Ελλάδα

Οι ωραιότεροι καταρράκτες της Βόρειας Ελλάδας

Άλλοι κρυμμένοι μέσα σε βουνά και άλλοι μέσα σε καταπράσινα δάση, οι καταρράκτες αυτοί της Βόρειας Ελλάδας φανερώνουν τοπία βγαλμένα από παραμύθια με νεράιδες.

Parallaxi
οι-ωραιότεροι-καταρράκτες-της-βόρεια-199401
Parallaxi

Άλλοι κρυμμένοι μέσα σε βουνά και άλλοι μέσα σε καταπράσινα δάση, οι καταρράκτες αυτοί της Βόρειας Ελλάδας φανερώνουν τοπία βγαλμένα από παραμύθια με νεράιδες και προκαλούν δέος με την ομορφιά των τοπίων που δημιουργούν.

Ο καταρράκτης Κάρανος της Έδεσσας

Ο καταρράκτης Κάρανος που βρίσκουμε στην Έδεσσα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Η πόλη είναι άλλωστε φημισμένη για τους καταρράκτες της, ενώ ο συγκεκριμένος πήρε το όνομά του από τον Ηρακλείδη Κάρανο, τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά που ίδρυσε την πόλη το 813 μ.χ., κάνοντάς την την πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Συνολικά, μέσα από τη Έδεσσα ρέουν 4 ποτάμια, τα οποία σχηματίζουν 12 καταρράκτες, οι οποίοι βρίσκονται στην άκρη της ακρόπολης της πόλης σε ένα πάρκο που εκτείνεται σε 100.000 τμ. Οι δύο από τους καταρράκτες είναι επισκέψιμοι, ένας εκ των οποίων ο εντυπωσιακός Κάρανος. Το νερό του καταρράκτη αυτού πέφτει από ύψος 70μ. και το βράδυ φωταγωγείται δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο. Ο διπλός καταρράκτης είναι διπλάσιος σε μήκος από τον Μεγάλο καταρράκτη καθώς χωρίζεται σε δύο. Η πρόσβαση και θέαση του καταρράκτη γίνεται μόνο από το Πάρκο των Καταρρακτών, όπου αιωνόβια πλατάνια και νερά συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο όλες τις εποχές. Τοπικός μύθος, η νεράϊδα των νερών, που βρίσκεται κάπου στους Καταρράκτες. Ανακαλύψτε την σε αυτόν τον πράσινο αρχαίο τόπο.

Οι καταρράκτες του Ποζάρ στην Πέλλα

Τα Λουτρά του Πόζαρ βρίσκονται σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία, και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο όπου μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Το σημείο αποτελεί τον υδάτινο παράδεισο της αδιάκοπης κίνησης των ιαματικών νερών, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Οι καταρράκτες στα Λουτρά Πόζαρ, αλλά και η μεγάλη πισίνα με το ιαματικό νερό να αναβλύζει από τα έγκατα της γης και τα αρχαία λουτρά Πόζαρ με τους ειδικούς χώρους είναι πράγματι θαύμα της φύσης. Στην περιοχή αξίζουν προσοχής και το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, με σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, καθώς και το πλήθος των τοπικών προιόντων και ειδικά των υφαντών, αλλά και τα χαραγμένα μονοπάτια γύρω από τα λουτρά, που θα σε οδηγήσουν μέχρι το μεγάλο φαράγγι του Ράμνο Μπορ του όρους Βόρας. Θα γίνει ο τόπος φυγής σου.

Ο καταρράκτης του Ενιπέα στην Πιερία

Ο μεγάλος καταρράκτης Ενιπέας, που πέφτει από ύψος 38 μέτρων, βρίσκεται στα μέσα του ομώνυμου φαραγγιού του Ενιπέα στην Πιερία. Εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, πυκνή βλάστηση, γραφικές ξύλινες γέφυρες, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, που μαγεύει τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών. Για να φτάσουμε στον καταρράκτη ακολουθούμε το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το φαράγγι, περνώντας από πανέμορφες ξύλινες γέφυρες και συναντώντας στο δρόμο το Άγιο Σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος, ενώ μετά από είκοσι λεπτά περίπου φτάνουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, την οποία αξίζει να επισκεφθούμε μιας και παραμένει ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Λίγα λεπτά μακριά από αυτό το σημείο, το μονοπάτι οδηγεί στους πανέμορφους καταρράκτες του Ενιπέα που ανταμείβουν τον επισκέπτη για την διαδρομή με την καλύτερη θέα.

Ο καταρράκτης Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Κοντά στον Οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος, στην ορεινή περιοχή της Δράμας, συναντάμε τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας με ύψος πάνω από 15μ. Ανήκει στο Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου – Διποτάμων και Δρυμού (δάσος Λεπίδα) και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση από σκλήθρα και δρυς. Τα νερά του καταρράκτη προέρχονται από το ρέμα της Βαρβάρας, τα οποία ενώνονται λίγο πιο κάτω από τον καταρράκτη με το ρέμα του Αρκουδορέματος. Τα νερά σχηματίζουν μια μικρή λίμνη, φιλοξενώντας μάλιστα πέστροφες, αυτές με τις ροζ βούλες, καθώς και καβούρια του γλυκού νερού, νερόφιδα και λιβελούλες. Ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο, κάνοντας το σημείο ιδανικό για απόδραση. Η καλύτερη αφορμή για να εισπνεύσουμε βουνίσιο αέρα, να αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης μέσα στο δάσος και να θαυμάσουμε το πανέμορφο τοπίο, που φυσικά κάθε εποχή έχει τη δική του χάρη.

Ο καταρράκτης του Τραχωνίου στην Ξάνθη

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, σύμφωνα με φήμες, καθώς η πλειοψηφία των περιηγητών προσδιορίζει το ύψος του γύρω στα 40 μέτρα, αν και πολλοί το ανεβάζουν στα 60 ή και τα 70, σχίζει κάθετα τον βράχο σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς και μεγάλου υψόμετρου, στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Δράμας, κοντά στη βουλγαρική μεθόριο. Καταρράκτης του Τραχωνίου για τους κατοίκους του Παρανεστίου Δράμας ή Λειβαδίτης για τους δημότες της Σταυρούπολης Ξάνθης, κατατάσσεται σαν ίσως ο υψηλότερος στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης, καθώς έχει ύψος όσο δύο εξαώροφες πολυκατοικίες η μία πάνω στην άλλη. Τον περιβάλλουν μύθοι και θρύλοι αιώνων, για «καλοκυράδες» (νεράιδες) και Σάτυρους, που όταν δύσει ο ήλιος ξεμυτίζουν με αέρινα νήματα και αυλούς στις παρυφές του. Κατά τους χειμερινούς μήνες δε, τα νερά του καταρράκτη παγώνουν δημιουργώντας ένα τεράστιο κρυστάλλινο γλυπτό. Και μπορεί οι δύο παραπάνω δήμοι να διαφωνούν για το όνομά του και για το ακριβές ύψος του, σε ένα όμως συμφωνούν όλοι, ότι η ομορφιά του είναι μοναδική. Για να φτάσετε στον καταρράκτη, θα ακολουθήσετε μια διαδρομή σε ένα ήπιο μονοπάτι πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές. Το θέαμα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο τέλος της θα σας αποζημιώσει.

Οι καταρράκτες του Σκρα στο Κιλκίς

Οι καταρράκτες του Σκρα, παρέα με την υπέροχη σμαραγδένια λίμνη του, αποτελούν μια ονειρική γωνιά του Πάικου, κρυμμένη σαν ανεκτίμητος θησαυρός μέσα σε ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων, το οποίο διασχίζει το ρέμα Κοτζά-Ντερέ. Οι καταρράκτες βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρα και Κούπα του νομού Κιλκίς, με το πρώτο εκ αυτών ένα μικρό ορεινό χωριό στις πλαγιές του πανέμορφου όρους Πάικο. Πέντε χλμ έξω από το χωριό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο παραδεισένιο μέρος με τους πανέμορφους καταρράκτες και την Γαλάζια λίμνη. Είναι ίσως η πιο μαγική γωνιά του βουνού. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από τις βελανιδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα.

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας στη Χαλκιδική

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα Χαλκιδικής (20 χιλιόμετρα από την Αρναία), αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Ολυμπιάδα. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα». Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης. Αν πάτε ελαφρώς αριστερά, από εκεί θα βρεθείτε μετά απο 4 χλμ. πάνω σε περιοχή λατομείων, ενώ εαν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας.

Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.

Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επί γης παραδείσου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα