Parallax View

Γκρεμίζοντας τα σάπια θεμέλια

«Το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η αλλαγή». Ο κόσμος υπάρχει επειδή -ή για να- αλλάζει. Ο άνθρωπος το ίδιο. Κάπως έτσι σκέφτηκε και σκέφτεται ένα μεγάλο πια κομμάτι της κοινωνίας που πήρε το τιμόνι στα χέρια του, αυτενεργεί, αυτοοργανώνεται και λειτουργεί συλλογικά, καθότι η ισχύς εν τη ενώσει, για να διεκδικήσει τα «θέλω» […]

Ιωάννα Πετρίδου
γκρεμίζοντας-τα-σάπια-θεμέλια-11172
Ιωάννα Πετρίδου
laiko_panepisthmio_koinwnikhs_allhlegguas_oikonomias_2.jpg

«Το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η αλλαγή». Ο κόσμος υπάρχει επειδή -ή για να- αλλάζει. Ο άνθρωπος το ίδιο. Κάπως έτσι σκέφτηκε και σκέφτεται ένα μεγάλο πια κομμάτι της κοινωνίας που πήρε το τιμόνι στα χέρια του, αυτενεργεί, αυτοοργανώνεται και λειτουργεί συλλογικά, καθότι η ισχύς εν τη ενώσει, για να διεκδικήσει τα «θέλω» του, τα όνειρά του και να συνδημιουργήσει την γκραβούρα του αύριο.

Τα παραδείγματα αυτού του τρόπου σκέψης και δράσης είναι πολλά ανά την Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικότερα της Θεσσαλονίκης ακούν στα ονόματα: «Κίνηση 136»-συνεταιριστική πρόταση εξαγοράς της ΕΥΑΘ από τους πολίτες (http://www.136.gr/) , «Bios Coop»- κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης (http://www.bioscoop.gr/), «ΒΙΟ.ΜΕ»-σωματείο εργατοϋπαλλήλων βιομηχανικής μεταλλευτικής, «ΚΟΙΝΟ»-κίνηση πολιτών Καλαμαριάς, το Ανοιχτό Δίκτυο για την απευθείας διάθεση των προϊόντων στη Θεσσαλονίκη (http://anoixtodiktio.gr/),  «ΠερΚα»-περιαστικές Καλλιέργειες (http://perka.org/) .

Πρόκειται για μια προσπάθεια αναδόμησης της κοινωνίας γκρεμίζοντας τα σάπια θεμέλια και θέτοντας νέες και ίσως καταλληλότερες βάσεις. Οι συνεταιρισμοί αναδεικνύονται στο όχημα -όχι το μοναδικό βέβαια- που αλλάζοντας πορεία θα βγει από το αδιέξοδο. Ο ανθρώπινος νους πάντα βρίσκεται σε εγρήγορση και επιλύει είτε από σκληρή ανάγκη είτε από ανιδιοτελή επιθυμία πολλών λογιών καταστάσεις. Έτσι και οι κινήσεις αυτές έρχονται ως απτές προτάσεις σ’ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό σύστημα που καταρρέει και αναδεικνύεται κάθε στιγμή κατώτερο των περιστάσεων και κάνουν την αλλαγή να φαντάζει αν όχι κάτι άλλο τουλάχιστον ελπιδοφόρα. Γιατί να μην δοκιμαστεί ένας πιο ανθρωποκεντρικός τρόπος ζωής, ο ισότιμος αξιοπρεπής βιοπορισμός κι όχι το κέρδος των λίγων, η συνεργατική πορεία χωρίς πρωταγωνιστές και κομπάρσους;

Την απάντηση σ’ αυτά τα γιατί και πολλά ακόμα θεωρητικά και πρακτικά ερωτήματα επιχειρεί να δώσει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (http://univsse.blogspot.gr/) . Στο πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος» κάθε Δευτέρα απόγευμα πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο σχετικές διαλέξεις, καθώς το γνωστικό υπόβαθρο και η καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας κρίνονται απαραίτητα για την αρχή και τη συνέχιση του τολμήματος για μια Κοινωνία και Οικονομία Αλλιώς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα