Parallax View

Τι μου έμαθε το φετινό καλοκαίρι

«Φθινοπώριασε» και ακόμα σκέφτομαι τις διακοπές. Ο Σεπτέμβρης ήταν πάντα ο μήνας που παρομοιάζω με την αρχή της χρονιάς. Δεν αρχίζουν μόνο τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Είναι η εποχή που έχεις επιστρέψει από τις διακοπές και θες να κάνεις μία νέα αρχή. Είναι η εποχή που θα έπρεπε να είσαι ξεκούραστος και έτοιμος για δράση, […]

Parallaxi
τι-μου-έμαθε-το-φετινό-καλοκαίρι-8387
Parallaxi
4.jpg

«Φθινοπώριασε» και ακόμα σκέφτομαι τις διακοπές. Ο Σεπτέμβρης ήταν πάντα ο μήνας που παρομοιάζω με την αρχή της χρονιάς. Δεν αρχίζουν μόνο τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Είναι η εποχή που έχεις επιστρέψει από τις διακοπές και θες να κάνεις μία νέα αρχή. Είναι η εποχή που θα έπρεπε να είσαι ξεκούραστος και έτοιμος για δράση, αλλά μέσα σε δυο εβδομάδες (ή λιγότερο;) η καλή ενέργεια των διακοπών έχει εξατμιστεί. Σε περιμένουν οικονομικές εκκρεμότητες που προτίμησες να αγνοήσεις για να πας διακοπές και … υπαρξιακές εκκρεμότητες εν όψει του χειμώνα.

Υποσχέσεις που θυμίζουν «Νew year’s resolutions»: θα πηγαίνω γυμναστήριο, θα μαζέψω χρήματα για το επόμενο ταξίδι, θα αρχίσω δίαιτα, θα βγαίνω λιγότερο/ περισσότερο, θα μάθω να λέω «όχι» στη δουλειά, θα πάρω πτυχίο, θα γραφτώ στο σύλλογο περιπατητών Β. Ελλάδας, θα μαγειρεύω, θα μετακομίσω, θα χωρίσω, θα βρω γυναίκα, θα κάνω σήμερα ό,τι σε φυσιολογικές συνθήκες θα άφηνα για αύριο. Προτιμώ να σκέφτομαι για λίγο ακόμα τι μου έμαθε αυτό το καλοκαίρι:

1. Κάτι χρόνια πριν κοιτούσαμε με οίκτο τους τουρίστες που έβλεπαν προσεχτικά τις τιμές των μενού έξω από τα εστιατόρια. Πλέον δε μας φαίνεται τόσο αστείο.

2. Τα ίδια χρόνια οι παρέες δεν ήθελαν επ’ ουδενί, ακόμα και αν δεν πεινούσαν πολύ, να παραγγείλουν στην ταβέρνα μία χωριάτικη και μία μερίδα τηγανητές πατάτες. Τώρα η χωριάτικη θεωρείται πλήρες γεύμα. Και «γλιτώνεις και τις τσάμπα θερμίδες από τις πατάτες».

3. Όσα ρεπορτάζ και γκάλοπ για την κρίση και τη μείωση του τουρισμού και να γίνουν από τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων δε θα ρίξουν τις τιμές. Ειδικά στα μικρά νησιά στα οποία υποτίθεται πως κάνεις «ήσυχες και φθηνές διακοπές».

4. Αν πάρεις μαζί σου μπουφάν δε θα το χρειαστείς. Αν δεν πάρεις θα το χρειαστείς οπωσδήποτε.

5. Ζήσε την κάθε στιγμή των διακοπών σου, γιατί το φθινόπωρο έρχονται νέοι φόροι, τα κανάλια θα παίζουν μόνο τούρκικα σήριαλ και ο Παπακαλιάτης ετοιμάζει ταινία.

6. Ονόμασα τη χειρότερη «φυλή» των διακοπών «ρακετίερς». Γνωστοί και ως «ρακετίστας» είναι οι πιθανότεροι θαμώνες της ερημικής παραλίας που νομίζεις ότι ανακάλυψες. Και οι πιο ακούραστοι.

7. Όταν οι «ρακετίερς» εγκαταλείψουν την ερημική παραλία για το κοντινό beach bar, σύντομα θα εμφανιστεί μία ελληνική οικογένεια με παιδιά που δε θα θέλουν να βγουν από τη θάλασσα. Ή δε θα θέλουν να μπουν. Ή θα θέλουν να φάνε. Ή δε θα θέλουν. Αντίο ησυχία.

8. Οι καλύτερες παραλίες είναι πάντα οι πιο δύσκολα προσβάσιμες.

9. Mέσα στη θάλασσα είμαστε όλοι ίσοι. Ακόμα και αν κάποιοι «πιο ίσοι από τους άλλους» έχουν πρόσβαση στις καλύτερες παραλίες με το σκάφος.

10. Δε χαζεύω στα social media. «Ενημερώνομαι». Και αυτό κάνει πλέον ο μισός πληθυσμός της χώρας σε δωμάτια, καφέ ακόμα και παραλίες.

11. Παρ’ όλα αυτά μπορείς τελικά να επιβιώσεις 10 μέρες χωρίς ίντερνετ!

12. Στα λευκά σεντόνια είμαστε όλοι ομορφότεροι.

13. Το μπικίνι στη διπλανή ξαπλώστρα είθισται να είναι πιο brazilian και πιο καυτό από όσο θα θέλαμε, αλλά δε θα φορέσει το t-shirt του για να μην κρυώνει όταν πέσει ο ήλιος.

14. Η ανακύκλωση είναι άγνωστη λέξη στα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Και οι άδειοι κάδοι πολυτέλεια.

15. Κανένας χειμώνας με γκουρμεδιές και ελληνική δημιουργική κουζίνα δε μπορεί να κρυφτεί στην παραλία.

16. Κανένας χειμώνας που πέρασε χωρίς προσωπική ζωή, με τρίωρα στο γυμναστήριο δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από το νέο βιβλίο του Γιάλομ. Δοκίμασε «Το απόλυτο βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος» των Άλαν και Μπάρµπαρα Πιζ.

17. Ωραία τα brunch με τους σολωμούς και τα νερωμένα mojito, αλλά επιμένω να επιστρέψουμε στη σπιτική λεμονάδα και τις «ριγανάδες», τους ντάκους και τις ωραίες πιτούλες. Καλή η panna cotta, αλλά δεν είχαμε και στο χωριό μας. Εκτός αν είστε από το Piedmonte.

18. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν «ό,τι να’ ναι» μουσική έχουν πάντα καλύτερο σήμα από αυτούς που θα έπρεπε να ακούς.

19. Ο… Ρόκκος (δεν εννοώ τον παπαγάλο) έχει ένα γιο. Ροκ-κάρουν μαζί. Αλλά επειδή ο γιος είναι παντελώς άγνωστος στην αφίσα μπαίνει ο πατέρας. Οικογενειοκρατία και στα μπουζούκια.

20. Ξεχάστε την Αννούλα και τη Δέσποινα. Τη λένε Πάολα και ήρθε για να μείνει σε όλες τις σκυλο-αφίσες στους παραλιακούς δρόμους της χώρας. Ελπίζω, τέτοιες δύσκολες μέρες τουλάχιστον να δηλώνει όλο το εισόδημά της στην εφορία.

21. Άκουσα στο ραδιόφωνο το Βαλάντη να δοκιμάζει την τύχη του στο ελληνόφωνο χιπ χοπ. Τρέμω ακόμα από τη συγκίνηση.

22. Τα σύγχρονα μεζεδοπωλεία συγκεντρώνουν το νεαρόκοσμο και είναι αυτό που λένε οι βρετανοί “value for money”. Με πλούσιο σάουντρακ που ξεκινά από Μάλαμα και τελειώνει στο Θανάση Παπακωνσταντίνου.

23. Οι Ινδιάνοι δεν είχαν άδικο που ήταν τόσο… αρνητικοί με τις φωτογραφίες. Προσπαθείς να τραβήξεις την πιο ατμοσφαιρική φωτογραφία για να τη «δουλέψεις» μετά στον υπολογιστή και χάνεις τη στιγμή.

Μου πήρε σαράντα χρόνια (οκ 39!) για να καταλάβω ότι τελικά αυτό που σε παρηγορεί, όταν επιστρέφεις από διακοπές δεν είναι τόσο οι φωτεινές, αλμυρές αναμνήσεις. Είναι η συνειδητοποίηση πως δεν πειράζει τελικά κι αν χειμωνιάσει και αράζεις σπίτι μαζί του για ταινίες, μουσικές και φίλους. Φροντίστε να έχετε καλή «σπιτίσια» παρέα, όπως εσείς την εννοείτε. Και θα τον περάσουμε και τούτο το χειμώνα. «Χωρίς κανόνα».

*Οι φωτογραφίες είναι της Εύας Κουσιοπούλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα