Parallax View

Προβλήματα “Τρίτων”

793.000.000. Ή αλλιώς περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Ή αλλιώς περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών… Τόσοι είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η UNESCO, οι αναλφάβητοι ενήλικες. Από το συνολικό αριθμό το 64% είναι γυναίκες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι αναλφάβητοι έφηβοι […]

Μιχάλης Γουδής
προβλήματα-τρίτων-19820
Μιχάλης Γουδής
1.jpg

793.000.000. Ή αλλιώς περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Ή αλλιώς περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών… Τόσοι είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η UNESCO, οι αναλφάβητοι ενήλικες. Από το συνολικό αριθμό το 64% είναι γυναίκες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι αναλφάβητοι έφηβοι ξεπερνούν τα 127 εκατομμύρια. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος και σε αυτή τη θλιβερή κατανομή κατέχουν χώρες της Αφρικής όπως το Μπενίν, η Σενεγάλη, η Αιθιοπία, η Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ κ.α.

Ψάχνοντας στα αρχεία της UNESCO, της UNICEF και άλλων διεθνών οργανισμών εύκολα διαπιστώνει κάνεις πως οι χώρες του λεγόμενου “Τρίτου Κόσμου” είναι πρώτες στα ποσοστά του AIDS και άλλων θανατηφόρων ασθενειών, αποτελούν εστίες απίστευτης εγκληματικότητας και πολύ σκληρών πολέμων λόγω των τεράστιων ανισοτήτων και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς… Την ίδια στιγμή η αναπτυγμένη Δύση αποστρέφεται τον ντεμοντέ όρο “υπανάπτυκτες” και βαφτίζει τις χώρες αυτές “αναπτυσσόμενες”. Κανείς φυσικά δεν εξετάζει αν και ποια ανάπτυξη επιτυγχάνεται στην Αφρική. Εκτός κι αν η απομύζηση όλων των φυσικών πόρων για ένα κομμάτι ψωμί βαφτίζεται έτσι απλά ανάπτυξη.

Τέτοιες στιγμές που έρχονται τέτοια απόλυτα στοιχεία και αμείλικτοι αριθμοί να σου θυμίσουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν συνάνθρωποί μας 1-2… πτήσεις μακριά, συνειδητοποιείς σε όλο της το εύρος τη φαυλότητα του δυτικού κόσμου. Δισεκατομμύρια άνθρωποι που έχουν απεκδυθεί την ανθρωπιά τους και αγωνιούν μέρα και νύχτα για την εξυπηρέτηση χρεών που γεννά ένα στρεβλό και άνισο σύστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Οι μεν με μία Ένωση που θέλει να πορεύεται μαζί στα καλά και να ακολουθεί μοναχική πορεία στα δύσκολα. Και οι δε να ζορίζονται να αποφασίσουν πόσο νόμισμα θα κόψουν και σε ποια χώρα θα επιτεθούν για να ανοικοδομήσουν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ως αναλφαβητισμός ορίζεται η ανικανότητα ανάγνωσης και γραφής ενός απλού κειμένου σε μια έστω γλώσσα. Από τη μία, λοιπόν, υπάρχει αυτή η κατάσταση. Και από την άλλη, η ανοιχτή πληγή της υπερπληροφόρησης, μία κοινωνία που έχει όλη τη γνώση του κόσμου στα χέρια της σε απόσταση ενός κλικ.

Είναι σίγουρο πως η είδηση με τα στοιχεία της UNESCO περί αναλφαβητισμού θα βρει μια μικρή γωνιά στις εφημερίδες την ίδια ώρα που το ΔΝΤ, το EFSF, η Ε.Ε., η ΟΝΕ και τα λοιπά αρκτικόλεξα θα κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα. Καθείς με τις ανησυχίες του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα