Ελλάδα

Με κλειστά τα μάτια Αρναία!

Οι πλέον διάσημοι food writers του πλανήτη, δοκίμασαν με το σύστημα blind taste (τυφλή δοκιμή) 10.000 προϊόντα. Ένα χρυσό αστέρι και τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό γεύσης για το μέλι της Αρναίας.

Parallaxi
με-κλειστά-τα-μάτια-αρναία-123739
Parallaxi

Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Τώρα έγινε διάσημο διεθνώς και για το γευστικό «Μέλι Αρναίας Γεωργάκα», προσθέτοντας μία ακόμη τιμητική διάκριση στο ενεργητικό των παραγωγών πρωτογενούς τομέα της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Ένα χρυσό αστέρι και τρίτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό γεύσης με τίτλο «Great Taste Awards», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία από τη συντεχνία των Fine Food, κατέκτησε φέτος το «Μέλι Αρναίας Γεωργάκα». Πρόκειται για εθνική επιτυχία, αφού τα βραβεία της διοργανώτριας αρχής έχουν χαρακτηρισθεί ως «βραβεία Όσκαρ» στον κόσμο των τροφίμων, του καλού φαγητού και του ποτού. Πραγματικά το λογότυπο Great Taste αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού φαγητού και απόδειξη εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα βραβευμένα προϊόντα.

20140923_122141

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 περίπου 400 κριτές, μεταξύ των οποίων οι πλέον διάσημοι food writers του πλανήτη, δοκίμασαν με το σύστημα blind taste (τυφλή δοκιμή) 10.000 προϊόντα, μέσω μιας διαδικασίας που διήρκησε 49 ολόκληρες ημέρες – από το Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Από τα διαγωνισθέντα προϊόντα μόνο τα 141 κατάφεραν να κατακτήσουν την υψηλότερη διάκριση, δηλ. τα τρία αστέρια, τα 878 βραβεύθηκαν με δύο αστέρια, ενώ 2.520 απέσπασαν 1 αστέρι – ανάμεσα σε αυτά και το Μέλι Αρναίας.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η νίκη για τους παραγωγούς χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς διαφοροποιεί το βραβευμένο προϊόν από τη μάζα και προσφέρει στον καταναλωτή την εγγύηση της υπεροχής του προϊόντος με κριτήριο τη γεύση και την ποιότητα – όχι το περιτύλιγμα.

Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει επενδύσει στην προώθηση της τοπικής μελοπαραγωγής, προβάλλοντας κατά κόρον τη δραστηριότητα στον κόσμο αλλά και δημιουργώντας τουριστικά πακέτα, βασιζόμενα στις «διαδρομές του μελιού», μέσω των οποίων ο επισκέπτης :

–         λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του προϊόντος,

–         δοκιμάζει τις ποικιλίες του τοπικού μελιού,

–         ενημερώνεται για τη χρήση του στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική,

–         συμμετέχει σε γαστρονομικά μαθήματα με επίκεντρο το μέλι και τη μουντοβίνα, η οποία αποτελεί εξαιρετικό απόσταγμα μελιού και φυσικά προϊόν Π.Ο.Π.

Arnaia

Η Αρναία

Την ορεινή Χαλκιδική μην την υποτιμάτε. Έχει υπέροχες διαδρομές και χωριά που ίσως δεν έχετε αποφασίσει να επισκεφθείτε ως τώρα αλλά καλά θα κάνετε να τα βάλετε στο πρόγραμμα. Η Αρναία είναι ένα από αυτά. Πανέμορφη, χτισμένη στους πρόποδες του Χολομώντα διατηρεί μέχρι σήμερα και το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και είναι το πιο όμορφο χωριό της Χαλκιδικής. Στο υπέροχο ορεινό χωριό έχουν αναρτηθεί  επιγραφές σε εκατό περίπου ιστορικά κτίρια µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπου και αναγράφεται µια σύντοµη ιστορία του κτιρίου. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον μητροπολιτικό ναό της Αρναίας, που όπως προκύπτει από μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη στην πρόσοψή του, κτίστηκε το 1812 και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου. Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2005 μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο εσωτερικό του ναού και τον κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με τη συνεργασία των εκκλησιαστικών αρχών και των τοπικών φορέων, αλλά και με την πλήρη συμπαράσταση των πολιτών της Αρναίας και της ευρύτερης περιοχής, ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής και ανακαίνισης, στο εσωτερικό του ναού διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών παλαιότερων κτιρίων: μίας μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που χρονολογείται γύρω στο 400, ενός μικρού μονόχωρου βυζαντινού ναού του 10ου -11ου αιώνα κι ενός μεγάλου ορθογώνιου μεταβυζαντινού οικοδομήματος χωρίς κόγχη του 16ου -17ου αιώνα. Στο ανακαινισμένο δάπεδο του ναού τοποθετήθηκαν ειδικά διαφανή «πάνελ», πάνω στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή να εκκλησιαστούν, παρατηρώντας συγχρόνως φωτισμένο και ειδικά διαμορφωμένο τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κάτω από το ναό. Ο ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα, από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Ακριβώς απέναντι από τον ναό βρίσκεται ένας ακόμη λόγος να επισκεφτείτε την Αρναία κι αυτός είναι οι υπέροχοι ξενώνες Οικίες Αλεξάνδρου που λειτουργούν σε δυο κτίσματα. Το πρώτο χρονολογείται από το 1812 και παλιά για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως χάνι. Μετά την υποδειγματική αποκατάσταση στο υπέροχο δίπατο κτίσμα διαμορφώθηκαν δύο δίκλινα και τέσσερα τρίκλινα δωμάτια στον όροφο. Το δεύτερο κτίσμα κτίστηκε το 1924 και μετά την ανακατασκευή του που άφησε αναλλοίωτη την αρχική του μορφή «χώρεσε» δύο δίκλινα δωμάτια στο ισόγειο και δύο τετράκλινες σουίτες στον όροφο (σύνολο 12 κλίνες).

Στην Αρναία, την Κυριακή του Πάσχα νέοι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής υποδέχονται τον κόσμο στην κεντρική πλατεία, ντυμμένοι με παραδοσιακές στολές κερνώντας τους κόκκινα αυγά, τσουρέκι και παραδοσιακές πίτες. Την δεύτερη μέρα του Πάσχα αναβιώνει το περίεργο έθιμο του κανταριού σύμφωνα με το οποίο στήνεται ένα ζύγι, μία ζυγαριά κάτω από τον μεγάλο πλάτανο στην πλατεία και αφού πρώτα κεραστείς με ένα λουκούμι και ένα κόκκινο αυγό, περνάς με την σειρά σου να ζυγιστείς. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί ποιος έφαγε περισσότερο το Πάσχα και κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν το μεγαλύτερο βάρος, παίρνοντας για έπαθλο από μια κατσαρόλα, με τον πρώτο να κερδίζει τη μικρότερη και τον τρίτο την μεγαλύτερη με στόχο να συναγωνισθεί την επόμενη χρονιά τον πρώτο.

8 μέλι Γεωργάκα σε διάφορες συσκευασίες.

Πληροφορίες για την τοπική παραγωγή μελιού θα βρείτε εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα