την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής της ταυτότητας, μέσω της αρχιτεκτονικής και της τέχνης. Διεξάγεται από την ομάδα του Creating Landmarks και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Επί Σκοπόν», με την υποστήριξη του archstudies.gr, στο πλαίσιο του θεσμού “Θεσσαλονίκη 2014: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σε μια προσπάθεια αξιοποίησης της δημιουργικής ενέργειας και των αρχιτεκτονικών ενδιαφερόντων της, η ομάδα ξεκινάει ένα εγχείρημα δράσεων, που αφορούν παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα καλεί ανοιχτά αντίστοιχες δημιουργικές συλλογικότητες για συνεργασία και συμμετοχή από κοινού σε μελλοντικές ενέργειες.

 

 

Εγκαίνια έκθεσης: 14/11 | 20:00

Πληροφορίες- Τρόποι επικοινωνίας

Creating Landmarks Mail: infocreatinglandmarks@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/creatinglandmarks

Επί Σκοπόν Mail: info@episkopon.gr

Facebook: https://www.facebook.com/Epi.Skopon.Cultural.Organization

*14-16/10, Στοά Αγίου Μηνά επί των οδών Βασ. Ηρακλείου, Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Μηνά και Ίωνος Δραγούμη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα