Ελλάδα

Κατάβαση στη Δρακότρυπα

Είσαι πνεύμα ανήσυχο και δεν τρομάζεις εύκολα; Γίνε σπηλαιοεξερευνητής για μια μέρα, αυτήν την Κυριακή!

Κύα Τζήμου
κατάβαση-στη-δρακότρυπα-141956
Κύα Τζήμου

Είσαι πνεύμα ανήσυχο και δεν τρομάζεις εύκολα; Γίνε σπηλαιοεξερευνητής για μια μέρα, αυτήν την Κυριακή!

Αν αυτή η πρόταση ξύπνησε τον εξερευνητή μέσα σου συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις τα πάντα!

15007641_10154634311372789_452927725_o

80 χιλιόμετρα μας χωρίζουν από το μικρό χωριό του Νομού θεσσαλονίκης με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και την Δρακότρυπα. Ένα από τα χαρτογραφημένα αλλά όχι αξιοποιημένα σπήλαια, πρόκληση για όποιον θέλει να περιηγηθεί σ΄αυτό.  Και όχι μην ανησυχείτε δεν το κατοικεί κανείς δράκος. Εκεί εντοπίζονται, όμως, αποικίες τριών ειδών νυχτερίδων, που απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις για το περιβάλλον.

1

Το σπήλαιο περιγράφηκε και χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από την Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας το 1988. Έχει μελετηθεί κυρίως για τις αποικίες νυχτερίδων από βιολόγους επιστήμονες. Τα τελευταία χρόνια έχει εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί από την Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ, ενώ χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικά σεμινάρια Α΄ Βαθμού που πραγματοποιεί ο σύλλογος κάθε χρόνο.

14958896_10154634310757789_645058417_o

Το σπήλαιο γεωγραφικά τοποθετείται στην Δημοτική Κοινότητα Βρασνών, της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Γεωργίου  του Δήμου Βόλβης, Νομού Θεσσαλονίκης. Μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στην Εγνατία Οδό η οποία διανοίχθηκε μόλις 65 μ. περίπου μακριά προς τα νότια. Τα Βρασνά βρίσκονται ανατολικά της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 80 χλμ περίπου.

4

Γεωλογικά το σπήλαιο διανοίγεται σε μάρμαρο που βρίσκεται σαν φακός μέσα στον γνεύσιο. Στην ευρύτερη περιοχή το επιφανειακό πέτρωμα που εντοπίζεται είναι ο γνεύσιος, ο οποίος κατά θέσεις διακόπτεται από φακούς μαρμάρων. Το σπήλαιο ακολουθεί την κύρια γραμμή ανάπτυξης ενός τέτοιου φακού.

15033935_10154634310452789_319244516_o

Το σπήλαιο χαρακτηρίζεται από τέσσερις θαλάμους.  Ο πρώτος είναι ένας στενόμακρος που μέσω ενός στενού και χαμηλού διαδρόμου καταλήγει στον δεύτερο και μεγαλύτερο θάλαμο του σπηλαίου. Εμφανίζει τα περισσότερα σπηλαιοθέματα και γουανό. Στην συνέχεια από ένα ακόμα πιο στενό πέρασμα βρίσκουμε το τρίτο θάλαμο που είναι μικρός και εμφανίζει κυρίως κλαστικά ιζήματα. Ο τελευταίος θάλαμος είναι προσιτός μέσω μιας αφημένης σκάλας και επίσης εμφανίζει αρκετά σπηλαιοθέματα και γουανό.

Από άποψης βιολογίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αποτελεί χώρο φωλιάσματος νυχτερίδων και πιθανόν χρησιμοποιείται και σαν χώρος διαχείμασης.

Γίνε σπηλαιοεξερευνητής για μια ημέρα!

Ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Πρωτέας μετά τις επιτυχημένες εκδρομές κοινού το 2014 και το 2016, διοργανώνει και φέτος την 3η εκδρομή στο σπήλαιο της Δρακότρυπας στα Βρασνά Θεσσαλονίκης! Σας περιμένουμε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου για να εξερευνήσουμε μαζί τον διαφορετικό και μαγικό υπόγειο κόσμο των σπηλαίων! Θα μεταφερθούμε στα Βρασνά με λεωφορείο, ενώ το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο κέντρο του χωριού. Μόλις χωριστούμε σε ομάδες, ξεκινάει η περιπέτεια! Το σπήλαιο παρουσιάζει όμορφο διάκοσμο, στενά περάσματα, ενώ υπάρχει και η παρουσία νυχτερίδων. Παράλληλα, θα γίνει και ένα μικρό σεμινάριο φωτογράφησης σπηλαίου και με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά και όχι μόνο! Από τον Πρωτέα παρέχεται κράνος και φακός, αν δεν υπάρχει, ενώ μπορείτε να δείτε εδώ τι άλλο θα χρειαστείτε στη συνέχεια. Επίσης στο σημείο που θα βρίσκεται η ομάδα θα υπάρχει κάλυψη Ά Βοηθειών από ομάδα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού. Τέλος, μετά το πέρας της εξερεύνησης, θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο Μουσείο Βρασνών: Ορυκτών και Πετρωμάτων Β.Ελλάδας – Λαογραφικό Μικροί και μεγάλοι σπηλαιοεξερευνητές, ετοιμαστείτε για περιπέτεια! Για πληροφορίες και συμμετοχή:  fb: Kelly Papastergiou, κιν: 6947555439,  E-mail: kelly.papaster@gmail.com 

*Πράματα που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1. Ρούχα και παπούτσια για εντός του σπηλαίου. Τα ρούχα που θα φορέσετε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης θα λερωθούν, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να φορέσετε κάτι παλιό και άνετο (αθλητικές ή εργατικές φόρμες) 2. Καθαρά ρούχα, κάλτσες και παπούτσια για εκτός σπηλαίου 3. Νερό 4. Κάποια σνακ, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κτλ 5. Φακό κεφαλής ή χειρός και γάντια.

12719108_1731001840478947_7312820049352108449_o

Δείτε το facebook event ΕΔΩ

Ο σύλλογος Πρωτέας

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια Α’ Βαθμού, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, συνήθως την άνοιξη (Μάρτιος-Μάϊος), ενώ τα Σαβ/κα οργανώνονται αποστολές.

Για τα σεμινάρια οι θεματικές ενότητες των θεωρητικών μαθημάτων καλύπτουν τα εξής θέματα: Όροι και έννοιες της Σπηλαιολογίας, Ιστορία της Σπηλαιοεξερεύνησης, Υλικά και Τεχνικές Σπηλαιοεξερεύνησης, Γεωλογία, Καρστικά Φαινόμενα, Γένεση Σπηλαίων, Στοιχεία Πρώτων Βοηθειών, Αρχαιολογία και Σπήλαια, Οργάνωση Σπηλαιολογικών Αποστολών, Χαρτογράφηση Σπηλαίων και Χρήση Χαρτών, Παλαιοντολογία, Υποβρύχια Σπηλαιοεξερεύνηση, Βιοσπηλαιολογία, Προστασία Σπηλαιολογικού Πλούτου, Συντήρηση Σπηλαιοθεμάτων κ.ά.

Επίσης πραγματοποιούνται και πρακτικές ασκήσεις, σε οριζόντια και κατακόρυφα σπήλαια που εξασκούνται τεχνικές χαρτογράφησης, φωτογράφησης, τεχνικές εκμάθησης μονού σχοινιού για κατάβαση βαράθρων, κόμποι κ.α.

Εφόσον αποκτηθεί μια εμπειρία μπορούν να γίνουν σεμινάρια Β’ Βαθμού καθώς και μαθήματα σπηλαιοδιάσωσης.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε αποστολές σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο.

5

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα