Parallax View

Σινεμά στο βουνό

της Λίνας Μυλωνάκη δημοσιογράφου, ιστορικού κινηματογράφου Το σινεμά ανεβαίνει στο βουνό και αυτό το καλοκαίρι, καθώς ολοένα και περισσότερες κινηματογραφικές εκδηλώσεις αναζητούν την έμπνευση αλλά και την ηρεμία που η φύση  γενναιόδωρα προσφέρει. Μετά το επιτυχημένο Zagoriwood, που συνεχίζεται φέτος για πέμπτη χρονιά σε τρία φιλόξενα χωριά στο Ζαγόρι –τα Kάτω Πεδινά, τα Άνω Πεδινά […]

Λίνα Μυλωνάκη
σινεμά-στο-βουνό-25078
Λίνα Μυλωνάκη
_2013_1.jpg

της Λίνας Μυλωνάκη δημοσιογράφου, ιστορικού κινηματογράφου

Το σινεμά ανεβαίνει στο βουνό και αυτό το καλοκαίρι, καθώς ολοένα και περισσότερες κινηματογραφικές εκδηλώσεις αναζητούν την έμπνευση αλλά και την ηρεμία που η φύση  γενναιόδωρα προσφέρει. Μετά το επιτυχημένο Zagoriwood, που συνεχίζεται φέτος για πέμπτη χρονιά σε τρία φιλόξενα χωριά στο Ζαγόρι –τα Kάτω Πεδινά, τα Άνω Πεδινά και τη Βίτσα, δύο ακόμη ενδιαφέροντα κινηματογραφικά εργαστήρια στήνονται σε μεγάλα υψόμετρα.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές…παίρνει τα βουνά μαζί με την κάμερά του, για να διδάξει σε ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2014, στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων στην Ήπειρο, με τίτλο «Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην εκπαίδευση», που υλοποιείται στο πλαίσιο του φετινού ANIMART 2014 – Σχολείου Βιωματικών Τεχνών.

Το εργαστήρι θα διαρκέσει 8 μέρες και μοιράζεται σε θεωρία και πρακτική εφαρμογή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, θεωρία και ανάλυση, βιωματικές ασκήσεις αφήγησης μέσω εικόνων, γυρίσματα στους γύρω χώρους, με στόχο τη δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ. Απευθύνεται σε όλους και είναι έτσι δομημένο, ώστε να παρέχει ειδικό ενδιαφέρον στους εκπαιδευτικούς για παραπέρα δουλειά στη σχολική τάξη.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τα απλά και λειτουργικά εργαλεία της αφήγησης μέσω εικόνων και να συμμετάσχουν σε ευχάριστες ομαδικές βιωματικές ασκήσεις φωτογράφισης ή κινηματογράφησης.

Μια τέτοια άσκηση ήταν, εξάλλου, και η αφορμή για ένα μικρό ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν πέρσι οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι, υπό την εποπτεία του Βασίλη Λουλέ. Ο λόγος για τη «Θηλειά», το δωδεκάλεπτο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που γυρίστηκε με αφορμή την «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου –μια αναπάντεχη συνάντηση με τους χώρους και τους πρωταγωνιστές της εμβληματικής ταινίας 44 χρόνια μετά τα γυρίσματα.

Το δεύτερο κινηματογραφικό εργαστήρι τρυπώνει στη γοητεία των παραμυθιών και συναντά τον μύθο στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας θα φιλοξενήσει το εργαστήρι με τίτλο «Πέρασα κι εγώ από εκεί…κι είχα την κάμερα ανοιχτή» του Βασίλη Λουλέ, που διοργανώνεται από τη Δευτέρα 4 έως το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Πρόκειται για μια εβδομάδα αφιερωμένη στη γοητεία του σινεμά και των μύθων, που εστιάζει το ενδιαφέρον της στην κινηματογράφηση προσωπικών ιστοριών και παραμυθιών, αξιοποιώντας την προφορική αφήγηση. Το εργαστήρι είναι εμπνευσμένο από το ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» του Βασίλη Λουλέ, με θέμα τους λαϊκούς παραμυθάδες της υπαίθρου – τους τελευταίους, ίσως, ανθρώπους της γης μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όλους όσοι αγαπούν να ακούν ή να αφηγούνται παραμύθια. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές θα διδάξει τους συμμετέχοντες πώς συνδυάζεται το παραμύθι με το σινεμά, πώς φτιάχνεται ένα ντοκιμαντέρ με ανθρώπους που αφηγούνται τα προσωπικά τους βιώματα ή ιστορίες και παραμύθια. Ανάμεσα στις δράσεις, συναντά κανείς και κινηματογραφική αφήγηση παραμυθιών μέσα στο τρενάκι του Πηλίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού!

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που θα προσφέρει το μαγικό Πήλιο, αλλά και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ για να κάνουμε τη συζήτηση ζωντανή και συγκεκριμένη», εξηγεί ο Βασίλης Λουλές, αναφερόμενος στις δύο τελευταίες ημέρες του εργαστηρίου (Παρασκευή και Σάββατο), κατά τις οποίες θα γίνει κινηματογράφηση των αφηγητών-προσκεκλημένων της διοργάνωσης σε διάφορα σημεία του χωριού: σε καλντερίμια, δίπλα σε εκκλησίες ή κάτω από δέντρα. «Αποτελεί για μας πρόκληση όχι μόνο να καταγράψουμε σωστά την αφήγηση του παραμυθιού, αλλά και να εντάξουμε τα στοιχεία του περιβάλλοντος στην κινηματογράφηση. Η εργασία θα γίνει με την συμμετοχή όλης της ομάδας μας και θα αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο να δοκιμάσουμε στην πράξη αυτά που θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου», διευκρινίζει ο σκηνοθέτης.

Τεχνικά προαπαιτούμενα για τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι είναι να διαθέτουν laptop, φωτογραφική μηχανική και, προαιρετικά, βιντεοκάμερα. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία για να συμμετάσχει κανείς στο εργαστήρι. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι η αγάπη για το σινεμά και τα παραμύθια και η όρεξη για δημιουργία, με φόντο το ιδανικό σκηνικό ενός πανέμορφου πηλιορείτικου χωριού. Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η Τρίτη 15 Ιουλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα