Parallax View

Μια οικογενειακή ιστορία γάλακτος!

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Ένα πράγμα που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο βούβαλος (πρόκειται για τον νεροβούβαλο, καμιά σχέση με τους αμερικάνικους βίσωνες) αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα βιοποικιλότητας των ελληνικών οικοσυστημάτων. Τον χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στις καλλιέργειες αλλά και στις μεταφορές, ενώ το κρέας τους και το γάλα τους […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
μια-οικογενειακή-ιστορία-γάλακτος-34896
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
mpeka_1.jpg

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου

Ένα πράγμα που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο βούβαλος (πρόκειται για τον νεροβούβαλο, καμιά σχέση με τους αμερικάνικους βίσωνες) αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα βιοποικιλότητας των ελληνικών οικοσυστημάτων. Τον χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στις καλλιέργειες αλλά και στις μεταφορές, ενώ το κρέας τους και το γάλα τους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους κατοίκους της υπαίθρου, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας τους έφτανε στη Θεσσαλονίκη με τη φήμη εξαιρετικού εδέσματος. Το καζάν ντιπί είναι μια από τις πιο γνωστές λιχουδιές και γινόταν ανάρπαστο στα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Η σκούφια του νεροβούβαλου κρατάει από την εποχή των περσικών πολέμων και τις πρώτες εκστρατείες του Ξέρξη, που μετέφερε με βουβάλια στρατιωτικές προμήθειες. Έκτοτε εκτρέφονται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τότε ο πληθυσμός των βουβαλιών έφτανε τα 70.000 ζώα. Στη δεκαετία του ’80 είχαν μείνει μόνο 320 ζώα και σήμερα, ύστερα από μια σειρά προγραμμάτων της E.E., φτάνουν τα 2.000 ζώα.

Εκτροφή Βουβαλιών γίνεται στην Άρτα, στην Φλώρινα, στις Σέρρες και στους υδροβιότοπους στην περιοχή της Κερκίνης, στο δέλτα του Γαλλικού Ποταμού (Σίνδος-Καλοχώρι) και στην κοιλάδα του Νέστου. Oι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν τα βουβάλια και διακινούν το κρέας τους, βάσει κοινοτικής οδηγίας και προκειμένου να παίρνουν την επιδότηση των 312/κεφάλι από την Eυρωπαϊκή Eνωση, (187/κεφάλι για ζώα μικρότερα των 2 ετών), δεν μπορούν να πουλούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει, όμως, μια σύγχρονη φάρμα, αυτή της οικογένειας Μπέκα που στεγάζεται σε εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη και διακινεί συσκευασμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας από βουβαλίσιο γάλα, όπως κρέμες, καζάν ντιπί, γάλα και γιαούρτι. Μια επιχείρηση που μετράει λίγα χρόνια και έχει φέρει στην ελληνική αγορά ένα προϊόν που παρέμεινε στο περιθώριο τις τελευταίες δεκαετίες αλλά πλέον πολλοί εκθειάζουν.

Η επιχείρηση χρονολογείται από το 2007 στην σημερινή της μορφή, δηλαδή στην μεταποίηση βουβαλινού γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η οικογένεια Μπέκα, με βλάχικες ρίζες, είχε ωστόσο παράδοση στον χώρο, καθώς για τρεις γενιές ασχολούνταν με την κτηνοτροφία των βοοειδών, και ειδικότερα των βουβαλιών. Ιδρυτής της εταιρείας «Οικογένεια Μπέκα», είναι ο Γιάννης Μπέκας, ο μικρότερος γιος της οικογένειας και ο μόνος που έστησε μια μικρή οικογενειακή μονάδα στη Σίνδο και επικεντρώθηκε στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα νεροβουβάλων που εκτρέφονται στην περιοχή της Κερκίνης που προστατεύεται από την σύμβαση Ραμσάρ.

Έχοντας φοιτήσει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή με υποτροφία και εξειδικευτεί στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής, ο κ. Μπέκας δημιούργησε μία φάρμα με αγελάδες και για 12 χρόνια παρήγαγε προϊόντα από αγελαδινό γάλα σε πρότυπες εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της επεξεργασίας του βουβαλινού γάλακτος προέκυψε από έρευνα του ίδιου του κ. Μπέκα, ο οποίος έπειτα από μακρόχρονη εμπειρία στην αγορά ως κτηνοτρόφος, αλλά και ως παραγωγός στη συνέχεια, εκτίμησε τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής και πήρε το ρίσκο της επένδυσης, παρά την αρνητική προδιάθεση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για το άγνωστο. Όπως αναφέρει, «Η ελληνική αγορά ήταν εξοικειωμένη με τα βουβαλινά προϊόντα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η αντίστοιχη προσφορά προϊόντων. Έτσι κληθήκαμε να αναλάβουμε εμείς το έργο της ενημέρωσης του κόσμου και της γνωριμίας με τα οφέλη των προϊόντων αυτών, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στην νησιωτική Ελλάδα».

Τα οφέλη του βουβαλινού γάλακτος είναι ασύγκριτα σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά γάλατα, καθώς όπως σημειώνει, «Η περιεκτικότητά του γάλακτος είναι 7-8% λιπαρά, εκ των οποίων το 1/3 είναι της κατηγορίας Ω3, ενώ το αγελαδινό αποδίδει 1/15 αντίστοιχα λιπαρά, με αποτέλεσμα να βοηθά δραστικά στην μείωση της χοληστερόλης. Το βουβαλινό γάλα ακόμη ενδείκνυται για κατανάλωση από ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ έχει περίπου 58% περισσότερο ασβέστιο και περισσότερες πρωτεΐνες από τα αντίστοιχα συμβατικά γάλατα. Ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλος και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως τα χαρακτηριστικά του γάλακτος αυτού είναι πλήρως αφομοιώσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν έχει οσμή και έντονη γεύση, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Αυτό είναι ένας «αστικός μύθος», και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική».

Η γκάμα των προϊόντων της οικογένειας Μπέκα σήμερα περιλαμβάνει συνολικά 17 κωδικούς. Το γάλα σε πλήρες και ελαφρών λιπαρών, γάλα σοκολατούχο, κρέμα, κρέμα σοκολάτας, ρυζόγαλο, καζάν ντιπί, γιαούρτι, αριάνι (ξινόγαλα), βούτυρο, τυρί και τέσσερις γεύσεις παγωτών. Επίσης παράγεται το καϊμάκι, δηλαδή η κρέμα από το λίπος του γάλακτος που σήμερα είναι διάσημο συνοδευτικό των σιροπιαστών. Υπάρχουν πλάνα για την διεύρυνση των κωδικών, αλλά όπως έχει συμβεί και με τους ήδη εγκατεστημένους, προηγείται αρκετή έρευνα αγοράς, μελέτη των συνταγών, εξειδίκευση του προσωπικού στην εκτέλεσή τους και τέλος, τα προϊόντα περνάνε από γευστική δοκιμή των πιο πιστών καταναλωτών για την τελική έγκρισή τους.

Αυτή τη στιγμή οι κωδικοί που είναι στο τελικό στάδιο πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά είναι το γιαούρτι ελαφρύ, που θα έρθει να καλύψει το κενό που υπάρχει στον τομέα των ζυμούμενων, καθώς ο κόσμος έχει την τάση να ψάχνει προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αλλά πλούσια σε θρεπτική αξία, αλλά και το κεφίρ. Ακόμη, αναπτύσσεται μια νέα σειρά προϊόντων, που έχουν σημείο αναφοράς την τρούφα, η οποία διαθέτει μεγάλη γαστρονομική και θρεπτική της αξία. Συγκεκριμένα, έπονται προϊόντα όπως βούτυρο με τρούφα, τυρί λευκό με τρούφα και άλειμμα τυριού με τρούφα, σε έναν συνδυασμό μεταξύ των δύο ιδιαίτερων γεύσεων.

Σήμερα η επιχείρηση στεγάζεται σε 400 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη. Το ζεύγος Γιάννη και Λίνας Μπέκα παρίστανται και επιβλέπουν καθημερινά όλα τα στάδια παραγωγής. Όπως αναφέρουν, «Η επιχείρηση ξεκίνησε ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελληνική αγορά, γεγονός που αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθειά μας. Αλλά τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και να μας κάνουν πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς επαγγελματίες. Ευτυχώς μέχρι στιγμής η πορεία μας είναι ανοδική και οι προσπάθειες για εξαγωγή των προϊόντων κι εκτός συνόρων έχουν θετικό πρόσημο. Καλώς ή κακώς, η εγχώρια αγορά έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και ο χρόνος επανόδου της δεν φαντάζει σύντομος. Ωστόσο, εμείς δεν απορρίπτουμε κανέναν και συνεχίζουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα στην αγορά παρά την σοβαρή έλλειψη επαγγελματισμού και συνέπειας. Έτσι στηρίζουμε κι εμείς με την σειρά μας αξιόλογους επιχειρηματίες που επιβιώνουν μετά κόπων και βάσανων σε αντίξοες συνθήκες, με την ελπίδα και την πεποίθηση πως η κρίση που βιώνουμε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους επικίνδυνα ανίδεους στον κλάδο των τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου έχουμε διαπιστώσει πως οι σοβαροί επιβιώνουν και βγαίνουν πιο δυνατοί από τέτοιες καταστάσεις. Ευελπιστούμε να ανήκουμε κι εμείς σε αυτή την κατηγορία».

Όπως επισημαίνει, «Θέλουμε το βουβαλίσιο γάλα και τα παράγωγά του να μπούνε σε κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια να μπορεί να προσφέρει το καλύτερο, αποδεδειγμένα, γάλα στα παιδιά της και να μπορούν να απολαμβάνουν όσο περισσότεροι γίνεται το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αυτής για όλα τα προϊόντα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικότατα και αυτό είναι που μας οπλίζει με δύναμη και υπομονή για τον δύσκολο αγώνα της παραγωγής αυτών των εξειδικευμένων προϊόντων στην καρδιά της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».

Η Οικογένεια Μπέκα έχει διάδοχη κατάσταση καθώς ο γιος της οικογένειας είναι μόλις 15 ετών και από φέτος θα φοιτήσει κι ο ίδιος στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ενώ του χρόνου θα ακολουθήσει και η κόρη τους, 14 ετών. Όπως ανέφερε η οικογένεια: «Και οι δύο θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση της οικογένειας και να διευρύνουν το επιχειρηματικό της φάσμα, γι’ αυτό και θέλουν να εξειδικευτούν στον τομέα των τροφίμων. Ήδη έχουν τριβή με το αντικείμενο της επιχείρησης καθώς στον ελεύθερό τους χρόνο έχουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή και κοντά στους γονείς καλλιεργείται η αγάπη για την παράδοση και την ποιότητα σε κάθε συνταγή ξεχωριστά».

Στο μέλλον η επιχείρηση σκοπεύει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, ώστε η παραγωγή και η διανομή να γίνονται με μεγαλύτερη άνεση. Η μονάδα έχει προοπτικές να αποκτήσει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να γίνει κάποια στιγμή μονάδα πρότυπης εκπαίδευσης και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, ανοιχτή για το κοινό και σε ώρες παραγωγής, ώστε να μπορεί ο κόσμος να έχει πλήρη εικόνα της διαδικασίας παραγωγής σε όλα τα στάδια, από την εισκόμιση του γάλακτος, μέχρι και την τελική διάθεση των προϊόντων για τη διανομή τους.

Τα προϊόντα την Οικογένειας Μπέκα διατίθενται κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά και delicatessen είδη σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το δίκτυο της ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και φτάνει μέχρι την Ρόδο και την Κρήτη, ενώ στην Θεσσαλονίκη μπορούμε να βρούμε αρκετά καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα της. Μάθετε που, αναζητήστε τα και δοκιμάστε τα κι εσείς.

Το βίντεο γυρίστηκε από τον κύριο Παπαγιάννη και το δημιουργικό γραφείο “Επικοινωνείν” και όχι από τον κύριο Μιχάλη Τζίκα, όπως αναφέρεται στα credits

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα