Parallax View

Το πρώτο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ είναι ένα δημιουργικό πείραμα  που προέκυψε από την δημιουργία του πρώτου διαδικτυακού ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα (www.lampsakos.com). Μια προσπάθεια νέων ανθρώπων να αφηγηθούν ιστορίες χρησιμοποιώντας παλιές και νέες πλατφόρμες, η Νέα Ζωή εξετάζει την παρουσία του ντοκιμαντέρ στο Διαδίκτυο και την δημιουργία οπτικοακουστικών ιστών σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ […]

Άννα Ποδάρα
το-πρώτο-διαδικτυακό-ντοκιμαντέρ-στη-20610
Άννα Ποδάρα
oi-sintelestes_-tou-documentary.jpg

Το ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ είναι ένα δημιουργικό πείραμα  που προέκυψε από την δημιουργία του πρώτου διαδικτυακού ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα (www.lampsakos.com). Μια προσπάθεια νέων ανθρώπων να αφηγηθούν ιστορίες χρησιμοποιώντας παλιές και νέες πλατφόρμες, η Νέα Ζωή εξετάζει την παρουσία του ντοκιμαντέρ στο Διαδίκτυο και την δημιουργία οπτικοακουστικών ιστών σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και η προσέλευση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ορίστηκε και τρίτη μέρα προβολής, ενώ συμμετείχε και στην Agora του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η Άννα Ποδάρα σπούδασε «Δημοσιογραφία και Μ.Μ.Ε.» στο Α.Π.Θ. και ντοκιμαντέρ στην Οπτικοακουστική Σχολή ΙΡΙΣ, με το σκηνοθέτη Άκη Κερσανίδη, και μόλις ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της στα New Media. Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί δεν δυσκολεύεσαι να φανταστείς πώς ένα νέος άνθρωπος αποφάσισε να τα συνδυάσει όλα και να τα κάνει πράξη δημιουργώντας το πρώτο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα για τις ανάγκες της διπλωματικής της εργασίας.

Τι σημαίνει λοιπόν για τον δημιουργό και τη σχέση του με το θεατή ένα webdoc;

Το web-documentary είναι μια μορφή διαδραστικού σινεμά που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, και κάνει ήδη θραύση σε Ευρώπη και Αμερική.  Πραγματοποιείται με ιδιαίτερα χαμηλό budget, είναι συνεχώς εν εξελίξει – αφού το ψηφιακό περιεχόμενο μπορεί εύκολα να ανανεώνεται, και το σημαντικότερο: ο θεατής αλλάζει ιδιότητα κι από απλός θεατής γίνεται χρήστης. Δεν υπάρχει σενάριο, κι ο κάθε χρήστης-θεατής επιλέγει το δικό του μοναδικό μονοπάτι αφήγησης. Τα webdocs είναι ένα νέο ανερχόμενο είδος στην αγορά του multimedia storytelling ενώ είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Διαδίκτυο, προσφέροντας στον θεατή-χρήστη πολλά αφηγηματικά μονοπάτια, δυνατότητα αλληλεπίδρασης και μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική καταγραφή που συνδυάζει εικόνα, φωτογραφία και κείμενο.

Ποιά ήταν η διαδικασία του να ξεκινήσεις τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ και να το ολοκληρώσεις;

Η ΝΕΑ ΖΩΗ δεν είναι ένα άρτιο τεχνικά, επαγγελματικό ντοκιμαντέρ αλλά ένα δημιουργικό πείραμα πάνω στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η αφήγηση μιας ιστορίας σε διαφορετικές πλατφόρμες, με σχεδόν μηδαμινό bugdet. H χρηματοδότηση του έγινε αποκλειστικά από καμπάνια crowdfunding, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι άγνωστοι σε μάς, από τον Καναδά μέχρι την Άγκυρα. Νέοι από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, από τον γραφίστα μέχρι την συνθέτρια πρωτότυπης μουσικής, συνέβαλαν εθελοντικά στην δημιουργική διαδικασία. Τεχνική υποστήριξη για το post-production παρείχε η εταιρία 24plus1 Productions και το project ολοκληρώθηκε με την δημιουργία ενός συμβατικού 70′ ντοκιμαντέρ.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι΄αυτο το ντοκιμαντέρ;

Για τις ανάγκες της διπλωματικής μου εργασίας δημιούργησα το πρώτο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα (web documentary) που αποτελείται από 50 βιντεάκια μικρού μήκους και αφηγείται μια ιστορία για ανθρώπους παλαιάς κοπής. και στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα συμβατικό 70λεπτο ντοκιμαντέρ, με τη συνεργασία μιας εθελοντικής δημιουργικής ομάδας. Πολλοί ασχολήθηκαν με την Μικρασιατική Καταστροφή, κανείς όμως δεν ρώτησε τους πρόσφυγες πως έχτισαν μια ΝΕΑ ΖΩΗ από την αρχή. Αυτό είναι και το θέμα του ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ. Άνθρωποι παλαιάς κοπής ξαναζωντανεύουν μέσα από τα μάτια των -85χρονων σήμερα- παιδιών τους. Τούρκοι που βρέθηκαν πρόσφυγες στην αρχαία Λάμψακο, στα παράλια της Προποντίδας και Έλληνες που έστησαν μια Λάμψακο από την αρχή, στα παράλια της Εύβοιας. Όταν όλη σου η ζωή είναι μια Κρίση, πως επιβιώνεις χωρίς χάπια για την κατάθλιψη;

Έγιναν γυρίσματα σε 4 πόλεις, σε Ελλάδα και Τουρκία, 30 συνεντεύξεις προσφύγων και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Οι ιστορίες που ακούσαμε ήταν συγκλονιστικές. Οι Έλληνες πρόσφυγες έζησαν δύο παγκόσμιους πολέμους, μια κατοχή, έναν εμφύλιο και όμως είχαν μια φιλοσοφία ζωής που την ζηλεύουμε ακόμα και σήμερα. Νομίζω ότι εκεί οφείλεται και η επιτυχία του ντοκιμαντέρ, η ανταπόκριση που είχε από τον κόσμο.

Οι συνεργάτες σου;

Εκτός από εμένα που ανέλαβα το web documentary, συνδημιουργός είναι ο Νίκος Μαρτζίκος, εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια του συμβατικού ντοκιμαντέρ. Η Μάρω Μπαβελή, συνθέτης και υποψήφια Δρ. Ε.Κ.Π.Α., ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια με τους μουσικούς Ελένη Βασιλειάδη και Στάθη Κουτούζο, ενώ ο Χρήστος Τζαφέρος ανέλαβε τη γραφιστική επιμέλεια. Ιστορικοί σύμβουλοι ήταν το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και συνεργάτες του  Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Είσαι ευχαριστημένη από την μέχρι τώρα πορεία της Νέας Ζωής;

Εκτός από την φεστιβαλική πορεία που ακολουθεί το ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτουμε επίσης το DVD για δωρεάν προβολές σε σχολεία. Γι’ αυτό και καλούμε τους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία Ελλάδας και Κύπρου, να επικοινωνήσουν μαζί μας αν ενδιαφέρονται να γίνει προβολή στο σχολείο τους.Το διαδικτυακό πείραμα πηγαίνει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από τον Απρίλιο που δημοσιεύτηκε  περίπου 800 νέοι θεατές επισκέπτονται κάθε μήνα την ιστοσελίδα και η πλειοψηφία τους παρακολουθεί 3-4 βιντεάκια της ιστορίας. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις συμβατικές προβολές που διοργανώνουμε, έχουμε καθημερινά καινούργιους θεατές!

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες για κάποιον νέο στον χώρο του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα;

Αν είσαι νέος δεν λείπουν οι ιδέες, δεν λείπει η όρεξη για δουλειά, δεν λείπει το μεράκι αλλά λείπουν τα χρήματα! Αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη δυσκολία.  Τα χρήματα μπορεί να έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν σταματήσει να δίνονται. Απλά ανακυκλώνονται σε αυτούς που είναι παλαιότεροι, έχουν διασυνδέσεις κ.ο.κ. Με τον Νίκο φάγαμε ώρες να περιμένουμε έξω από φορείς. Άλλοι μας είπανα απλα συγχαρητήρια, άλλοι δεν μας δέχτηκαν καν, γιατί όπως μάθαμε τα κονδύλια είναι λίγα και πάνε σε κάτι που θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα σε ψήφους… Το να είσαι νέος στο χώρο όμως είναι ταυτόχρονα δυσκολία και πλεονέκτημα, γιατί είσαι πιο ελεύθερος να εκφράσεις την δημιουργικότητά σου με 1002 τρόπους. Εμεις για παράδειγμα επιλέξαμε το Διαδίκτυο και συλλέξαμε λεφτά με την πρωτοποριακή μέθοδο του crowdfunding.

*Θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ, την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, στην αίθουσα 4Α της σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Tην εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της σχολής, αναπληρωτής καθηγητής Γρηγόρης Πασχαλίδης.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα