Parallax View

Όμορφα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη: Το στοίχημα

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη. Μετά από χρόνια ατυχών επιλογών ο φετινός στολισμός της πόλης μπορεί να αλλάξει την εικόνα.

Parallaxi
όμορφα-χριστούγεννα-στη-θεσσαλονίκη-123667
Parallaxi

χρι

Μπορεί να είμαστε στην κορύφωση του καλοκαιριού μια χριστουγεννιάτικη είδηση όμως για τη Θεσσαλονίκη μας γέννησε ελπίδα.

Μετά από χρόνια παλινωδιών, αποτυχημένων προσπαθειών, εμπλοκών ασχέτων ανθρώπων και τραγικών αποτελεσμάτων έρχεται μια ελπιδοφόρα είδηση να δώσει ελπίδα ότι τα φετινά Χριστούγεννα της Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι διαφορετικά.

Εξαιρετικά έγκαιρα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μετά την τραγική αποτυχία του περσινού στολισμού αποφάσισε να συγκαλέσει συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς και του τουρισμού για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

338Εικόνα:  Βασίλης Βαρσαμόπουλος

Τελικά κατά τη δεύτερη συνάντηση αποφασίστηκε να ανατεθεί σε έναν από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους σε αυτή την πόλη. Τον καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και σκηνογράφο Απόστολο Βέττα που καλείται να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σενάριο και τον τρόπο υλοποίησης και σκηνοθεσίας του για τη μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε έναν τόπο γιορτής, χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος.

Η πρώτη εκδοχή του σεναρίου θα παρουσιαστεί στα τέλη Αυγούστου και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ζητείται ένας συνολικός σχεδιασμός από έναν έμπειρο εικαστικό.

Μιλώντας με τον Απόστολο Βέττα μας επιβεβαίωσε την πρόσκληση και την κατ’ αρχήν αποδοχή της και τη δέσμευση πως θα εξετάσει τα δεδομένα που ζήτησε να του δοθούν, χωροταξικά και άλλα ώστε να καταθέσει το σχέδιο του, στο οποίο θα εμπλέξει τους φοιτητές του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και άλλες δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

Ο Απόστολος Βέττας σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εδιμβούργο (College of Art, School of Architecture, Herriot-Watt University).

Ως αρχιτέκτων ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με την όψη του θεατρικού χώρου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τη μορφή του.

Ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με κρατικούς θεατρικούς οργανισμούς και επιχορηγούμενα σχήματα εντός και εκτός Ελλάδας (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΕΛΣ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λάρισας, Βόλου και Καλαμάτας, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Θέατρο Τέχνης, Εταιρεία Θεάτρου Πράξη, Τεχνοχώρος, Wandering Theatre στο Βρότσλαφ, το κουκλοθέατρο του Φάικε Μπόσμα στο Άμστερνταμ, Actors Touring Company στο Λονδίνο, κ.ά.), σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και νεοελληνικού έργου. Σκηνογραφίες του έχουν παρουσιαστεί επίσης σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, στα αρχαία θέατρα Επιδαύρου, αρχαίας Μεσσήνης, Μήλου, Θάσου, Φιλίππων και Δίου, στο Ηρώδειο και το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας κ.α.

Διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1993-1994) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (1995-1997) του ΚΘΒΕ.

Το 2003 ήταν ο επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στη Prague Quadrennial, η οποία απέσπασε ειδική τιμητική διάκριση «για την ποιότητα της παρουσίασης και για τη δουλειά των σκηνογράφων της».

Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το βραβείο «Πάνος Αραβαντινός».

IMG_9406

Ένα πρόβλημα τα τελευταία χρόνια ήταν η έλλειψη φωτός. Στη Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα ένιωθες πραγματικά σε ελάχιστα σημεία Αγαπημένο μας υπήρξε για χρόνια το κομμάτι της Μ. Αλεξάνδρου μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο. Όταν άναβαν τα χρωματιστά λαμπιόνια που στόλιζαν την πιο παλιά συστοιχία δένδρων της πόλης, χαιρόσουν να περπατάς τη διαδρομή, τη νύχτα. Όταν πριν μερικά χρόνια τα κατέβασαν οριστικά (λόγω φθοράς και ενεργοβόρας σπατάλης), ο δρόμος με τα δένδρα (έτσι τον λέγαμε πάντα) έπαψε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Ήταν το 2013 όταν ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός των δρόμων χαρακτηρίστηκε ασύμφορος και ανακοινώθηκε η πορόθεση του δήμου να τον αντικαταστήσει. Τελικά αυτή η αντικατάσταση δεν έγινε ποτέ. Αλλά φαίνεται πως φέτος τα πράγματα αλλάζουν. Και τα πανέμορφα πελώρια δένδρα του δρόμου θα στολισθούν και πάλι με λαμπιόνια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης led, αυτή τη φορά.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια και μετά την αποκαθήλωση των φώτων από τους κεντρικούς δρόμους, δεν υπήρξε διάθεση από τη δημοτική αρχή να στολίσει την πόλη τα Χριστούγεννα, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο Εμπορικό επιμελητήριο και σε ιδιωτικούς φορείς. Έτσι η πόλη αρκούνταν στις στολισμένες βιτρίνες σχεδόν μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη, οπότε στήνονταν τα χριστουγεννιάτικα χωριά σε Αριστοτέλους και ΔΕΘ. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Γλυτώσαμε μεν από διάφορες κιτς επιλογές των προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά και μια «σκοτεινή» πόλη τα Χριστούγεννα, φάνηκε να μην αρέσει σε κανέναν. Μετά την γκρίνια, λοιπόν, πολιτών και εμπόρων για την απουσία χριστουγεννιάτικου διακόσμου σε μια πόλη μάλιστα που κάνει ένα θεαματικό τουριστικό άνοιγμα, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αποφάσισε να στολίσει την πόλη εγκαίρως.

Εδώ στην Ελλάδα συνηθίσαμε για χρόνια (πριν γίνουμε Ευρώπη) να στολίζουμε τις πόλεις μας αλλά και τις βιτρίνες μας στα μέσα Δεκέμβρη. Η Ευρώπη όμως έφερε νέες συνήθειες. Χριστούγεννα σημαίνει αύξηση της εμπορικής κίνησης και γι΄αυτό είθισται η εορταστική ατμόσφαιρα να εγκαθίσταται στις πόλεις σχδόν 2 μήνες πριν, σύμφωνα με τις παγκόσμιες συνήθειες. Δυστυχώς δεν αποφύγαμε την υπερβολή. Φέτος βρέθηκα στο Ηράκλειο στα μέσα του Οκτώβρη. Ήταν ένα πολιτισμικό σοκ όταν με το θερμόμετρο να δείχνει 30 βαθμούς γνωστή αλυσίδα αφιέρωνε ήδη έναν ολόκληρο όροφο στα Χριστούγεννα. Μόνο ο Άγιος Βασίλης έλειπε να σε υποδεχεται στην είσοδο. Υπερβολή; Εννοείται. Αλλά φαίνεται πως η κρίση στην εμπορική κίνηση έφερε και όλους εμάς μπροστά στο όλο και πιο εσπευσμένο εορτασμό των Χριστουγέννων. Ήδη franchise καταστήματα και mall άρχισαν να στολίζονται από τα τέλη του Οκτώβρη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα