Parallax View

Thessaloniki Food Festival

Εικόνα: Γιάννης Τζιμπρές Ένας από τους θεσμούς που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η πόλη και υποδέχεται κάθε χρόνο με ευχαρίστηση είναι αυτός του Thessaloniki Food Festival. Φέτος στον 4ο χρόνο του, έρχεται για μια ακόμη φορά να εμπλουτίσει το πρόγραμμά μας με πολλές γαστρονομικές δράσεις, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο θα σκορπίζει γεύσεις στην πόλη. […]

Parallaxi
thessaloniki-food-festival-30658
Parallaxi
fgh.jpg

Εικόνα: Γιάννης Τζιμπρές

Ένας από τους θεσμούς που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η πόλη και υποδέχεται κάθε χρόνο με ευχαρίστηση είναι αυτός του Thessaloniki Food Festival. Φέτος στον 4ο χρόνο του, έρχεται για μια ακόμη φορά να εμπλουτίσει το πρόγραμμά μας με πολλές γαστρονομικές δράσεις, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο θα σκορπίζει γεύσεις στην πόλη.

Με την Θεσσαλονίκη να έχει εδραιώσει προ πολλού την θέση της σαν σταυροδρόμι πολιτισμών, με αυτό να έχει καθαρό αντίκτυπο και στο φαγητό της, το Thessaloniki Food Festival στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας αλλά και της πολυπολιτισμικής γαστρονομικής παράδοσης της πόλης. Έτσι σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σχεδιάζει να μας προσφέρει φέτος ποικιλία τοπικών γαστρονομικών εκδηλώσεων.

Ξεκινώντας το πρόγραμμά του με μία ιδιαίτερα φιλόδοξη δράση, το Thessaloniki Food Festival επιδίωξε να προσθέσει ένα από τα γαστρονομικά σύμβολα της πόλης στον διεθνή χάρτη, επιχειρώντας να παρασκευάσει με την βοήθεια του σωματείου αρτοποιών ”Προφήτης Ηλίας” Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο κουλούρι του κόσμου. Με στόχο το Ρεκόρ Γκίνες, οι αρτοποιοί της πόλης δημιούργησαν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ένα κουλούρι 165 μέτρων και 76 εκατοστών μήκους με 700 κιλά αλεύρι και 250 κιλά σουσάμι, που αγκάλιασε τον Λευκό Πύργο συμβολικά. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, με πολλά δρώμενα να ακολουθούν στους επόμενους μήνες.

Ένα από τα νέα πράγματα που φέρνει φέτος το φεστιβάλ είναι μια ειδική έκδοση με τίτλο «Γαστρονομικός Οδηγός Πόλης» που θα περιλαμβάνει 13 αντιπροσωπευτικές συνταγές της γαστρονομικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Πόλη που δέχτηκε πρόσφυγες από άπειρα σημεία της Μεσογείου και μη ανά τα χρόνια, έχει αφομοιώσει ποικίλες γεύσεις στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική της παράδοση από Ανατολή και Δύση. Με επιρροές από την μικρασιάστικη, την τούρκικη, την ποντιακή, την εβραϊκή και πολλές ακόμα κουζίνες, δημιουργήθηκε η ιδιαίτερη θεσσαλονικιώτικη παράδοση στο φαγητό, την οποία έρχεται να αναδείξει ο οδηγός. Αφιερωμένος σε πιάτα με ιστορία, περιλαμβάνει συνταγές για κουλούρι της Θεσσαλονίκης, τραχανά, μπουγάτσα, λουκουμάδες με μέλι, τρίγωνα Πανοράματος, πιροσκί, ντολμαδάκια γιαλαντζί, μαντί, λαχανοντολμάδες, πατσά, μυδοπίλαφο, παντρεμένες σαρδέλες τα αυγά Hamminados, όλα γεύσεις που είναι πλέον αλληλένδετες με την πόλη, φανερώνοντας τον πολυεθνικό της χαρακτήρα.

Γραμμένος σε ελληνικά και αγγλικά και τυπωμένος σε 7500 αντίτυπα, ο οδηγός θα διατίθεται σε ξενοδοχεία της πόλης και στο Info Kiosk του δήμου στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ όποιοι τουριστικοί πράκτορες θέλουν να τον προμηθευτούν μπορούν να απευθυνθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε αυτή η πλευρά της κουλτούρας της πόλης είναι κάτι που το Φεστιβάλ επιθυμεί να προωθήσει, καθώς έχει την δυναμική να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σημαντικό γαστρονομικό τουρισμό που θα μπορούσε να φέρει στην πόλη. Ο «Γαστρονομικος Οδηγός» θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με συνοδεία δράσεων, καθώς πρωτίστως στην πόλη, οι συνταγές του οδηγού θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αρχικά στο φουαγιέ του Δημαρχείου, στις 1 και 2 Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στις 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της PHILOXENIA.

 

Το Φεστιβάλ επίσης θα φιλοξενήσει τις «Γειτονιές των γεύσεων και των αισθήσεων», καθώς στα πλαίσιά του θα επισκεφτούμε σε μια νοσταλγική βόλτα τις παραδοσιακές τοπικές αγορές της πόλης, Καπάνι και Μοδιάνο, όπου θα παρακολουθήσουμε παρουσίαση της χρήσης των μπαχαρικών και των βοτάνων στην τοπική κουζίνα, σε συνεργασία με το Σύλλογο παραδοσιακών προϊόντων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.

Ενδιαφέρον δρώμενο που έρχεται να προστεθεί στην φετινή λίστα είναι και το «Restaurant Weeks», δράση που θα επικεντρωθεί στην διεθνή κουζίνα που μπορούμε να δοκιμάσουμε στην πόλη. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο λοιπόν τα εστιατόρια της πόλης θα προβάλλουν ανά εβδομάδα τις «έθνικ κουζίνες» της Θεσσαλονίκης, όπως η Αρμενική, η Ιταλική, η Κινέζικη και η Τούρκικη, αναδεικνύοντας την πολυμορφία γεύσεων που διαθέτει η πόλη. Κάθε εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη σε μία συγκεκριμένη κουζίνα, στην οποία τα αντίστοιχα εστιατόρια της πόλης θα μυούν τους επισκέπτες.

Στοιχείο που συνεχίζεται και στο φετινό Φεστιβάλ είναι το επιτυχημένο πρόγραμμα “Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ”, ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τις επιχειρήσεις φαγητού της πόλης, κατά το οποίο κάθε Τρίτη στον κόσμο προσφέρεται πλήρες μενού μόνο με 10 ευρώ, σε εστιατόρια που συμμετέχουν στη δράση. Τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης δίνουν για άλλη μια χρονιά μια οικονομική λύση σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα πιάτα τους, ενώ το Φεστιβάλ, με το σκεπτικό να δώσει μια ώθηση στον χώρο της εστίασης της πόλης, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου να συμμετέχουν εφόσον το επιθυμούν. Μια νέα ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι και το “Κοκτέιλ Θεσσαλονίκης”, το οποίο αν υλοποιηθεί θα λειτουργεί σε παρόμοιο πλαίσιο με το πρόγραμμα “Τρίτη βράδυ τρώμε έξω”, με τη διαφορά ότι θα επικεντρώνεται στο ποτό. Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει να επικοινωνεί με επιχειρηματίες της πόλης για το εγχείρημα και αναμένουμε νέα για την ενδεχόμενη προσθήκη μιας ακόμα γευστικής πρότασης στο πρόγραμμα.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα αποτελέσει και το διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα παιδιά στην Κουζίνα» για τους μικρούς μας φίλους. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα δημόσια Δημοτικά σχολεία της Β΄ και Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, και κατά τη διάρκειά της επαγγελματίες σεφ και αρτοποιοί θα παρασκευάσουν μαζί με τους μαθητές το κουλούρι Θεσσαλονίκης, δείχνοντας εναλλακτικές συνταγές με φέτα, ελιές και σταφίδες. Το πρόγραμμα είχε πραγματοποιηθεί και στο προηγούμενο Φεστιβάλ με ιδιαίτερη επιτυχία, εισάγοντας τα παιδιά στην διαδικασία παραγωγής κάποιων πιάτων, σε μία εναλλακτική και διασκεδαστική εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Μια εκπαιδευτική εβδομάδα διαδραστικής μαγειρικής θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Θέατρο “Μ. Αλέξανδρος” του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από 17 μέχρι 21 Νοεμβρίου με τίτλο “Γνωριμία με την κουζίνα της Θεσσαλονίκης – Live experience” για μαθητές, ενήλικες και λάτρεις της γαστρονομίας. Και βέβαια από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το νέο Εργοστάσιο Σοκολάτας της πόλης στη ΔΕΘ, όπου θα μας περιμένει “Μια γλυκιά εμπειρία” στις 30 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της PHILOXENIA το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει επίσης ημερίδα για τον Αγροτουρισμό με θέμα «Η Καινοτομία ως αντίδοτο στην κρίση: Παραδείγματα από τον κλάδο τροφίμων και ποτών» σε συνεργασία με την Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Agri Entrepreneurship, την Agropen την και Agro Design, σε μία κίνηση να προβάλλει θετικά δείγματα επιχειρηματικότητας του χώρου που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση.

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά Τοπικών Προϊόντων του Φεστιβάλ θα είναι για άλλη μια χρονιά στο φουαγιέ του Δημαρχείου στις 23 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 17.00, όπου θα διατίθενται τοπικά προϊόντα, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου.

Από τις δράσεις του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει η φιλανθρωπική διάσταση, ειδικά τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν. Έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή Χριστουγεννιάτικων τσουρεκιών στα παιδιά του Ορφανοτροφείου “ΜΕΛΙΣΣΑ” σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό brunch στο ξενοδοχείο “The Met Hotel”, με παρουσίαση του ελληνικού πρωινού του Γαστρονομικού Οδηγού, κατά το οποίο μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από Κυστική Ινώδη νόσο.

Τέλος, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου “Η γεύση της μνήμης – Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων” του Αλβέρτου Αρούχ, στις 3 Δεκεμβρίου στο εστιατόριο “Αγιολί”. Η εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους διοργανωτές του φετινού Thessaloniki Food Festival λόγω του πρόσφατου θανάτου του γνωστού Θεσσαλονικιού κριτικού γαστρονομίας και συγγραφεά του βιβλίου, τον οποίον τιμά με τον δικό του τρόπο.

Το νέο ραντεβού της πόλης με το Thessaloniki Food Festival υπόσχεται να είναι για άλλη μια χρονιά πλήρες εκδηλώσεων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους της πόλης με γαστρονομική ταυτότητα, ενώ στόχος του είναι να αποκτήσει το φεστιβάλ αναγνωρισιμότητα εκτός συνόρων και να καταστεί πόλος έλξης στη Θεσσαλονίκη. Με την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας σαν κεντρικό του άξονα, θα έχουμε πολλά να περιμένουμε και σε αυτό το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις εδώ: Εκδηλώσεις Thessaloniki Food Festival

*19/10-31/12

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα