Τι είναι για σένα Φως vol2;

3
237
fosfinal.jpg

Τα πέμπτα Χριστούγεννα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς

Για μια ακόμα χρονιά τα Χριστούγεννα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, τα δικά μας Χριστούγεννα, έρχονται κοντά σε ανθρώπους που αγαπάμε, σε ιδρύματα που μας έχουν ανάγκη, κοντά στο αληθινό πνεύμα της γιορτής. Για πέμπτη χρονιά τα Χριστούγεννα του Αλλιώς γίνονται πραγματικότητα. Ήταν τα Χριστούγεννα του 2010 όταν οργανώσαμε ένα μεγάλο γεύμα αγάπης στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ για συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα ενός εορταστικού γεύματος, σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Ακολούθησαν τα Χριστούγεννα του 2011 και 2012, οι μεγάλες γιορτές αλληλεγγύης στο Λιμάνι, με τα Χριστούγεννα τους Αλλιώς, όπου ανάμεσα σε δεκάδες δράσεις για παιδιά και μεγάλους καταφέραμε να μαζέψουμε πάνω από 7 τόνους τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, κουβέρτες και πρώτες ύλες για ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη και σε συνεργασία με ομάδες και φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικά ζητήματα. Πέρσι ήταν η Σχολή Τυφλών, με το ‘’Τι είναι για σένα Φως’’ μια συγκλονιστική για μας εμπειρία σε ένα ίδρυμα που αγαπάμε πολύ και με το οποίο έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Εκεί επιστρέφουμε και φέτος και με τη βοήθεια των εθελοντών του Θεσσαλονίκη Αλλιώς και καλλιτεχνών της πόλης οργανώνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα κορυφωθεί με μια μοναδική γιορτή στις 19 Δεκεμβρίου.

Παραμύθι

Η ιστορία γράφτηκε από την Δήμητρα Ρίζου και θα διαβάζεται, θα παίζεται και θα ακούγεται πριν από κάθε καλλιτεχνικό εργαστήριο. Σκοπό έχει να δημιουργήσει εικόνες που θα αναπαράγουν οι συμμετέχοντες στα διάφορα εργαστήρια. Η ιστορία θα λειτουργήσει σαν έναυσμα για να βάλει τους χρήστες στο πνεύμα των Χριστουγέννων και θα επικεντρώνεται σε όσα μπορείς να ακούσεις, αγγίξεις, μυρίσεις, γευθείς και όχι σε όσα βλέπεις. Θα συμμετέχουν δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρια φωτογραφίας

Τρία εργαστήρια φωτογραφίας θα διεξαχθούν στο χώρο της Stereosis απογεύματα της Τρίτης (2,9,16/12), στις 4 ακριβώς με τη συμμετοχή κάθε φορά και πέντε τυφλών μαθητών της Σχολής Τυφλών και πέντε βλεπόντων ατόμων και υπεύθυνη την Κάρμεν Πολυδώρου. Δηλώστε συμμετοχή αν θέλετε να είστε ένας από τους πέντε ενός μαθήματος στο thessalonikiallios@gmail.com.

Οι ενδιαφερόμενοι θα δημιουργήσουν φωτογράμματα. Τα φωτογράμματα είναι μια διαδικασία στην όποια ο χρήστης επιλέγει αντικείμενα και τα τοποθετεί πάνω στο φωτογραφικό χαρτί στα σημεία που θέλει. Το φως αποτυπώνει πάνω στο φωτογραφικό χαρτί τα αρνητικά αυτών των αντικειμένων. Σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η αφή και όχι η όραση.

Εργαστήρια πηλού

Θα διεξαχθούν στο χώρο της τραπεζαρίας της σχολής, από δυο φοιτήτριες της σχολής Καλών Τεχνών, στη διάρκεια της εβδομάδας πριν την δράση (15-18/12) . Στα εργαστήρια θα συμμετέχουν τυφλοί και βλέποντες που θα φοράνε μάσκες. Δηλώστε συμμετοχή στο thessalonikiallios@gmail.com

Εργαστήρια ζωγραφικής σε χαρτί πιαφ

Το χαρτί πιαφ χρησιμοποιείται από τους τυφλούς για να ζωγραφίζουν. Είναι ένα χαρτί το οποίο ψήνεται σε έναν ειδικό φούρνο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ανάγλυφα σχέδια. Στα εργαστήρια θα συμμετέχουν τυφλοί και βλέποντες που θα φοράνε μάσκες. Το εργαστήριο θα λάβει τόπο σε ειδικό χώρο της σχολής. Υπεύθυνη θα είναι μια δασκάλα του δημοτικού σχολείου της σχολής. Δηλώστε συμμετοχή στο thessalonikiallios@gmail.com

Βιωματική διαδρομή

Αντίστοιχή με τη διαδρομή της περσινής χρονιάς, η βιωματική διαδρομή αποτελεί την έναρξή της δράσης στις 19/12 όπου ο κάθε βλέποντας οδηγείται από έναν τυφλό για να φτάσει στην είσοδο της σχολής.

Χορεύοντας στο σκοτάδι

Θα διεξαχθεί στο πρώτο όροφο της σχολής στις 19/12. Η γυμνάστρια της σχολής θα δώσει μια χορογραφία σε τυφλούς και βλέποντες που θα λειτουργούν με μάσκες, την οποία θα πρέπει να εκτελέσουν σε ζευγάρια(τυφλός-βλέπον) ο ένας με την βοήθεια του άλλου. Δηλώστε συμμετοχή στο thessalonikiallios@gmail.com.

Μπαζάρ

Θα διεξαχθεί παράλληλα με τις εκδηλώσεις, στις 19/12, από τις 15.00 μέχρι το βράδυ, στο μικρό οικοτροφείο της σχολής όπου θα διατίθενται όλες οι δημιουργίες των εργαστηρίων. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της σχολής. Το παζάρι διοργανώνεται από το ΚΕΑΤ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονικης.

Αν θέλετε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να γίνετε μέρος ενός εξαιρετικά συγκινητικό και ουσιαστικού προγράμματος δράσεων που μας φέρνει κοντά σε μια ιστορική σχολή της πόλης που δοκιμάζεται συχνά πυκνά από την Κρίση δηλώστε συμμετοχή στα προγράμματα και έλατε μαζί μας σε μια δράση γεμάτη Φως. Το Θεσσαλονίκη Αλλιώς της parallaxi για πέμπτη χρονιά φωτίζει τις γιορτές με ένα ξεχωριστό τρόπο στην πόλη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Stereosis, Sarah Lawrence, IKEA, Καπαφωτ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Comment
    Mπορω να βοηθησω και στην stereosis γιατι ειμαι μαθητρια της σχολης 16/12 αλλα και στο γευμα !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ