Parallax View

Στην Ξηροκρήνη και αλλού

του Νίκου Τσιραμπίδη Εικόνα: Γιάννης Παπανίκος της Stereosis Είναι γεγονός ότι πολλές φορές η καθημερινότητα δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς κάποια πράγματα. Αυτό σου επιτρέπει ως ένα βαθμό να μην αντιλαμβάνεσαι πλήρως την φρίκη των όσων ακούς/βλέπεις καθώς δεν έχεις το χρονικό περιθώριο να τα αναλύσεις. Περνάω από την Ξηροκρήνη το λιγότερο 2 φορές […]

Νίκος Τσιραμπίδης
στην-ξηροκρήνη-και-αλλού-16618
Νίκος Τσιραμπίδης
papanikos_shmaia.jpg

του Νίκου Τσιραμπίδη

Εικόνα: Γιάννης Παπανίκος της Stereosis

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές η καθημερινότητα δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς κάποια πράγματα. Αυτό σου επιτρέπει ως ένα βαθμό να μην αντιλαμβάνεσαι πλήρως την φρίκη των όσων ακούς/βλέπεις καθώς δεν έχεις το χρονικό περιθώριο να τα αναλύσεις.

Περνάω από την Ξηροκρήνη το λιγότερο 2 φορές την ημέρα με το αστικό. Είναι μια κατεξοχήν εργατική συνοικία πράγμα που φαίνεται από τις διάσπαρτες και ομοιόμορφες εργατικές κατοικίες. Μόλις σήμερα συνειδητοποίησα ότι σε αυτή την γειτονιά δύο μέρες πριν ένα 13χρονο κορίτσι έχασε την ζωή της. Ο θάνατος της μπορεί να ήταν «γλυκός» ( δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα) η επίγευση του όμως, όπως και κάθε άλλου άδικου θανάτου, είναι πικρή.  Στο προσωπικό αξιακό μου σύστημα δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία από τον θάνατο ενός παιδιού.

Η εισαγγελία, σε μία τραγική κατά την γνώμη μου πράξη, κατηγόρησε αρχικά την μητέρα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Εν μέσω αντιδράσεων, τις οποίες πολύ αμφιβάλλω αν έλαβε υπόψη, απέσυρε την κατηγορία αυτή μόνο και μόνο για να ανακοινώσει στην άτυχη γυναίκα την απέλασή της. Λίγο αργότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την χορήγηση εξάμηνης άδειας παραμονής με δυνατότητα παράτασης. Μία κίνηση καθαρά επικοινωνιακή.

Στην παρούσα χρονική στιγμή οι αναλύσεις δεν ωφελούν σε κάτι. Η επισήμανση των κυβερνητικών ευθυνών είναι όμως σημαντική. Οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ως συνέπεια των πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε καθεστώς ανέχειας. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η προμήθεια καυσίμων θέρμανσης μετατρέπεται σε πολυτέλεια. Νομοτελειακά η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης-θέρμανσης, απόφαση που κόστισε σύμφωνα με στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων τον περασμένο χειμώνα 291 εκατ. Ευρώ στο ελληνικό κράτος, θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Η λίστα των νεκρών από αυτοσχέδια μέσα θέρμανσης θα αυξηθεί, το λαθρεμπόριο καυσίμων θα ενισχυθεί και χιλιάδες άνθρωποι θα διανύσουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση. Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα θα κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα