Οι Γάλλοι ψηφίζουν για την αυριανή Ευρώπη όλων μας

0
2198

gali

Οι πιο δύσκολες εκλογές στη νεώτερη ιστορία της Γαλλίας γίνονται σήμερα. Μερικά πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε.

-Το τέλος του δικομματισμού είναι πλέον επίσημα η νέα κατάσταση στη Γαλλία με κατακερματισμό των τάσεων σε πολλές και αμφιλεγόμενες ομάδες.

-Σήμερα οι Γάλλοι ψηφίζουν για πρόεδρο με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. Ο δεύτερος γύρος που θα βγάλει το νικητή είναι στις 7 Μαϊου. Οι υποψήφιοι είναι έντεκα.

-Στη Γαλλία 66.546 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09.00 ώρα Ελλάδος και κλείνουν στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδος).Οι πολίτες της Γαλλίας που ζουν στο εξωτερικό ψήφισαν χθες. Σύνολο ψηφοφόρων 47 εκατομμύρια.

-Στη 1 το μεσημέρι και τις 5 το απόγευμα θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το αποτέλεσμα και μετά τις 8 το βράδυ πλήρης εικόνα.

-Η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα αφού στις εκλογές του 2012 σημειώθηκε ρεκόρ αποχής.

-Οι εκλογές διεξάγονται στη σκιά της μεγαλύτερης παγκόσμιας απειλής, της τρομοκρατίας. Η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία και ο φόβος νέων επιθέσεων, ακόμα και ανήμερα των εκλογών έβγαλε στο δρόμο 50 χιλιάδες αστυνομικούς και 7 χιλιάδες στρατιώτες.

-Οι μυστικές υπηρεσίες μιλούν για φόβο εκτρόπων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

-Οι ηλικίες των διεκδικητών ξεκινούν από 39 χρόνων (Μακρόν) και φτάνουν τα 75 χρόνια (Σεμινάντ).

-Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές αποκτά ο διεθνής παράγων. Η στήριξη του Τραμπ στη Μαρί Λεπέν, με σκοπό τη διάλυση της Ευρώπης προκαλεί ανατριχίλες.

-Αν η Γαλλία επιλέξει σήμερα υποψηφίους που αντιμάχονται την Ευρωπαϊκή Ένωση οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι πλέον ραγδαίες.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ