Βαλκάνια: Σχεδίασε το επόμενο ταξίδι σου!

0
7377
Tίρανα, Αλβανία
Tίρανα, Αλβανία

Tα Βαλκάνια είναι ένας ανεξερεύνητος κυριολεκτικά τόπος. Για χρόνια μακριά από τα μαζικά εισιτήρια των ταξιδευτών, που επέλεγαν κλασικούς ή άλλους προορισμούς, δεν υπήρχε ποτέ στο μυαλό τους ως επιλογή.

Η μεγάλη μας “γειτονιά” ανεβαίνει και μάλιστα σαρωτικά τα τελευταία χρόνια καθώς κερδίζει ολοένα και περισσότερους τίτλους σε ταξιδιωτικούς οδηγούς με τα μυστικά της και το ιδιαίτερο σύμπαν της να κεντρίζει το ενδιαφέρον και την προτίμηση.

Το να ταξιδεύεις στα Βαλκάνια είναι το πιο ρουστίκ, old school, “καυτό” και ταυτόχρονα “παγερό” ταξίδι που μπορείς να κάνεις στην ζωή σου. Και τα παρακάτω αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους. 

Αυτή την στιγμή η Κροατία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Σερβία και η Ελλάδα κρατούν τα σκήπτρα της τουριστικής προσοχής. Καθώς όμως τα Βαλκάνια με τις δέκα (και μισό, εξαιτίας της Κωνσταντινούπολης) χώρες παραμένουν ανεξερεύνητος τόπος ακόμα και για εμάς που ανήκουμε σε αυτά, συγκεντρώσαμε μερικά σχόλια και σημεία για τον ευρωπαϊκό αυτό τόπο που αξίζει πραγματικά να μπει στο ταξιδιωτικό σου πλάνο.

Αλβανία, Βαλκάνια
Αλβανία, Βαλκάνια

#1 Οικονομικά ταξίδια για όλους τους τύπους εκδρομέων 

Τα πακέτα που κατακλύζουν τα ταξιδιωτικά γραφεία και αφορούν στα Βαλκάνια είναι αυτή την στιγμή τα οικονομικότερα πακέτα της αγοράς. Σταθερές όλο τον χρόνο προσφορές σε διάφορα πακέτα διαμονής που καλύπτουν όλους τους τύπους εκδρομέων. Από ταξίδια με γκρουπ μέχρι πακέτα για ζευγάρια, οικογένειες, back packers κλπ.

Mπορείτε να δείτε προσφορές και περισσότερα πακέτα εδώ.

# Πλησιάζονται οδικώς 

Τα Βαλκάνια είναι η χαρά όλων όσων λατρεύουν  να βρίσκονται on the road. Προσεγγίζονται οδικώς και αποτελούν την νούμερο 1 επιλογή για road trip.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους βέβαια που τα περισσότερα πακέτα που κυκλοφορούν είναι με οδική μετακίνηση.

Περισσότερη οικονομία και μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες να διασχίσεις τα Βαλκάνια βλέποντας τις εναλλαγές και την διαφορετικότητά τους μέσα στην κοινή τους βάση, έξω από το παράθυρό σου.

Σλοβενία, Βαλκάνια
Σλοβενία, Βαλκάνια

# Aτμόσφαιρα

Εξαιτίας της ιστορίας τους, αλλά και της λαογραφίας του τόπου, έχει τρομερό ενδιαφέρον ο τρόπος που τελικά η κάθε χώρα των Βαλκανίων επιλέγει να εκσυγχρονίσει την βάση της.

Το αποτέλεσμα δημιουργεί ένα κράμα πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων τα οποία με την σειρά τους προκαλούν μία παράξενα όμορφη συνολικά εικόνα.

Κάθε τόπος στα Βαλκάνια για χρόνια -ακόμα και σήμερα- προσπαθεί να ισορροπήσει με αυτό που ήταν και αυτό που ίσως θελήσει να γίνει. Και αυτή η τραμπάλα είναι εντυπωσιακή -εκτός των ντόπιων- για τον επισκέπτη.

Κροατία, Βαλκάνια
Κροατία, Βαλκάνια

# Πρόσφατη Ιστορία

Ιστορικά μνημεία, απομεινάρια ενός πρόσφατου παρελθόντος που άφησε έκδηλα τα σημάδια του.

Τα Βαλκάνια είναι γεμάτα “ιστορικές εικόνες” και αυτός είναι ο λόγος που σε πολλές περιπτώσεις κάθε περιοχή τους, κάθε πόλη ή γειτονιά τους καμιά φορά, αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό σύμπαν από την προηγούμενη.

One of many apartment complexes in Sarajevo that have been destroyed during the war in Bosnia and Herzegovina during Operation JOINT ENDEAVOR.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η αρχιτεκτονική τους. Η οποία διαμορφώθηκε τόσο από το έντονο κουμουνιστικό παρελθόν όσο και από την φυσική ιδιομορφία των τόπων, τα όσα άφησε όρθια ο πόλεμος και τα όσα μπορούν να συντηρηθούν ή να διασωθούν από τις περίεργες πολιτικές της κατα μέρους ηγεσίας τους.

Σημάδι της ιστορίας τους που πηγαίνει πίσω πολλούς αιώνες είναι και οι αρχαίοι πλακόστρωτοι δρόμοι και οι πλούσιες ακτογραμμές που συναντώνται έντονα.

Mπορείτε να βρείτε περισσότερα για τα ιστορικά μουσεία εδώ και εδώ.

Μαυροβούνιο, Βαλκάνια
Μαυροβούνιο, Βαλκάνια

# Φαγητό

Το φαγητό τους για τον Έλληνα είναι αρκετά γνώριμο με ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.

Τα μπαχαρικά, η έντονη παρουσία του λαδιού και το τηγάνι ως τρόπος μαγειρέματος σε συνδυασμό με τα μοναδικά βότανα αλλά και τις διάφορες ζύμες (από βρασμένες μέχρι ψητές ή αποξηραμένες) και τα ψάρια, τα Βαλκάνια μυρίζουν “σπιτίσια κουζίνα” ως ένα ταξίδι από μόνη της.

Θα γευτείτε την ζωή μέσα από τις μαμάδες των Βαλκανίων. Αυτό σκεφτείτε. Τα ψαρικά της Κροατίας και οι περίεργες σαλάτες της Βουλγαρίας (shopska salad) αλλά και το Ćevapi της Βοσνίας με αλλαντικά και καϊμάκι της Σερβίας και άλλα πολλά.

Σέρβικο Cevapi και σούπα από λαχανικά με ζωμό από κρέας.
Σέρβικο Cevapi, με καϊμάκι και σούπα από λαχανικά με ζωμό από κρέας.

# Διαμονή

Εξαιτίας της ανοικοδόμησης και τις άνθισης των επιχειρήσεων έκαναν την εμφάνισή τους μερικές εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες και διάφορα άλλα καταλύματα διαμονής τα οποία κυριολεκτικά συναγωνίζονται σε ποιότητα και οικονομική διαφορά τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα τουρισμού.

Άλλωστε οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες είναι αμερικανικών ή δυτικών συμφερόντων. Στην ίδια μοίρα και τα hostel τα οποία στην Κροατία και την Σερβία είναι αρκετά ικανοποιητικά τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Μπορείτε να βρείτε hostel στα Βαλκάνια εδώ και εδώ.

# Φυσική Ομορφιά 

Λίμνες, ποτάμια, βουνά και απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας αλλά και παραλίες καλύπτουν τον τόπο των Βαλκανίων από άκρη σε άκρη.

Τα νησιά της Κροατίας, το παραμυθένιο Σαράγεβο, το νησί Μπλεντ στην Σλοβενία, το Βέλικο της Βουλγαρίας, η αρχαιότερη λίμνη της Ευρώπης στην Οχρίδα, το φιορδ του Μαυροβουνίου, αποτελούν μερικά από τα δυνατότερα χαρτιά της φυσικής ομορφιάς του τόπου.

Ιδιαίτερη χλωρίδα και μοναδική πανίδα σε συνδυασμό με την συνύπαρξη του κρύου τον χειμώνα και των θερμών μηνών τα κατατάσσουν στον απόλυτο προορισμό για κάθε σεζόν.

Τα χιονοδρομικά του Bansko για παράδειγμα από την μία και οι Άγιοι Σαράντα της Αλβανίας από την άλλη. Οι οποίοι μάλιστα αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή της ιταλικής ελίτ για καλοκαιρινές διακοπές.

Βουλγαρία, Βαλκάνια
Βουλγαρία, Βαλκάνια
Σερβία, Βαλκάνια
Σερβία, Βαλκάνια

# Βαλκανική Καθημερινότητα 

Μπορεί να μοιραζόμαστε την ίδια γη αλλά όχι και την ίδια ακριβώς καθημερινότητα. Αυτό που εντυπωσιάζει στα Βαλκάνια είναι η πολυσχιδής προσωπικότητά τους η οποία βγαίνει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους.

Από τον τρόπο οδήγησης μέχρι και την πολιτιστική ατζέντα του κάθε χωριού, κοινότητας ή πόλης έως και την νοοτροπία στον τρόπο σερβιρίσματος, οδήγησης και τους καπνιστικούς νόμους.

Για παράδειγμα είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως στην Βουλγαρία υπάρχουν χωριά που δεν ξεπερνούν τους 200 κατοίκους και ταυτόχρονα έχουν τουλάχιστον ένα ενεργό θέατρο στην περιοχή τους.

Μπορεί το κάπνισμα να το συναντήσεις παντού τριγύρω αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν bar τα οποία θα σε υποχρεώσουν να το αποχωριστείς αυστηρά στο εσωτερικό τους.

Από την άλλη είναι εντυπωσιακό στη Σερβία για παράδειγμα το γεγονός πως τα cafe μπορεί να έχουν καρό τραπεζομάντηλα και τα καθίσματα να αποτελούνται από σκαμνάκια στο πεζοδρόμιο.

Ενώ η καθημερινότητα της Σλοβενίας ή της Κροατίας να παρουσιάζει ένα τελείως παραμυθένιο ρουστίκ attitude.

Η σύγχρονη διασκέδαση δεν ξεκινάει και δεν σταματάει στην νυχτερινή ζωή. Τα Βαλκάνια φιλοξενούν και διοργανώνουν φεστιβάλ, θα πετύχετε σίγουρα κάποιο πρότζεκτ ή κάποιο θεατρικό-μουσικό δρώμενο, έχουν έντονη πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφανση καθώς τα Πανεπιστήμιά τους, με την σειρά τους φιλοξενούν χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Mπορείτε να βρείτε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ των Βαλκανίων εδώ και εδώ.

Σαράγεβο, Βαλκάνια
Σαράγεβο, Βαλκάνια

Η αίσθηση του χρόνου σταματάει στα Βαλκάνια. Κυριολεκτικά ακόμα και στο μεγαλύτερο αστικό και σκονισμένο τους κέντρο να βρεθείς, μπορεί ο σερβιτόρος ή ο μπάρμαν να κοιτάει για ώρα το κενό ενώ έχει έτοιμη την παραγγελία μπροστά του.

Το κεφάλαιο της ασφάλειας δεν είναι κλισέ. Ένα ταξίδι στα Βαλκάνια σύμφωνα με έρευνες αποτελεί μακράν ασφαλέστερο προορισμό από τους μεγαλύτερους, έως και σήμερα, τουριστικούς προορισμούς.

Άγιοι Σαράντα, Αλβανία
Άγιοι Σαράντα, Αλβανία

Οι άνθρωποι των Βαλκανίων, ταλαιπωρημένοι αλλά και διψασμένοι για μεγάλα πράγματα, είναι φιλικοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαχυτικοί, βοηθητικοί και ταυτόχρονα κάθετοι σε ό,τι αφορά την ιστορία τους. Αυτό σημαίνει πως σε περιοχές που τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμα εμφανή, ο ταξιδιώτης οφείλει να επιδείξει τον ανάλογο σεβασμό.

Μπορείτε να βρείτε συνολικά σχόλια για τα Βαλκάνια εδώ.

5 πόλεις που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια σαρωτικά στα Βαλκάνια

#Βελιγράδι, Σερβία 

Εκατό στρώσεις ιστορίας από την αρχαία μέχρι την μοντέρνα, το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας και στα επόμενα χρόνια θα αποτελεί ίσως τον πιο cool προορισμό της Ευρώπης. Νυχτερινή ζωή και έντονη πολιτιστική, νεανική κουλτούρα. Το Βελιγράδι φιλοδοξεί να γίνει η βαλκανική κοιτίδα πολιτισμού και αστικής ζωής και ήδη οδεύει προς τα εκεί με την πληθώρα, επί καθημερινής βάσης, event και πρότζεκτ που φιλοξενεί.

Βελιγράδι

#Σαράγεβο, Βοσνία

Η δύση συναντά την ανατολή με ένα πολύ περίεργο τρόπο στο Σαράγεβο, το οποίο ακριβώς εξαιτίας αυτής του της έκφανσης, δημιουργεί στον επισκέπτη ένα παιχνίδι αισθήσεων. Περπατώντας στους δρόμους του, τα πλακόστρωτα, και μπαίνοντας στα cozy cafe του αυτή η πόλη σε κάνει σύμμαχό της με το καλημέρα.

CSC_0057

#Koτόρ, Μαυροβούνιο

Είναι μία από τις πιο μαγικές πόλεις στην ακτογραμμή του Μαυροβουνίου στην Αδριατική θάλασσα. Περιτριγυρισμένο από βουνά, με την όμορφη παλιά του πόλη, αυθεντικό και χαλαρό το Κοτόρ αποτελεί ένα κρυφό παράδεισο στα Βαλκάνια κυρίως κατά την διάρκεια Ιουλίου-Αυγούστου.

Zatoka_kotorska_02

#Μπλοβντιβ, Βουλγαρία

Είναι η δεύτερη αρχαιότερη σταθερά κατοικημένη αρχαία πόλη της Ευρώπης. Το αρχαίο τμήμα της ανακαλύφθηκε κάπως τυχαία το 1968 κατά την διάρκεια εργασιών για την δημιουργία σήραγγας. Έκτοτε αποτελεί τουριστική ατραξιόν και ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο παρελθόν για τον επισκέπτη.

Theater_Plovdiv

#Πριζρεν, Κόσσοβο 

Από την οθωμανική του κυριαρχία μέχρι και σήμερα το Πριζρεν παραμένει αρκετά τουρκόφωνο. Με την αρχιτεκτονική του και τον αέρα του να θυμίζει εκείνες τις εποχές αυτή η πόλη παίρνει τεράστια ζωή κάθε Αύγουστο εξαιτίας του Dokufest. Ένα διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, με εκθέσεις, προβολές και πάρτι.

1280px-Modern_Prizren

Αυτός ο υπέροχος καλοδιατηρημένος τόπος της Γης, με τα σημάδια του αλλά και με τις υπέροχες ακτογραμμές του, με την ιστορία του να χάνεται στο παρελθόν και την κουλτούρα του να διατηρεί άσβεστη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, τα Βαλκάνια, είναι ένας τόπος που αξίζει να τον περπατήσεις, να τον οδηγήσεις και να τον ζήσεις.

Διαβάστε Επίσης:

On the Road: οι κανόνες του καλού roadtrip

Τα 10 ξενοδοχεία που αξίζει να κοιμηθείς το 2017

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ