Al Dhafra: Το φεστιβάλ όπου πρωταγωνιστεί η καμήλα

0
1884

φεστιβάλ καμήλας (4)

της Ντίνα Πίνος

Ο ασυμβίβαστος ήλιος της ερήμου χτυπάει τους γυμνούς μου ώμους, δευτερόλεπτα προτού καλυφτώ με μια παραδοσιακή λευκή αραχνούφαντη εσάρπα. Η παράδοση σε αυτό το πλούσιο περιβάλλον με έχει κάνει να νιώθω σαν ντίβα στον ήλιο της ερήμου. Κι όμως… κρατάω συντροφιά σε κάποιες άλλες δύσκολες και απαιτητικές ντίβες: τις καμήλες. Ναι, το ακούσατε σωστά. Οι καμήλες, που είναι οι μεγαλύτερες ντίβες, και με τις αιχμηρές θήλυκές ματιές τους, το βλέμμα της καμήλας διαπερνά το παγωμένο βλέμμα της κάμεράς μου.

Έχετε κοιτάξει ποτέ μέσα στο μάτι μιας καμήλας;

φεστιβάλ καμήλας (5)

Το Φεστιβάλ Al Dhafra είναι ένα ετήσιο γεγονός, που γίνεται για να αποχαιρετήσει τον χρόνο που μας αφήνει, κάθε Δεκέμβριο στην περιοχή Al Dhafra των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια καθηλωτική πολιτισμική ανωμαλία, επισήμως στον έβδομό της χρόνο, ξεκίνησε ανεπίσημα 21 χρόνια πριν για να διευθετήσει μια διαφωνία μεταξύ ενός πατέρα και του γαμπρού του ως προς το ποιος είχε την ομορφότερη καμήλα.

φεστιβάλ καμήλας (7)

Σήμερα, έχει εξελιχτεί σε ένα εμβληματικό φεστιβάλ καμήλας όπου εκατοντάδες αγοραστές και πωλητές έρχονται από όλο το μήκος των Η.Α.Ε. και τις γύρω Αραβικές χώρες. Το φεστιβάλ προσπαθει και πευτυχαίνει την διατήρηση και την προώθηση της κληρονομιάς των Εμιράτων, δίνοντας έμφαση στις καθαρόαιμες καμήλες Asayel (καφέ) and Mahajim (μαύρες), την τέχνη της εκπαίδευσης γερακιών, την κληρονομιά των Βεδουίνων: μόδα, φαγητό, μουσική, χορός και με ένα χωριό παιδιών για καλό μέτρο.

φεστιβάλ καμήλας (2) φεστιβάλ καμήλας (3)

φεστιβάλ καμήλας (1)

Φανταστείτε έναν γάμο σχεδιασμένο από στοιχεία που αφουγκράζονται τις Βερσαλλίες από τη μια,  και το Ταζ Μαχάλ από την άλλη, σε μορφή prét-a-porter,  μια σκηνή ερήμου για βασιλικά ενδύματα, και παρκαρισμένα κοντά  τα υψηλών προδιαγραφών SUVs. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μάζωξη καμηλών του κόσμου: 35000 διαγωνιζόμενες καμήλες.

Σε αυτή την παροδική και σύντομη οδύσσεια τύπου «Λώρενς της Αραβίας», μας παρουσιάζονται μια σειρά απολαύσεων  πέρα από την επίδειξη των καμηλών, με αγώνες καμήλας, αγώνες Αραβικών αλόγων και Saluki (τα παλαιότερα εξημερωμένα σκυλιά γνωστά στον άνθρωπο), και γερακοτροφία. Σβήνοντας την δίψα μας, πράγμα που χαλαρώνει αυτή την σουρεαλιστική και Ολυμπιακή εμπειρία, δοκιμάζουμε φρέσκο γάλα καμήλας, γιαούρτι και κεφίρ, μαζί με ιδιαίτερα γλυκούς χουρμάδες, τα οποία επίσης συμμετέχουν σαν προϊόντα που πρόκειται να κριθούν. Ένα μονοπάτι ορίζεται για την επίδειξη των καμηλών που ξεκινά με την μορφή παρέλασης.

φεστιβάλ καμήλας (6)

Το μονοπάτι ονομάζεται «Ο δρόμος του εκατομμυρίου» καθώς εκατομμύρια ντιρχάμ (νόμισμα των Η.Α.Ε.) αλλάζουν χέρια στην αγοαπωλησία καμηλών σε αυτό τον δρόμο της επίδειξης. Η διάθεση είναι γρήγορη, με υψηλή ενέργεια, σουρεαλιστική και ακριβή στην επιθυμία και την προσήλωση. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Al Dhafra απένειμαν στους πρωταθλητές του 50 εκατομμύρια ντιρχάμ (15 εκατ. δολλάρια) τον περασμένο χρόνο. Από τους 1500 ιδιοκτήτες καμηλών που συμμετείχαν στο Mazayna πέρυσι με 25000 καμήλες, οι 656 κέρδισαν έπαθλα –μετρητά ή αυτοκίνητα 4×4 – κατά τη διάρκεια των 77 γύρων του διαγωνισμού καμηλών.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://aldhafrafestival.ae

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ