Οκτώ πράγματα που μου έμαθε ο παγετός των ημερών

1
5504

Κι αυτά είναι όλα όσα έγιναν οι τοπ συνήθειες των ημερών… Ο παγετός μας άλλαξε τα …φώτα. Και δεν το λέμε πάντα για κακό. Μεγάλο μάθημα οι μέρες αυτού του παγωμένου χειμώνα.

_DSC1671-as-Smart-Object-1

Με το σεσουάρ στο μπαλκόνι: Τι έκανε μια ολόκληρη πόλη στο μπαλκόνι με το σεσουάρ να καίει με τις ώρες; Σωτήριο αποδείχτηκε για τα νοικοκυριά που διέθεταν αέριο και οι σωληνώσεις τους ήταν εξωτερικές και χωρίς μόνωση. Το ζεστό νερό επανερχόταν με πολύ κόπο και αρκετή επιβάρυνση στη ΔΕΗ μεν, αλλά το μιζανπλί στο σωλήνα πέτυχε. Προνοήστε όμως να μονώσετε τους σωλήνες σας γιατί κάτι μου λέει ότι αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος παγετός που θα δει η πόλη.

Βάζω τον καφέ, βάζεις το νερό; Γκρινιάζετε όλη τη χρονιά για την αποξένωση και που δεν ξέρετε ποιος μένει στον κάτω όροφο. Ε λοιπόν ένας παγετός έφτασε για να πίνετε καφεδάκι γύρω από έναν κουβά νερό. Το νερό πάγωσε μεν και τα καζανάκια έμειναν άδεια αλλά οι σχέσεις υπερθερμάνθηκαν. Τελικά αυτός του πάνω ορόφου δεν ήταν και τόσο αντιπαθής. Τον είχατε παρεξηγήσει.

Άσε μια βρύση να στάζει: Αυτό που σε άλλες εποχές μας έσπαγε τα νεύρα τώρα έγινε ανάγκη. Πρώτη φορά ακούγαμε πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας τη βρύση να στάζει ακόμη και στον ύπνο μας. “Ναι έχουμε νερό” σκεφτόμασταν ανάμεσα σε δυο σταγόνες και μας έπαιρνε ο ύπνος με τον ήχο. Στο δημόσιο χώρο δεν ισχύει αυτό βέβαια. Οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν αφήνουν τις βρύσες να στάζουν ούτε τα συντριβάνια να τρέχουν με τον παγετό. Το γεγονός πρόσθεσε, βέβαια, μερικά εφήμερα (ελπίζουμε) γλυπτά στην πόλη αλλά να μην επαναληφθεί.

κα

Η οργάνωση και η ενημέρωση δεν είναι κλισέ: Σε extreme συνθήκες οι πληροφορίες αποδείχτηκαν σωτήριες για πολλούς. Η οργάνωση των αρχών και η προστασία του πολίτη έσωσε στην κυριολεξία ζωές. Μην σνομπάρετε την κρατική μηχανή και τις οδηγίες προς ναυτιλομένους. Τις περισσότερες φορές αυτοί ξέρουν καλύτερα. Στην τελική όσοι μείναμε συντονισμένοι στη γραμμή προστασίας του πολίτη βγήκαμε κερδισμένοι.

Η καθαριότητα δεν είναι μισή αρχοντιά εν μέσω παγετού: Έπιασα νοικοκυρές να ρίχνουν νερά στο μπαλκόνι τους και στις αυλές τις πρώτες μέρες, ζεστό τις περισσότερες φορές (μετά έμαθαν)… Αποτέλεσμα επικίνδυνοι σταλακτίτες να κρέμονται απ΄τα μπαλκόνια και δάπεδο πατινάζ. Όχι καθαριότητα εν καιρώ ψύχους παιδιά. Και το πολύ μπάνιο να το αποφεύγετε. Τίποτα πιο σωτήριο από λίγο έξτρα λιπάκι στο κορμάκι μας. Οι παλιοί κάτι ήξεραν με το 7 ημέρες λαμπερά μαλλιά.

Ο παγετός μας έκανε καλύτερους ανθρώπους: Δεν το σκεφτήκαμε καθόλου, ήταν αυθόρμητο. Όλοι σκύψαμε πάνω στους άστεγους και στα αδέσποτα με όποιον τρόπο μπορούσαμε. Δεν αρνήθηκε κανείς βοήθεια σε κανέναν και ο καλύτερος μας εαυτός, που είχε γίνει μουντρούχος τον τελευταίο καιρό, βγήκε ξανά στην επιφάνεια βοηθώντας ακόμη και τον γείτονα στο διπλανό τετράγωνο. Ναι γείτονας είναι κι αυτός.

Το τραγούδι δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα είναι μύθος: Με το θερμόμετρο κολλημένο στο μείον ένας από τους πιο πολυδουλεμένους μύθους καταρρίφθηκε. Τελικά το Νευροκόπι δεν είναι κάτι εξωτικό… μπορεί να συμβεί σε όλους μας.

Έχε πάντα ένα plan b  για τα βλαστάρια σου: Πάρ’το απόφαση, με το κρύο στην Ελλάδα τα σχολεία κλείνουν. Κάνε μια λίστα και τοιχοκόλλησέ την στο σαλόνι σου με όλα όσα μπορείς να κάνεις για να μην μείνουν τα παιδιά σου αφημένα στην τύχη τους. Οργανώσου με φίλους, συγγενείς και βρες τρόπους να τα απασχολήσεις τώρα που τα έχεις στο σπίτι όλη μέρα και … μάλλον θα τα έχεις για πολύ ακόμη.

Στη Θεσσαλονίκη δεν χιονίζει ποτέ: Ένα από τα καλύτερα βιβλία του δικού μας Δημήτρη Μίγγα ήταν το “Σπάνια χιονίζει στα νησιά”. Ε λοιπόν γράψε λάθος. Σε όλα τα νησιά έχει ρίξει το χιόνι της αρκούδας. Μήπως τελικά το μόνο νησί στην Ελλάδα είναι η Θεσσαλονίκη; Μπορεί να παγώσαμε στην κυριολεξία αλλά χιονοπόλεμο δεν θα παίξουμε. Και την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα φτιάχνει χιονάνθρωπο, εμείς μπορούμε απλώς να θαυμάζουμε μια νέα σειρά γλυπτών από πάγο φιλοτεχνημένη απ΄την φύση.

Υ.Γ. Πριν λίγα λεπτά η εικόνα απ΄το παράθυρο με διαψεύδει. Εντάξει λοιπόν, το αλλάζω. Η Θεσσαλονίκη είναι το τελευταίο μέρος στην Ελλάδα που χιονίζει.

_DSC1655-as-Smart-Object-1

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ καλή η γραμμή προστασίας του πολίτη, αλλά ακόμη καλύτερο θα ήταν να ανακοινώνονται απλές οδηγίες από τις ειδήσεις του ραδιοφώνου. Μαζί με το κλασσικό “η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες”, και ένα “η υπηρεσία ΠτΠ ενημερώνει τους πολίτες να μην ρίχνουν νερά στα μπαλκόνια, να μην κλείνουν τη θέρμανση καθόλου, και ότι όσοι έχουν εξωτερικούς σωλήνες για ζεστό νερό θα πρέπει να αφήνουν μια βρύση του ζεστού να στάζει”. Τόσο απλά.
    Οσο για τις σχεσεις, αυτές πάντα καλυτερεύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Γιατί νομίζετε έχουν πολλόι καλές αναμνήσεις από σεισμόυς, πλημμύρες, ακόμη και πολέμους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ