Ελλάδα

Καιρός για Ελατοχώρι!

H καλύτερη εποχή να γνωρίσεις το Ελατοχώρι είναι τώρα! Μάθε γιατί.

Parallaxi
καιρός-για-ελατοχώρι-170617
Parallaxi

ελατο

Το Ελατοχώρι γνωστό ευρέως για το χιονοδρομικό του κέντρο, ένα όμορφο ορεινό χωριό στα Πιέρια Όρη, 28 χλμ. δυτικά της Κατερίνης, μέσα στην πλούσια βλάστηση βρίσκεται το χωριό με θέα από τον Όλυμπο και τον Θερμαϊκό μέχρι και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όταν η ορατότητα εξαιτίας του μικροκλίματος το επιτρέπει. Με πρότερο όνομα «Σκουτέρνα» εξαιτίας των μάλλινων υφασμάτων, το Ελατοχώρι χωρίζεται σε δύο οικισμούς, τον παλιό και τον νέο αντίστοιχα. Στo παραδοσιακό κλίμα του χωριού συμβάλουν οι παραδοσιακές κατοικίες και τα ξενοδοχεία με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον.

Στιγμιότυπο 2017-02-14, 12.03.53 μμ

Το Semeli Mountain Resort, που αποκαλείται mountain resort και όχι άδικα, καθώς το design εδώ δίνει την αίσθηση ενός πολυτελούς θέρετρου, είναι το ξενοδοχείο που ξεχωρίζει. Στα δεκαοκτώ μοναδικής ομορφιάς δωμάτια με τις ταπετσαρίες, τα σιδερένια έπιπλα, τις δερμάτινες λεπτομέρειες και τα Guy Laroche Philip Starck ανάκλιντρα και μπερζέρες θα εντυπωσιαστείτε.

Ελατοχώρι Πιερίας, Περιοχή Κεχαγιά, Τηλ: +30 23510 82996 +30 23510 82999

Στιγμιότυπο 2017-02-14, 12.04.44 μμ

Χαλιά μπουχάρες, κατακόκκινες πολυθρόνες, πολυέλαιοι και άλλα εντυπωσιακά συμπληρώνουν την πιο εντυπωσιακή ρεσεψιόν που είδατε ποτέ σε ορεινό ξενώνα. Το βράδυ καθώς πλησιάζεις μέσα στο δάσος μένεις άφωνος στη θέα του. Οι άνθρωποι του μας εξηγούν γιατί αξίζει να ανέβουμε στο χωριό αυτή την εποχή.

12063637_802666176505120_5562366753683590871_n

1) Ένα ανερχόμενο & γραφικό ορμητήριο

Για όσους δεν το έχουν επισκεφθεί ακόμα, το Ελατοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός στο νομό Πιερίας και βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορών. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης ενώ η διαδρομή προς το χωριό μαγνητίζει με τη μοναδική άγρια ομορφιά του τοπίου όπως αυτό μεταμορφώνεται κατά την ανάβαση στο βουνό. Το χωριό βρίσκεται σε μια επιβλητική αετοράχη των ανατολικών πρόποδων των Πιερίων και απολαμβάνει έναν ξεχωριστό συνδυασμό θέας, του Ολύμπου, των Πιερίων και του Θερμαϊκού κόλπου.

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και των μονοπατιών του. Η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει το Ελατοχώρι σε ένα ανερχόμενο ορμητήριο βουνού για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δημιουργώντας μια ποικιλία ξενοδοχείων και εστιατορίων, όπως και τοπικών εκδηλώσεων και εορτασμών.

Στο παλιό Ελατοχώρι σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου και αποτελεί ένα μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Στη πλατεία του Νέου Ελατοχωρίου συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού, και προβάλλει μία πλούσια θεματική εκθεμάτων με παλιά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των παλαιότερων κατοίκων του χωριού.

2) Ένα υγιές & πολύτιμο οικοσύστημα

Η θέα που απολαμβάνει κανείς από την κορυφογραμμή και τα υψώματα των Πιερίων κόβει την ανάσα διακρίνοντας την κοιλάδα του νομού και την λίμνη Πολυφύτου. Τα Πιέρια είναι γνωστά για τα κατάφυτα δάση, τα ατελείωτα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους που σε προκαλούν να ψάξεις και να εξερευνήσεις την άγρια φυσική ομορφιά της περιοχής. Η οροσειρά χαρακτηρίζεται από χαμηλές και μέτριες κλίσεις προσφέροντας στην ορειβασία και τους περιπάτους διάφορα επίπεδα δυσκολίας, από εύκολες έως απαιτητικές διαδρομές.

Η πλούσια ποικιλία βλάστησης φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων, καθώς και τα άφθονα ρέματα και το ατελείωτα ρυάκια προσθέτουν στην εμπειρία της εξερεύνησης μια αυθεντική νότα φυσικού κάλλους και μια ισχυρή δόση καθαρής και πλούσιας σε οξυγόνο ατμόσφαιρας. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η οροσειρά των Πιερίων απολαμβάνει ένα πλούσιο οικοσύστημα σε χλωρίδα αλλά και σε πανίδα. Από αγέλες λύκων και καφέ αρκούδες έως ζαρκάδια, ελάφια και αγριοκούνελα, η φύση της ευρύτερης περιοχής βρίθει από ζωή και αποτελεί ένα από τα τελευταία και πολυτιμότερα καταφύγια δασικής χλωρίδας και άγριας πανίδας της Ελλάδας.

3) Τα ατελείωτα μονοπάτια & διαδρομές

Για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, όπως αναφέραμε παραπάνω, η περιοχή προσφέρει ιδανικά μονοπάτια για περπάτημα στο δάσος, ποδηλασία βουνού και ορειβασία. Βασικό σημείο αναφοράς σημαντικών διαδρομών στα Πιέρια Όρη είναι τα δύο Ορειβατικά Καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ. Αντίστοιχα.

Το πρώτο βρίσκεται στον οικισμό άνω Μηλιάς και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης. Από εδώ περνά το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο. Το δεύτερο Καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Σαρακατσάνα» και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Σ.Ε.Ο. Κατερίνης. Από το καταφύγιο μπορείτε να συνεχίσετε και να φτάσετε μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο. Αξιόλογη και με ιστορικό ενδιαφέρον είναι και η διαδρομή που ξεκινά από τον οικισμό της Παλιάς Βρίας. Στην περιοχή Παπά-Χωράφι, σε απόσταση μόλις 8 χιλιόμετρα από το χωριό και σε υψόμετρο 1.450 μέτρα, λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις κορυφές των Πιερίων, η ψηλότερη των οποίων φθάνει έως και τα 1.974 μέτρα. Από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ξεκινάει επίσης μία σημαντική διαδρομή: Παπά Χωράφι (Χιονοδρομικό κέντρο), Σαλταπήδα, Αρβανίτης, Λαπούσι, Φλάμπουρο.

Σημαντικές πληροφορίες για την ανάβαση στα Πιέρια Όρη προσφέρονται από τους δύο Ορειβατικούς συλλόγους Ε.Ο.Σ. και Σ.Ε.Ο. Κατερίνης που διατηρούν τα Ορειβατικά Καταφύγια στα Πιέρια Όρη και έχουν την έδρα τους στην πόλη της Κατερίνης.

4) Οι ευκαιρίες για γαστρονομία & οινογνωσία

Η εκδρομή, σύντομη ή πολυήμερη, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει μια εκτενή δοκιμή των τοπικών προϊόντων και οίνων της περιοχής αλλά και της ξεχωριστής μακεδονικής κουζίνας που τιμώνται κάθε χρόνο στο Ελατοχώρι, μεταμορφώνοντας το χωριό σε επίκεντρο πολλών πολιτιστικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, όπως “η γιορτή του κρασιού” ή “οι ημέρες των μανιταριών”. Η Πιερία είναι επίσης τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου, μιας από τις πλέον φημισμένες διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας & των Βαλκανίων.

Επίσης, η Πιερία φιλοξενεί μια σειρά από αξιόλογους και βραβευμένους αμπελώνες και οινοποιίες, μια τάση η οποία μεγαλώνει και αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα και αναγνώριση. Σύμφωνα με τους παραγωγούς στης Πιερίας, η αναγνωρισιμότητα της όπως και οι εξαγωγές των κρασιών της βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία, καθιερώνοντας σιγά σιγά τη θέση της ανάμεσα στους διάσημους προορισμούς και δρόμους κρασιού της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ορισμένοι χαρακτηριστικοί παραγωγοί που εκπροσωπούν την ανάπτυξη της τοπικής οινοποιίας είναι:

5) Η ανεκτίμητη ιστορία

Για τους λάτρεις της ιστορίας η ευρύτερη περιοχή διαθέτει μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα και χώρους, από την Νεολιθική έως και την Βυζαντινή εποχή, γεγονός που αναδεικνύει την στρατηγική σημασία και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής των Πιερίων στους αιώνες. Τρία χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος που δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αναφορά τους είναι:

Tο Δίον & Tα Αρχαία Λείβηθρα Το Δίον υπήρξε η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και αποτελούσε τον ιερό χώρο του Δία στην ευρύτερη περιοχή. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατα τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στο μακεδονικό χώρο. Στους πρόποδες του Ολύμπου τοποθετούνται ιστορικά και αρχαιολογικά τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα και ο τόπος όπου λατρεύονταν οι Λειβηθρίδες Mούσες και πραγματοποιούνταν μυστηριακές τελετές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα νεκροταφεία χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Xαλκού (13ος – 12ος αι. π.X.) και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

Oι Αιγές – Aρχαία Βεργίνα Στα νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη «Μακεδονίδα γη» του Ηροδότου, στους πρόποδες των Πιερίων, του αρχαίου Μακεδονικού όρους, βρίσκονται αι Αιγεαί, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ο Περδίκκας Α΄, ένας Δωριέας από το Άργος, απόγονος σύμφωνα με την παράδοση της γενιάς του Ηρακλή, γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων. Οι Αιγές γίνονται το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που θα βασιλέψει για τρισήμισυ αιώνες στη Μακεδονία και θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκινώντας από τις Αιγές άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και περιλαμβάνεται στα 10 μνημεία της Ουνέσκο που έχουν συσχετισθεί με μερικές από τις πιο εκπληκτικές και ίσως περίεργες ιστορίες του κόσμου.

Η αρχαία Πύδνα Νότια του οικισμού Μακρύγιαλου, στη θέση «Παλιόκιτρος», βρίσκεται η αρχαία Πύδνα, η οποία κατοικήθηκε ήδη από την Εποχή του Χαλκού έως και τα βυζαντινά χρόνια. Η πόλη ήταν το σημαντικότερο κέντρο στη βόρεια Πιερία και κατά την ρωμαϊκή εποχή. Η αρχαία Πύδνα είναι χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος. Η Πύδνα από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ανήκε στο μακεδονικό βασίλειο. Αποτελούσε ένα από σημαντικότερα αστικά κέντρα του βασιλείου και το κυριότερο λιμάνι του. Το 357 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε ξανά την Πύδνα και ο οικισμός της σημείωσε σημαντική ακμή, ενώ το λιμάνι της έγινε η βάση του μακεδονικού στόλου. Το όνομα της συνδέεται με την περίφημη μάχη της Πύδνας, που διεξήχθη εκεί το 168 π.χ και σήμανε την κατάλυση του μακεδονικού βασιλείου από τους Ρωμαίους. Στην Πύδνα δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με εντολή του Κάσσανδρου. Η «τούμπα» στο Μακρύγιαλο πιθανολογείται ότι είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας.

Παλιάμπελα Κολινδρού Τα Παλιάμπελα βρίσκονται στους απαλούς λόφους που μεσολαβούν ανάμεσα στις υπώρειες των Πιέριων ορέων στα νότια και τη μεγάλη πεδιάδα των Γιαννιτσών στα βόρεια. Απέχουν μικρή απόσταση από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου στα ανατολικά όσο και από τον ποταμό Αλιάκμονα στα βόρεια. Με βάση τα επιφανειακά ευρήματα η θέση φάνηκε ότι κατοικούνταν για περίπου μιάμιση χιλιετία (από το 6000 ως το 4500 π.Χ.) κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου. Σποραδικά ευρήματα υπέδειξαν δραστηριότητα προς το τέλος της εποχής Χαλκού (13ος -12ος αι. π.Χ.) και κατά τη Βυζαντινή περίοδο (6ος – 14ος αι. μ.Χ.). Παρόλα αυτά, τα πιο εκτεταμένα ευρήματα ανήκαν φανερά στο Νεολιθικό οικισμό.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση «Σπάθες» Αγίου Δημητρίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Βροντισμένης στην Κάτω Μηλιά.

Υπάρχουν τόσα πολλά τα οποία δεν έχουμε προλάβει να αναφέρουμε, και πολλά ακόμα τα οποία ενδεχομένως να ανακαλύψετε μόνες και μόνοι σας. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω, αλλά και όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λέξεις, καθιστούν τον προορισμό μια εγγυημένη αφορμή για απόδραση από την καθημερινή αστική ρουτίνα, το λιγότερο.Τέλος, αυτόν τον Φεβρουάριο ξεκινάει μια νέα προσπάθεια ανάδειξης τοπικών παραγωγών της Πιερίας, τα Mountain Sessions. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τοπικούς παραγωγούς να προβάλλουν τα βραβευμένα προϊόντα τους (π.χ. δοκιμές, οινογνωσίες, κτλ) και να καταφέρει να αναδείξει την ομορφιά της Ορεινής Πιερίας και του Ελατοχωρίου σε όσους δεν την γνωρίζουν ακόμα. H εκδήλωση συνοδεύεται από ταλαντούχα μουσικά σχήματα & DJs καθόλη την διαδραστική αυτή εμπείρία.

Χρήσιμα Τηλέφωνα: Δήμος: 23510 82960

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα