Τα τούνελ των Τεμπών και η καταδίκη των παραλιών

7
36324

 

tempi1

Τα τούνελ Τεμπών, είναι ένα έργο εντυπωσιακό για την ασφάλεια που προσφέρει. Ο σχεδιαστής τους “αγνόησε” εξόδους που είχε ο παλιός ο δρόμος με αποτέλεσμα τον προαναγγελθέντα έτσι θάνατο περιοχών, όπως τα παράλια της Λάρισας (Αγιόκαμπου, Σωτηρίτσας, Βελίκας, Κουτσουπιάς, Κόκκινου Νερού, Καρύτσας, Στόμιου, Ομόλιου) ακτογραμμή 10 χιλιομέτρων που υποδέχεται πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι αλλά και με κατοίκους όλο το χειμώνα. Στην ακτογραμμή αυτή πήγαινες στρίβοντας αριστερά, με την είσοδό σου στα Τέμπη. Τώρα αυτή η περιοχή δεν υπάρχει για τους εκ βορρά ερχόμενους επισκέπτες αλλά και ούτε από το νότο! Δεν υπάρχει έξοδος από το τούνελ παρά αφού περάσεις τα Τέμπη και βγεις στο πρώτο χωριό, τον Ευαγγελισμό. Εκεί γίνεται μια ευγενική κλοπή. Για να βγεις από τον αυτοκινητόδρομο… πληρώνεις διόδια!!! 1,20ευρώ ενώ κάνοντας αναστροφή πληρώνεις πάλι διόδια για να ξαναμπείς (σε απόσταση 40 μέτρων!!!) 1,20 ευρώ, δηλαδή 2,40 ευρώ για μια αναστροφή.

Αν βρεθείς στα παράλια της Λάρισας, είτε γύρω από τον Κίσσαβο είτε πάνω από αυτόν, και θες να επιστρέψεις Θεσσαλονίκη, μέσω τούνελ βέβαια τα πράγματα δεν είναι απλά. Φεύγεις από τον παλιό δρόμο των Τεμπών με κατεύθυνση Πλαταμώνα. Κάποια στιγμή, μετά 6-7 χιλιόμετρα μέσα σε νησίδα, ΜΕΤΑ την έξοδο έχει ταμπέλα που σε βγάζει στην εθνική οδό. Κάνεις όπισθεν!!! στην εθνική για να βρεις την έξοδο, στρίβεις και βρίσκεις πάλι διόδια, 60 λεπτά του ευρώ. Και βγαίνεις από την εκεί έξοδο, που όμως δε σε βγάζει προς Θεσσαλονίκη αλλά προς… Αθήνα.

tempi2

Και υποχρεωτικά ξαναπερνάς τα τούνελ και τα Τέμπη για να βγεις όπως γράψαμε στον Ευαγγελισμό και να πληρώσεις και 2,40 ευρώ για αναστροφή.

(όπως μου είπαν στα παράλια της Λάρισας, έχει προβλεφθεί κόμβος για την έξοδο προς τα παράλια όμως λόγω αδράνειας των δημοτικών και κυβερνητικών αρχόντων, αναβλήθηκε ένας Θεός ξέρει για πότε)

Διαπιστώνει κανείς πως ένα τέτοιο τεράστιο έργο που καθυστέρησε 40 χρόνια, δεν έχει εξόδους προς τις περισσότερες περιοχές που διασχίζει αλλά και η οδοσήμανσή του είναι τραγική έως ύποπτη.

Βιάστηκαν πολύ για τα εγκαίνια. Χωρίς να είναι έτοιμοι. Και έρχεται καλοκαίρι εκεί κάτω…

tempi

 

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ερώτημα: Όποιος θέλει να πάει στις παραλίες δεν μπορεί απλώς να ακολουθήσει τον παλιό δρόμο; Σίγουρα είναι χρήσιμη μία έξοδος, αλλά σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας δεν είναι ό,τι καλύτερο η ύπαρξη πολλών εξόδων και εισόδων, για λόγους ασφαλείας.

 2. …Κι όσον αφορά στο “Βιάστηκαν πολύ για τα εγκαίνια. Χωρίς να είναι έτοιμοι. Και έρχεται καλοκαίρι εκεί κάτω…”, είναι προτιμότερο να υπάρχει, όσο γίνεται νωρίτερα, ένας ασφαλής δρόμος για όσους μετακινούμαστε στην περιοχή και ας κάνουμε κι ένα μπάνιο λιγότερο το καλοκαίρι…

 3. Το δικαίωμα σεβασμού στην ελευθερη γνώμη δεν σημαίνει πως ότι γράφετε πρέπει να γίνεται και αποδεκτό.Το κείμενο αποτελεί κλασικό δείγμα ρομαντικής αμπελοφιλοσοφίας που δήθεν νοιάζεται για τον μαρασμό των παραλίων λες και χτίστηκε το σινικό τείχος για να μην βγαίνεις στην θάλασσα της Λάρισας.Η ίδια λογική που θέλει σε κάθε χωριό και γυμναστηριο κάθε πολη κι ένα ΤΕΙ κι ενα στρατόπεδο,μας λεει εδώ,ένας κόμβος χρειάζεται για να μην μαραζώσει το μέρος.Να κάνουμε κι ένα κομβο για την Αγία Παρασκευή να μην ταλαιπωρούνται οι πιστοί.Κι έναν ακόμα,σάμπως πόσα λεφτά να θέλει, για αυτούς που θέλουν να τρώνε κατσίκια λίγο παρακάτω.Δημοκρατικό δικαίωμα στους κόμβους όπως και στα άρθρα.Και μην ξεχνάτε πουθενά ”Δεν πληρώνω”.

 4. Υπάρχει και ο παλιός δρόμος για όσους θέλουν πρόσβαση στις παραλίες, μην γκρινιάζουμε συνεχώς. Έξοδοι μπορούν να γίνουν και αργότερα το θέμα ήταν να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία πριν το Πάσχα μήπως και σωθεί καμία ζωή στον καθημερινό πόλεμο της ασφάλτου .

 5. Ναι……τώρα η έξοδος για τις παραλίες της Λάρισας μας μάρανε… Δεν μας φθάνει που έγινε επί τέλους ένα έργο απαραίτητο, όσο ήταν η χάραξη των Τεμπών πριν 60+ χρόνια και γλύτωσαν οι οδηγοί από το Σαραντάπορο.
  Ή μήπως το άρθρο είναι επίτηδες “φυτίλι” για να πάρουν extra εργολαβία τα μπομπολάκια????

 6. Το άνοιγμα του δρόμου και των συράγγων, άσχετα από ποιον έγινε και από ποιον εγκαινιάστηκε, μας ηρέμησε από τα φονικά εντός των τεμπών και στις στροφές του Πλαταμώνα και του Παντελεήμονα. Οι Λαρισαίοι ας πάνε από τον παράδρομο. Έτσι κι αλλιώς, και προν από εκεί πήγαιναν. Οι επισκέπτες εκ Βορρά ορμώμενοι, ας βρουν τη έξοδο εκεί που υπάρχει, γιατί υπάρχει όπως έρχεσαι από Θεσσαλονίκη, το Σάββατο το βράδυ πέρασα και την είδα στο ύψος του Πλαταμώνα. Στην Ιταλία για να βγω από τον αυτοκινητόδρομο ,έκανα πήγαινε-έλα κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα και στο τέλος έχασα την πτήση.
  Γι’ αυτό σας παρακαλώ, όποιος θέλει πολές εξόδους στους αυτοκινητοδρόμους, ας πάει από τον παράδρομο. Στο κάτω – κάτω, ο Ζάχος τι θα κάνει, κλέφτης θα γίνει?

 7. Υπάρχει έξοδος για τον Πλαταμώνα! Από εκεί μπορεί να βγει κανείς στον παλιό δρόμο και να κατευθυνθεί σε όλους τους προορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο! Για όσους έρχονται από τον Νότο μπορούν να βγουν στον Ευαγγελισμό και από εκεί να πάρουν το παλιό δρόμο και να κατευθυνθούν στις παραλίες όπως πριν! Για επιστροφή στην εθνική υπάρχουν είσοδοι στον Πλαταμώνα και στον Ευαγγελισμό με κατευθύνσεις και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ