Parallax View

Τι συμβαίνει με τη Διεθνή Έκθεση βιβλίου;

Ήταν η σύντομη και καταστροφική παρουσία του τέως υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα που έβαλε τέλος πέρσι στην ιστορία του ΕΚΕΒΙ ενός οργανισμού που για είκοσι χρόνια πρόσφερε στο βιβλίο έμπρακτα και παρά τις όποιες παρατυπίες, που θα μπορούσαν να βελτιωθούν χάραξε πολιτική βιβλίου κατά γενική ομολογία. Το τέλος αναγγέλθηκε χωρίς να έχει προβλεφθεί το μετά. […]

Γιώργος Τούλας
τι-συμβαίνει-με-τη-διεθνή-έκθεση-βιβλί-20434
Γιώργος Τούλας
vivlio.jpg

Ήταν η σύντομη και καταστροφική παρουσία του τέως υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα που έβαλε τέλος πέρσι στην ιστορία του ΕΚΕΒΙ ενός οργανισμού που για είκοσι χρόνια πρόσφερε στο βιβλίο έμπρακτα και παρά τις όποιες παρατυπίες, που θα μπορούσαν να βελτιωθούν χάραξε πολιτική βιβλίου κατά γενική ομολογία. Το τέλος αναγγέλθηκε χωρίς να έχει προβλεφθεί το μετά. Και την επίσημη ταφλόπακα στον οργανισμό έβαλε η φετινή ηγεσία του υπουργείου. Με μια ανακοίνωση ‘’πέρασε’’ τις αρμοδιότητες του οργανισμού στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και με μια ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν το φόβο για το μέλλον. Βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν από την ενδέκατη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Αν εξαιρέσει κάνεις την ΔΕΘ-Helexpo που με συνέπεια ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της από τη δική της πλευρά, ως φορέα που τη φιλοξενεί και παρέχει τις διευκολύνσεις, το υπουργείο Πολιτισμού τηρεί σιγή ιχθύος. Κανένας άνθρωπος του εκδοτικού χώρου δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για τη φετινή έκθεση, ούτε ένα δελτίο τύπου δεν έχει βγει μέχρι σήμερα για το τι σχεδιάζεται και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα σοβαρή Έκθεση Βιβλίου με πανευρωπαϊκή αναγνώριση βρίσκεται στον αέρα. 

Με αφορμή την απίστευτη και εγκληματική απραξία του υπουργείου απέναντι στο θεσμό και εν αναμονή των εξελίξεων θυμηθήκαμε σήμερα όσα οργανώσαμε ως parallaxi με τη δράση μας ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” τρία χρόνια πριν στη διάρκεια εκείνης της έκθεσης του 2011. 

Πέρασαν τρία χρόνια από ένα υπέροχο απόγευμα. Το απόγευμα της Τρίτης, 3 Μαΐου, 18:00- 22:00, το κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε βιβλία και υποδέχτηκε μικρούς συγγραφείς και αναγνώστες.  Η πλατεία Ναυαρίνου παραδόθηκε από τις στα παιδιά. Σε συνεργασία με τη Σοφία Σούπαρη και τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός η παιδική χαρά της υποβαθμισμένης πλατείας μετατράπηκε σε ένα χώρο φιλικό για τα παιδιά γεμάτο βιβλία, αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες με τη μορφή του living library και δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά. Παράλληλα στον ίδιο χώρο το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα “Μανόλης Τριανταφυλλίδης”) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ετοίμασε τρία δημιουργικά παιχνίδια που προσκάλεσε τα παιδιά να παίξουν με τις λέξεις.  Πέντε κορυφαίοι συγγραφείς της πόλης διάβασαν για πρώτη φορά στις αυλές εκκλησιών κείμενά τους εμπνευσμένα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας ο Σάκης Σερέφας, στον Άγιο Αντώνιο ο Ισίδωρος Ζουργό, στον  Άγιος Μηνάς ο Απόστολος Λυκεσάς, στην Αχειροποίητο ο Θωμάς Κοροβίνη, στην Αγία Σοφία η Σοφία Νικολαΐδου. Έγινε ανταλλαγή βιβλίων στην Ικτίνου, σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατράπηκε σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων και όλοι οι βιβλιόφιλοι καλούνται να συμμετάσχουν, ενώ τη δράση υποστήριξε και η ομάδα ανακύκλωσης βιβλίων “2η Ευκαιρία”, προσφέροντας βιβλία και ανακυκλώνοντας βιβλία που έφερε το κοινό. O εκδοτικός οίκος Garuda Hellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, της παράδοσης Satyananda yoga έπαιξε κίρταν, τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη με την καθοδήγηση του ποιητή Μάρκου Μέσκου οργάνωσε μία περιπατητική ξενάγηση σε κλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες. Και τέλος  στην Πλατεία Άθωνος, όπου ο Δημήτρης Νικολούδης έδωσε μία συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κεντρικά βιβλιοπωλεία συμμετείχαν στις δράσεις διοργανώνοντας χάπενινγκς με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένες από το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές. Για το Θεσσαλονίκη Αλλιώς της Parallaxi ήταν μια μεγάλη γιορτή που οργαωνώθηκε για το βιβλίο. Εκτός από τις αναμνήσεις μας έμεινε παρακαταθήκη ένα βίντεο αυτόπτης μάρτυρας. 

*Η εικόνα είναι του Θωμά Τζήρου από τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας που είχαμε καλέσει το Σάκη Σερέφα στο πλαίσιο του ”Βιβλίου Αλλιώς”. 

Διαβάστε επίσης: Εδώ πολιτισμός δεν είναι οι άνθρωποι 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα