Πολιτική και ταρατατζούμ…

0
351

Από τη στιγμή της ορκωμοσίας του Τραμπ παρακολουθώ ιδιαίτερα την επικοινωνιακή τακτική που χρησιμοποιεί η ομάδα του – και ειδικά η Κέλλυ-Ανν Κόνγουεϊ (Kellyanne Conway)- και μου έχει κολλήσει στο μυαλό το “ταρατατζούμ” που σημαίνει “φανφάρες”. Φυσικά, και για να μην ξεχνιόμαστε, όλο αυτό το ταρατατζούμ feeling των ημερών το αποπνέει και η ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που τα έκανε μαντάρα -από την αρχή δηλαδή.

Το ταρατατζούμ είτε αμερικανικό είτε ελληνικό είναι το ίδιο και έχει στόχο να παρουσιάσει την πραγματικότητα ολίγον διαφορετική απ’ ό,τι είναι… ολίγον πιο εντυπωσιακή, ολίγον πιο στα μέτρα αυτού που το χρησιμοποιεί.

Η Κέλλυ-Ανν σε ρόλο υπουργού διαστρέβλωσης της πραγματικότητας θεωρώ ότι είναι η πιο ενδιαφέρουσα μορφή της ομάδας του Τραμπ. Ο σκοπός της είναι να μπουρδουκλώνει τα πάντα και ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τις λέξεις. Έχω την εντύπωση ότι αυτή έκανε τον Τραμπ πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια εκπληκτική ταρατατζούμ στιγμή της ήταν αυτές τις μέρες όταν αναφέρθηκε σε “alternative facts”.

kellyanne

Alternative facts, ή εναλλακτικά γεγονότα, είναι η νέα ονομασία για το ψέματα-στα-μούτρα-σας, Ψου.Σου.Μου. – ή…ΨήΣιΜο. Στη περίπτωση του Τραμπ το ΨΣΜ ήταν το μέγεθος του πλήθους στην ορκωμοσία. Το μεγέθος γενικά για τον νέο πρόεδρο των US μετράει και έτσι όταν του είπαν ότι το είχε μικρό…το πλήθος, αυτός θίχτηκε. Τότε ανέλαβε ρόλο η Κέλλυ-Ανν για να αποκαταστήσει την “αλήθεια”, και την υπόληψη του Τραμπ, μιλώντας για το μεγαλύτερο…πλήθος ever (ποτέ).

Το ΨΣΜ είναι και η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό εναλλακτικό -ταρατατζούμ- γεγονός είναι το “πλεόνασμα” που αποτελεί αλτέρνατιβ φακτ για το “έλλειμμα”, ή καλύτερα για το… χρωστάμε από δω και από κει για να πούμε οτι μας περισσεύουν.

Σε άλλες ελληνικές ταρατατζούμ στιγμές η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για “κόκκινες” γραμμές σε διάφορα θέματα μέχρι να τις βάλει στο πλυντήριο-πραγματικότητα και να βγουν ολίγον ξεθωριασμένες. Κι εκεί είναι που έρχονται τα alternative facts (ΨΣΜ) όταν διάφοροι της κυβέρνησης επιμένουν οτι οι “ροζ γραμμές” είναι κόκκινες και οτι “κερδάμε” ενώ χάνουμε!

kellyΜια από τις μεγαλύτερες ταρατατζουμιές που έχουμε βιώσει είναι το πόσο “λαϊκή” είναι η κυβέρνηση μας. Τα παιδιά “από τον λαό για τον λαό” έχουν τσακίσει το κρατικό λίαρ τζετ, το οποίο έχει μετατραπεί σε τρόλεϊ, ή ιπτάμενο παπάκι, μιας και δεν καίει πολύ! Τζάμπα βγαίνουν τα υπερατλαντικά λαϊκά ταξίδια με το λίαρ τζετ!

Και περνώντας τον Ατλάντικ όσεαν (Ατλαντικό) επιστροφή στον Τραμπ. Ο εκπρόσωπος τύπου του λευκού οίκου (Sean Spicer) δήλωσε με απόλυτη άνεση ότι καμιά φορά μπορεί να διαφωνούν με τα γεγονότα – και να φτιάχνουν τα δικά τους! Προς στιγμή αγριεύτηκα όταν το άκουσα αυτό, και δεν μου πέρασε ακόμα! Αν έχετε διαβάσει τον Μεγάλο Αδερφό του Όργουελ μπορείτε να καταλάβετε, 4-5-4-5-4…5.

1984

Τα “εναλλακτικά γεγονότα”, το ταρατατζούμ, το ΨΣΜ, το 4-5 του Big Brother παίζουν ένα πολύ περίεργο παιχνίδι με τις έννοιες. Η Κέλλυ-Ανν δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο και δεν κάνει κάτι που δεν είναι γνωστό στους δικούς μας. Αυτό είναι η επαναπλαισίωση (reframing) όπου τα γεγονότα παρουσιάζονται με τρόπο τέτοιο που μετατρέπει το ψέμα σε αλήθεια τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν οτι είναι ψέμα!

Κλείνοντας, στο μετρό στην Αθήνα τώρα πια υπάρχουν οθόνες που δείχνουν επιτυχίες της χώρας μέσω του -ας πω φιλικό προς την κυβέρνηση- ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στον Μεγάλο Αδερφό -απ’ όσο θυμάμαι- οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις τηλεοθόνες και να μην τις κλείνουν ποτέ, έπρεπε να ακούνε τα μηνύματα του Μεγάλου Αδερφού διαφορετικά τους εξαέρωναν…

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ