Ελλάδα

15 μοναδικές προτάσεις εξόρμησης στη Χαλκιδική

Αυτές είναι οι προτάσεις που ξεχωρίσαμε για εξόρμηση στη Χαλκιδική.

Parallaxi
15-μοναδικές-προτάσεις-εξόρμησης-στη-χα-214109
Parallaxi

Μπορεί το καλοκαίρι στα χαρτιά να έχει τελειώσει, όμως η Χαλκιδική αποτελεί ακόμα σταθερή πρόταση απόδρασης για το Σαββατοκύριακο για τους Θεσσαλονικείς. Μπείτε στο αμάξι και ξεκινήστε για να ανακαλύψετε δάση, βουνά, καταρράκτες, λουτρά, σπήλαια, ιστορικούς τόπους, μουσεία, καρνάγια, φύση, γεύσεις, και φυσικά παραλίες. Αυτές είναι οι μοναδικές προτάσεις που ξεχωρίσαμε αυτό το καλοκαίρι και συνεχίζουμε να προτείνουμε για εξόρμηση στη Χαλκιδική.

Για απόδραση στους καταρράκτες της Βαρβάρας

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα Χαλκιδικής (20 χιλιόμετρα από την Αρναία), αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Ολυμπιάδα. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα». Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης. Αν πάτε ελαφρώς αριστερά, από εκεί θα βρεθείτε μετά από 4 χλμ. πάνω σε περιοχή λατομείων, ενώ εαν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας.

Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.

Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επί γης παραδείσου. (Και γιατί να μην γνωρίσεις και τους υπόλοιπους πανέμορφους καταρράκτες της Βόρειας Ελλάδας εδώ)

Για εξερεύνηση στο σπήλαιο Πετραλώνων

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του ασβεστολιθικού όρους «Κατσίκα», σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από το χωριό Πετράλωνα Χαλκιδικής. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο με συνολικό μήκος διαδρόμων 1800 μ. περίπου, από τα οποία τα 700 έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο λιθωματικός του διάκοσμος είναι πολύ πλούσιος με πολύπλοκες μορφές, όπως σταλακτιτικές κολώνες και παραπετάσματα. Το σπήλαιο έγινε κυρίως γνωστό από τον εντοπισμό στο εσωτερικό του ενός ανθρώπινου κρανίου με αρκετά πρωτόγονα ανατομικά χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της ανατομικής εξέλιξης του ανθρώπου. Επίσης στο σπήλαιο έχει βρεθεί σημαντικός αριθμός οστών μεγάλων θηλαστικών, όπως αλόγων, αιγάγρων, μεγάλων βοοειδών, ρινοκέρων, λύκων, λιονταριών, υαινών, κ.ά. Το σπήλαιο έγινε γνωστό για τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα ήδη από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη σε αυτό από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρρηγιανίδη, του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου. Η αξία του ευρήματος και η μοναδικότητά του έδωσαν αφορμή σε μια σειρά εργασιών μέσα και έξω από το σπήλαιο. Από ανθρωπολογικής άποψης το απολιθωμένο κρανίο είναι σπουδαιότατο εύρημα, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη. Αφορμή για το ανακαλύψετε! (Αλλά και τα υπόλοιπα καθηλωτικά σπήλαια της Βόρειας Ελλάδας εδώ)

*Σπήλαιο Πετραλώνων – Δημοτικές Εγκαταστάσεις Δήμου Νέας Προποντίδας, Τηλ. 2373350203, 2373073365

Για ιαματικό λουτρό στην Κασσάνδρα

Το ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική αναμένεται να γίνει πόλος έλξης όλων όσοι αγαπούν τον ιαματικό τουρισμό. Απέχουν 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. από τον οικισμό. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο spa που φημίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες. Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του. Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39oC από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετά Αγίας Παρασκευής. Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Υπάρχουν δυο πισίνες, μια εσωτερική και μια εξωτερική, με ιαματικό θαλασσινό νερό και θερμοκρασία μεταξύ 36-39 βαθμούς Κελσίου, ατομικές μπανιέρες (1 διπλή και 6 μονές), μία σάουνα, δυο χαμάμ, δυο αίθουσες με υδρομασάζ.

Η είσοδος στο υδροθεραπευτήριο κοστίζει 6 ευρώ και συνήθως συστήνεται η παραμονή στην πισίνα να μην ξεπερνά το ημίωρο. Το νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς είναι νερό θερμής πηγής, υδροθειούχο, μεσόθερμο, μεταλλικό – υπερτονικό ενώ η φυσική του θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ των 37,5 και 39 βαθμών Κελσίου. Στην εσωτερική πισίνα η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στην εξωτερική στους 33 βαθμούς.

*Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 71358, 71810

Για περιστοχασμό στο Άλσος Αριστοτέλη

Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Με αυτή την προσθήκη, το Άλσος του Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία, καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες. Στο χώρο του άλσους θα δείτε, επίσης, τον πύργο του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

*Λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, Τηλ. 23760 41327

Για υπέροχες γεύσεις στα προσφάτως βραβευμένα εστιατόρια της Χαλκιδικής

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, τα οποία ψήφισαν 100+ επώνυμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, του lifestyle και της γαστρονομίας. Ανάμεσα σε αυτά που πήραν μία θέση στη λίστα, η Χαλκιδική μέτρησε τρία βραβευμένα εστιατόρια: το Ντομάτα Sani Resort στην Κασσάνδρα (τηλ. 23740 99500), το Μπουκαδούρα στη Νικήτη (τηλ. 6944547239), και το Anassa στη Φούρκα (τηλ. 2374043026, 6977835946). Αν λοιπόν βρεθείτε στη Χαλκιδική αυτό το διήμερο, επιλέξτε ένα από τα κορυφαία αυτά εστιατόριο για μοναδικές -και πιστοποιημένες- γεύσεις με θέα την πανέμορφη θάλασσα.

Για περιήγηση στα Αρχαία Στάγειρα

Ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα. Οι πηγές της αρχαιότητας είναι ακριβέστατες όσον αφορά τη θέση της πόλης. Ο Στράβωνας την τοποθετεί στα «Γεωγραφικά» του νοτιότερα της αρχαίας Ακάνθου, σε παραθαλάσσια περιοχή και αναφέρει και την ύπαρξη μιας μικρής νησίδας απέναντι από την πόλη, με το όνομα Κάπρος (προφανώς το σημερινό νησάκι Καυκανάς). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο όνομα αποδίδεται και στο λιμάνι των Σταγείρων, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο έναν κάπρο.

*Ολυμπιάδα, Χαλκιδική, Στον χάρτη εδώ

Για εξερεύνηση στο δάσος του Χολομώντα

Η Αρναία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Χολομώντα και η πρόσβαση στο δάσος είναι άνετη και σύντομη. Ο Χολομώντας (1165 μ.) παρουσιάζει ιδιαίτερη ομορφιά και είναι πολύτιμος από οικολογική άποψη. Καλύπτεται από οξιές, βελανιδιές, καστανιές, πεύκα και έλατα. Υπάρχουν επίσης οικότοποι σπάνιοι και μεμονωμένα είδη, όπως φλαμουριές, φράξοι, σφενδάμια που δίνουν ποικιλία στο τοπίο. Διακρίνεται για την πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα του. Ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λαγοί, αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι ενδιαιτώνται στα δάση του, όπως και πολλά είδη πτηνών. Χαρακτηριστικότερα είναι ο μαυροπελαργός, ο φιδαετός, ο χρυσαετός και η σφηκοβαρβακίνα. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών χλωρίδας, πανίδας και τοπίου, ένα μεγάλο τμήμα του Χολομώντα (300.000 στρ.) αξιολογήθηκε ως πολύτιμος βιότοπος για την προστασία ορνιθοπανίδας και οικοτόπων και συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες έξι περιοχές της Ελλάδας στην κατηγορία ειδικά προστατευόμενων φυσικών περιοχών. Ο Χολομώντας προσφέρεται τόσο για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, όσο και για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Υπάρχουν παλιά μονοπάτια στα οποία έχει τοποθετηθεί σήμανση, αλλά και νέες, καθορισμένες περιπατητικές διαδρομές.

Για τοπική κουλτούρα στα δύο Μουσεία της Αρναίας

Δυο πολύ ενδιαφέροντα μουσεία θα βρει ο επισκέπτης στον οικισμό της Αρναίας. Το Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο περίφημο “Γιατράδικο”, το αρχοντικό Ιατρού. Απέναντί του βρίσκεται το διώροφο κτίριο που στεγάζει το μουσείο Υφαντικής όπου θα μάθετε πολλά για την τέχνη της υφαντικής που υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται σε ένα πετρόκτιστο, στενό δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας και εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο του οικισμού. Στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού, ή Γιατράδικο, ένα από τα ωραιότερα κτίσματα του οικισμού και το παλαιότερο της Χαλκιδικής. Το αρχοντικό είναι από τα καλύτερα διατηρημένα και εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονήματα της Αρναίας, πιθανώς έργο μαστόρων που ήρθαν από την Ηπειρο. Χρονολογείται πιθανώς στο β΄ μισό του 18ου αιώνα, ή στις αρχές του 19ου. Το κτίριο ανήκε στον Κωνσταντίνο Κατσάγγελο και στέγαζε τη λαογραφική συλλογή, η οποία είχε τοποθετηθεί από τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σύλλογο Αρναίας. Λειτουργεί ως μουσείο από το καλοκαίρι του 1999 και σήμερα ανήκει στον Δήμο Αριστοτέλη.

Στο Μουσείο, οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν αντικείμενα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί δωρητές των εκθεμάτων, κατέθεσαν στο μουσείο πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, αντικείμενα του καθημερινού υλικού βίου, όπως κτηνοτροφικά, γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία, και πλήθος άλλων αντικειμένων της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης του τόπου.

Περνώντας απέναντι, σας περιμένει ο καλύτερος τρόπος μύησης στην υφαντική τέχνη και την τοπική παράδοση, με μια επίσκεψη στο Μουσείο Υφαντικής το οποίο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο της Αρναίας. Αποτελούσε ιδιωτική κατοικία και είναι γνωστό ως οικία Γιαννούδενας. Χρονολογείται στο 1870. Το κτίριο αναστηλώθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον Δήμο για να στεγάσει το Μουσείο Υφαντικής.

Η υφαντική υπήρξε μέχρι πρόσφατα για την Αρναία μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων και ήταν στενά συνδεδεμένη με τη ζωή τους. Η καλλιτεχνική αξία των προϊόντων έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία των χειροποίητων χαλιών της Αρναίας χάνεται στο βάθος του χρόνου: σχέδια κλασικά γεωμετρικά, όπως «η κρικέλα», «ο ψαλιδωτός ήλιος» και άλλες τεχνικές, που καταγράφονται στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, όπως τα «θηλωτά» και «με το νύχι», κυριαρχούν στους πολύχρωμους χώρους. Επομένως, η ίδρυση ενός χώρου στον οποίο θα προβάλλονται τα έργα των γυναικών υφάντρων της πόλης κρίθηκε απαραίτητη.

Στο μουσείο Υφαντικής υπάρχουν αντικείμενα και εργαλεία της υφαντικής, όπως π.χ. ο αργαλειός ή η ρόκα, καθώς επίσης και πλήθος υφαντών που με τον πλούτο των θεμάτων, των τεχνικών και των χρωμάτων αποκαλύπτουν έναν θησαυρό της τοπικής παράδοσης. Τα εκθέματα του μουσείου κατά κύριο λόγο είναι δωρεά και προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη, φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας και μιας από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους των γυναικών υφάντρων της χώρας που δούλεψαν με μεράκι και σκληρή δουλειά κρατώντας ζωντανή την παράδοση και ενισχύοντας σε καθοριστικό βαθμό την διάδοση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης.

*Αρναία Χαλκιδικής, Πληροφορίες: 23723 50100

Για βυζαντινό περίπατο στην Ουρανούπολη

Αφετηρία του βυζαντινού περιπάτου είναι ο πύργος Προσφορίου και στη συνέχεια βλέπετε το κολληγάδικο και το χαλκαδιό του 1903 (δίπλα στο κτίριο της Κοινότητας) που διατηρεί στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 17ου-18ου αιώνα. Στέγαζαν τους εποχιακούς καλλιεργητές του μετοχίου και τους κτίστες.

Μόνο μια πηγή ήταν γνωστή στο μετόχι Προσφορίου για την εκμετάλλευση της οποίας έγιναν τέσσερα αυτοτελή τεχνικά έργα μεταξύ 18ου-19ου αιώνα και αυτά θα τα δείτε στη συνέχεια: Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο της Ουρανούπολης προς τη μονή Ζυγού κάνετε αριστερή παράκαμψη 1,3 χλμ. από τον πύργο Προσφορίου (εκεί είναι το ξενοδοχείο «Σκήτες») για να βρείτε την κινστέρνα, τη βρύση με την ποτίστρα με το σύμβολο «Β» της μονής Βατοπεδίου και την υδατογέφυρα, μια μονοκάμαρη κατασκευή πάνω από την οποία περνούσε ο κτιστός αγωγός του νερού προς τη βρύση.

Στη συνέχεια στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο και αμέσως αριστερά μέσα σε ελαιώνα όπου θα μπείτε σε μικρό μονοπάτι. Με μόλις 75 βήματα στο δασικό μονοπάτι καταλήγετε στο σημείο της υδρομάστευσης, όπου υπάρχει κτιστή χαμηλή στοά 35 μέτρων. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο συνεχίζετε προς τη μονή Ζυγού.

Για παρατήρηση στα καρνάγια της Ιερισσού

Σε όλη την Ελλάδα δύσκολα θα βρείτε πιο εντυπωσιακή τοποθεσία για καρνάγια από εκείνη της Ιερισσού. Πάνω από 100 άτομα απασχολούσαν τον προηγούμενο αιώνα τα τέσσερα μεγάλα καρνάγια της Ιερισσού και πολλές οικογένειας ζούσαν στην περιοχή από αυτή την παραδοσιακά ελληνική δραστηριότητα της μετατροπής του ξύλου σε ζωντανό πλεούμενο που αναμετριέται με τη θάλασσα. Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, και σε πείσμα της σύγχρονης εποχής που προέκρινε τη χρήση πλαστικού και άλλων υλικών στην κατασκευή σκαφών, οι εναπομείναντες καραβομαραγκοί αντιμετωπίζουν τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Δυστυχώς, κανένα από τα καρνάγια που έχουν απομείνει δεν χαρακτηρίζεται από την ένταση και τη ζωντάνια του παρελθόντος. Κάποια από τα υπόστεγα είναι ετοιμόρροπα, ενώ δεν λειτουργούν όλες οι εγκαταστάσεις. Τα ναυπηγικά σχέδια, όμως, παραμένουν στο μυαλό και στην καρδιά των καραβομαραγκών στους οποίους τα παλιά τα χρόνια έφερναν 300 τόνους ξύλα «στρόγγυλα» (κυρίως πεύκο) κι εκείνοι έφταχναν μεγάλα ξύλινα σκαριά που χωρούσαν έως και 250 άτομα! Αξίζει να τα επισκεφτείτε και να τα γνωρίσετε.

Διαβάστε ακόμη: Ναυπηγός από κούνια

Για ιστορική ανακάλυψη στην Αρχαία Όλυνθο

Στα ανατολικά του ομώνυμου χωριού, 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 25 από τον Πολύγυρο, κείτεται η αρχαία Όλυνθος, στο μυχό του Τορωναίου Κόλπου. Η αρχαία πόλη κτίστηκε ανάμεσα σε δύο υψίπεδα, από τα οποία το νότιο είχε κατοικηθεί πρώτο, με τρόπο που ακολουθούσε τις διακυμάνσεις του εδάφους. Εκεί τοποθετείται η αρχαϊκή πόλη, που κάηκε από τους Πέρσες και εγκαταλείφθηκε ολότελα.

Ο αρχαιολογικός χώρος, με έκταση 500 περίπου στεμμάτων, περιλαμβάνει τους δύο λόφους και έκταση στους πρόποδές τους, όπου βρίσκεται το φυλάκιο και κτίριο που στεγάζει χώρους υποδομής των επισκεπτών και συγχρόνως φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση. Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη στους δύο λόφους. Η αρχαϊκή πόλη, κτισμένη με υποτυπώδες πολεοδομικό σχέδιο καταλάμβανε όλο το λόφο. Σώζονται δύο λεωφόροι, κατά μήκος του ανατολικού και του δυτικού άκρου της πόλης, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με εγκάρσιους δρόμους. Στη μία λεωφόρο εντοπίστηκαν καταστήματα, μικρές κατοικίες και αποθηκευτικοί λάκκοι, ενώ στο βόρειο τμήμα του λόφου ανασκάφηκε το διοικητικό κέντρο: η αγορά και το πρυτανείο.

Από τους δημόσιους χώρους πρέπει να αναφερθούν η Αγορά, η οποία τοποθετείται στα νότια της πόλης, η δημόσια κρήνη και πιθανότατα το δημόσιο τέμενος, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν στα δυτικά της πόλης, και το θέατρο, το οποίο πρέπει να αναζητηθεί σε κοίλωμα της νότιας πλευράς του νότιου υψιπέδου. Στο νότιο άκρο του ίδιου υψιπέδου, επίσης, σώζονται τα θεμέλια βυζαντινού πύργου του 12ου αιώνα μ.Χ. και ίχνη κατοίκησης της νεολιθικής εποχής. Τέλος, η νεκρόπολη της πόλης βρισκόταν στα δυτικά της, εκτός των τειχών, στην οποία έχουν βρεθεί σημαντικά κτερίσματα, που αποδεικνύουν τον πλούτο και το υψηλό βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Η Όλυνθος επιπλέον διαθέτει ένα µικρό εξαιρετικό µουσείο που µε τη βοήθεια της τεχνολογίας βιώνεις την ιστορία της περιοχής που κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή. Είναι επισκέψιμη τις ώρες 08.00-15.00.

Για παρατήρηση πουλιών στον Υγρότοπο της Σάνης

Ακολουθήστε την εύκολη διαδρομή μέσα από τα δάση που περιστοιχίζουν τη μεγάλη αμμώδη παραλία του Μπούσουλα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, δίπλα στη Σάνη, με θέα στους υγρότοπους και στο καταφύγιο πτηνών. Το μονοπάτι καταλήγει στο καταφύγιο υδρόβιων πτηνών έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Σημαντική Περιοχή Ορνιθοπανίδας από τον διεθνή οργανισμό BirdLife International και είναι προστατευόμενη περιοχή Natura. Η περιοχή είναι ιδανική για παρατήρηση πουλιών, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από 180 διαφορετικά είδη πτηνών, πάντα ανάλογα με την εποχή, όπως αποδημητικούς βουβόκυκνους, καλαμοκανάδες και λευκοτσικνιάδες, και φυσικά πανέμορφα φλαμίνγκο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να μείνουν μέσα στα επισημασμένα μονοπάτια και οδούς ώστε να μην πατήσουν σε φωλιές και ταράξουν την άγρια πανίδα.

Για ιστορική αναδρομή στην Αρχαία πόλη της Τορώνης

Η Αρχαία Τορώνη ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Οι μετανάστες από την Εύβοια κατοίκησαν την Τορώνη τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, έως ότου οι Σπαρτιάτες την κατέλαβαν. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας κατέλαβε την πόλη το 348 π.Χ., ενώ σε 168 π.χ η περιοχή έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων.Η ιστορία της Τορώνης αναφέρεται από τον Θουκυδίδη, μαζί με την πολιορκία της Ληκύθου (η μικρή και απότομη βραχώδης χερσόνησος στο νότιο άκρο της παραλίας, το οποίο ήταν μέρος των τειχών της αρχαίας Τορώνης) από τους Σπαρτιάτες κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της Ρωμαϊκής Κατοχής και τη Βυζαντινή εποχή, τα τείχη της πόλης ήταν ενισχυμένα για να την προστατεύσουν από τη θάλασσα και τη στεριά. Χτίστηκαν με το υλικό κατασκευής που είχε απομείνει από την αρχαία ακρόπολη.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1975 από την αυστραλιανή Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί συνεχώς από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Μερικά πολύ σημαντικά αγγεία βρέθηκαν στο νεκροταφείο της πόλης. Ανάμεσά τους μια θαυμάσια ασημένια κανάτα, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., με χαραγμένο μέδουσες στις λαβές, που τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα των τειχών της πόλης και ερείπια από την ακρόπολη. Οι αποβάθρες του λιμανιού, κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους γρανίτη, ανακαλύφθηκαν στο βυθό της θάλασσας, μαζί με τα απομεινάρια των πέτρινους τοίχους, που συνεχίζουν στην ακτή και ήταν πιθανότατα αποθήκες της πόλης.

Για κρουαζιέρα στον Ν. Μαρμαρά, τον Όρμο Παναγιάς και το Όρος Άθως

Ταξιδέψτε στον Όρμο Παναγιάς στην άνω ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας και πάρτε το καράβι για το όρος Άθως, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε υπέροχες εικόνες του Αγίου Όρους και των φανταστικών μοναστηριών του. Η χερσόνησος του Άθω – ο κήπος της Παρθένου – ακόμη και ορώμενος από τη θάλασσα θα σας γοητεύσει με τη σπάνια και ανέγγιχτη ομορφιά του. Η χερσόνησος είναι η μοναδική μοναστική πολιτεία στην Ευρώπη και διοικείται από 1.700 μοναχούς που ζουν στα μοναστήρια της. Τα μοναστήρια έχουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στιλ και είναι τοποθετημένα στα πιο όμορφα σημεία της χερσονήσου. Μετά την κρουαζιέρα, μπορείτε να γευματίσετε στο παραδοσιακό χωριό της Ουρανούπολης.

Για μπάνιο στις γαλάζιες σημαίες της Χαλκιδικής

chalkidiki simitopoylos
Εικόνα: Γιάννης Σημιτόπουλος

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 γαλάζιες σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Διαλέξτε λοιπόν μία από τις βραβευμένες ακτές, κι εμπρός:

Η λίστα με τις γαλάζιες ακτές στη Χαλικιδική:

Δήμος Αριστοτέλη: Ιερισσός/ Δημοτική 1, Ιερισσός/ Δημοτική 2, Ιερισσός/ Δημοτική 3, Καμπούδι 1/ Ακτή Ουρανούπολη, Καμπούδι 2/ Θεοξένια, Καμπούδι 3/ Άκραθως, Ουρανούπολη 1/ Xenia Ouranoupolis, Ουρανούπολη 2/ Eagles Palace, Ουρανούπολη 3/ Aristoteles, Άγιος Παύλος/ Alexandros Palace Hotel, Πόρτο Άγιο/ Agionissi Resort, Νέα Ρόδα 2, Στρατώνι, Κάμπος, Ολυμπιάδα, Αλυκές

Δήμος Σιθωνίας: Σάρτη 1, Συκιά, Τορώνη, Νικήτη 2, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς 1/ Κόχη, Πόρτο Καρράς 2/ Σιθωνία Μελίτων, Ελιά 2/ Anthemus, Μακριά Λαγγάδα/ Porfi Beach, Λαγoμάνδρα/ Lagomandra Beach Hotel, Παράδεισος, Λιβροχιό 1, Μαρμαράς, Αρμενιστής

Δήμος Κασσάνδρας: Κρυοπηγή 2/ Alexander Τhe Great Beach Hotel, Κρυοπηγή 4/ Kassandra Palace, Φούρκα, Πολύχρονο 3, Χανιώτη 1, Χανιώτη 3/ Grecotel Pella Beach, Σάνη 2/ Sani Beach, Σάνη 3/ Sani Club, Sani Dunes, Σάνη Αστερίας, Κάνιστρο/ Miraggio, Ελάνη/ Elani Bay Resort, Φούρκα/ Olympion Sunset, Καλλιθέα/ Άμμων Ζευς, Καλλιθέα-Δημοτικό Αναψυκτήριο, Πευκοχώρι-Fyki Beach, Ποσείδι Κέντρο, Σίβηρη Κέντρο, Ποσείδι-Αιγαιοπελαγήτικα, Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Πολύχρονο-Cocones Beach

Δήμος Πολυγύρου: Σαργκάνι/Blue Dolphin, Γερακινή/Ikos Olivia

Δήμος Νέας Προποντίδας: Ελαιώνας/ Ikos Oceania, Νέα Ποτίδαια/ Portes Beach, Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου, Σωζόπολη/ Ναυτίλος, Σωζόπολη Κέντρο, Βεργιά, Γεωπονικά-Μυκονιάτικα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Ηράκλεια, Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα, Άγιος Μάμας, Φλογητά, Πορταριά, Διονυσίου, Νέα Πλάγια, Τρίγλια, Νέα Ποτίδαια Προποντίδας, Νέα Μουδανιά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα