Θεσσαλονίκη

Όσα έρχονται στην πόλη αυτό το φθινόπωρο!

1. Το αγαπηµένο “µικρό” φεστιβάλ της πόλης Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF), που πραγµατοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 7 χρόνια, και παρουσιάζει ταινίες µικρού µήκους υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, προωθώντας την τέχνη του κινηµατογράφου και νέους έλληνες και ξένους δηµιουργικούς σκηνοθέτες. Εντάσσεται από το 2009 στα Δηµήτρια. Μην χάσεις την ευκαιρία να […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
όσα-έρχονται-στην-πόλη-αυτό-το-φθινόπω-45362
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
mamamia1.jpg

1. Το αγαπηµένο “µικρό” φεστιβάλ της πόλης

Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF), που πραγµατοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 7 χρόνια, και παρουσιάζει ταινίες µικρού µήκους υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, προωθώντας την τέχνη του κινηµατογράφου και νέους έλληνες και ξένους δηµιουργικούς σκηνοθέτες. Εντάσσεται από το 2009 στα Δηµήτρια. Μην χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις το έργο νέων δηµιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μην ξεχνάµε ότι όλοι από δω ξεκινούν. Από τα µικρά µεγέθη και όλοι οι µεγάλοι σκηνοθέτες κάποτε υπήρξαν µικροµηκάδες.

*9-13/10, Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος

2. Μισός αιώνας Δημήτρια

Πλήθος εκδηλώσεων και φέτος στα Δηµήτρια, καθώς γιορτάζουν 50 χρόνια σαν θεσµός της πόλης. Η έναρξη των Δηµητρίων θα γίνει στις 26/9, µε τον Λευκό Πύργο, το Μaison Crystal και τον ΟΛΘ να µεταφορφώνονται φωτιστικά, µε µουσική διαδροµή µεταξύ αυτών των σηµείων, εγκαταστάσεις φωτός, ενδιαφέρουσες προβολές και πάρτι έναρξης. Στις 26/9 θα πραγµατοποιηθεί ακόµη το project «Thessaloniki: Wikipedia City» που στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισµού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες µέσω της µεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσµο, της Wikipedia. Διαβάστε περισσότερα εδώ 

3. Τρέξτε για την Υγεία

Τρέξτε στον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ηµιµαραθώνιο Θεσσαλονίκης και το Δρόµο Υγείας και Δυναµικού Βαδίσµατος 5.000 µ. στις 10 Οκτωβρίου. Ο Νυχτερινός Ηµιµαραθώνιος των 21,1 χλµ., θα ξεκινήσει µε τη δύση του ηλίου στις 18.45, ενώ η εκκίνηση του Δρόµου Υγείας και Δυναµικού Βαδίσµατος 5.000 µ. θα γίνει στις 21.15. Καταληκτική ηµεροµηνία εγγραφής είναι η Τετάρτη 16 Σεπτεµβρίου 2015, µε τους ενδιαφερόµενους να µπορούν να δηλώσουν συµµετοχή είτε αυτοπροσώπως, στα γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο (τηλ. 2310 200360), είτε µε online εγγραφή (ατοµική ή οµαδική) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.thesshalfmarathon.org και www.thesshalfmarathon.gr.

*10/10, Θεσσαλονίκη, Ώρα: 18.45, 21.15

4. Ο Χάρτης των Γεύσεων

H Wine Plus ετοιµάζει και φέτος τον Χάρτη των Γεύσεων 2015, που θα πραγµατοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεµβρίου, στην Αποθήκη Γ’, στο Λιµάνι Θεσσαλονίκης. Το ετήσιο ραντεβού οινοποιών, αποσταγµατοποιών και εισαγωγέων οίνων µε τους φίλους του κρασιού και τους επαγγελµατίες του χώρου έχει πλέον αναδειχθεί σε µια πλατφόρµα συνάντησης της οινικής «προσφοράς & ζήτησης». Από την µια πλευρά, συγκεντρώνει οινοποιούς από τις πιο σηµαντικές αµπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, και από την άλλη, υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες, φίλους του κρασιού και επαγγελµατίες από όλη την χώρα και το εξωτερικό, συµβάλλοντας στον εµπλουτισµό του πολιτιστικού-τουριστικού «πνεύµατος» της Θεσσαλονίκης. Αλλά και το δεκαήµερο πριν σηκωθεί η αυλαία του, «Ο Χάρτης των Γεύσεων βγαίνει στην πόλη» και υποστηρίζει σειρά εκδηλώσεων για το κρασί και τις αρµονίες του, που θα πραγµατοποιηθούν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, deli, κάβες και συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

*28-19/11, Αποθήκη Γ’, Λιµάνι Θεσσαλονίκης

5. Η γιορτή του σινεµά

Το 56ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, δίνει και φέτος το στίγµα µιας δεκαήµερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηµατογράφου. Ταινίες απ’ όλο τον κόσµο, κινηµατογραφικές εκπλήξεις, σηµαντικοί προσκεκληµένοι, αφιερώµατα, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις που µέχρι στιγµής αποτελούν το επτασφράγιστο µυστικό της διεύθυνσης.  Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τη µακρά παράδοση συµµετοχής στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κινηµατογράφου, διοργανώνει µια συναυλία σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας και συνοδεύοντας µουσικά τη βωβή κινηµατογραφική ταινία Metropolis (Fritz Lang, 1927). Ακολουθεί αργότερα την άνοιξη τo 18ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ που θα πραγµατοποιηθεί φέτος από τις 18 ως τις 27 Μαρτίου του 2016.

*6 – 15 /11 , Ολύµπιον – Αίθουσες στο Λιµάνι

6. Δοκίµασε κάτι πιο extreme

Άσε τις προκαταλήψεις και επισκέψου το 2ο Βαλκανικό Συνέδριο Δερµατοστιξίας (2nd Balkan Thessaloniki Tattoo Convention) που θα πραγµατοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου. Στη µεγαλύτερη αίθουσα της Μακεδονίας, πάνω από 150 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενηµερώνοντας το κοινό για την πανάρχαια τέχνη της δερµατοστιξίας. Στην έκθεση θα υπάρχουν περίπτερα µε tattoo supplies, είδη ρουχισµού και accessories, gadgets, αερογραφίες και άλλα. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει µια σειρά από happenings, όπως έκθεση σχεδίων, art fusion, διαγωνισµό καλύτερου tattoo ανά κατηγορία, επίδειξη παραδοσιακών πολεµικών τεχνών µε σπαθιά, live bands, graffiti show, bike and skate show, body painting show και acrobatics, τα οποία δεν πρέπει να χάσετε.

*23-25/10, Μακεδονία Παλλάς, Ώρες: Παρασκευή 23/10, 14:00-24:00, Σάββατο 24/10 & Κυριακή 25/10, 12:00-22:00

7. Open House Thessaloniki

Μην χάσετε και φέτος το Open House Thessaloniki που έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσµός για την ανάδειξη και προώθηση της Αρχιτεκτονικής της πόλης. Για ένα Σαββατοκύριακο δηµόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη µετατρέπεται σε ένα µεγάλο µουσείο, µε εκθέµατα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Έτσι, το Open House συνεισφέρει στην ανάδειξη της σηµασίας της αρχιτεκτονικής στην καθηµερινότητα των ανθρώπων και σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη µέσα από το πρίσµα της αρχιτεκτονικής της. Aυτόν τον Νοέµβριο επιστρέφει, προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δοµηµένου περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη. Βάλτε το στο πρόγραµµα και γνωρίστε µια πλευρά της πόλης που δεν είχατε ανακαλύψει.

*14-16/11, Θεσσαλονίκη

8. Πάµε όπερα;

Η πόλη φέτος υποδέχεται το 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, µε αποκλειστική πρωτοβουλία της Skull of Yorick Productions και της ΦΙΞ in art. Το φεστιβάλ έχει στόχο να ανέβουν στην πόλη 5 όπερες, εκ των οποίων οι 4 να έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό. Στη Ρωµαϊκή Αγορά και το Παλατάκι σχεδιάζεται να ανεβούν οι “Carmen” του G. Bizet, ” Suor Angelica” και “Il Tabarro” του G. Puccini, “Dido and Aeneas” του H. Purcell, και η “Norma” του V. Bellini στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα 4 έργα θα ανέβουν µε την συµµετοχή καλλιτεχνών από το στούντιο όπερας. H “Norma”, µε πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήµης υψίφωνο Τζένη Δριβάλα, θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσσαλονίκης, στις 26 και 27 Σεπτεµβρίου και θα είναι η µοναδική όπερα που θα έχει είσοδο για το κοινό, σε λογική τιµή εισιτηρίου (25, 20, 15). Από τα εισιτήρια, ένα ποσοστό θα δωθεί ως χορηγία για φιλανθρωπικό σκοπό.

*13-27/9, Ρωµαϊκή Αγορά και το Παλατάκι: Είσοδος Δωρεάν, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

9. Reworks Festival

Και αυτόν τον Σεπτέµβρη η Θεσσαλονίκη πάει Reworks, το οποίο φέρνει έργα καταξιωµένων σε παγκόσµιο επίπεδο καλλιτεχνών, νέες µουσικές τάσεις από ανερχόµενα ονόµατα, αλλά και εγχώριους καλλιτέχνες. Μέχρι σήµερα το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Reworks έχει φιλοξενήσει το έργο περισσότερων από 850 καλλιτεχνών και σχηµάτων και συνεχίζει ακάθεκτο, µε την 11η έκδοση του να διαρκεί 4 ηµέρες, από τις 17-20 Σεπτεµβρίου 2015. Οι Tale of Us, o Dubfire, οι Modeselektor, η Ellen Allien, οι Pan-Pot και ο Art Department θα είναι κοντά µας, ενώ θα παρουσιαστούν επίσης καλλιτέχνες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραµµα Ελλήνων δηµιουργών και καλλιτεχνών. Το φεστιβάλ προσδοκά να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη για µια ακόµη χρονιά σηµείο συνάντησης των φίλων της µουσικής από όλη την χώρα και το εξωτερικό. Με µήνυµα του για άλλη µια χρονιά το «we define our future», καλεί το κοινό να αντιπαρατεθεί στις δύσκολες καταστάσεις της εποχής και προσκαλεί τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να «ορίσουν» το δικό τους µέλλον χωρίς αδράνεια και στασιµότητα.

*17-20/9, Block33, Mylos, Met Hotel

10. Μιούζικαλ για πάντα

Το No. 1 musical στον κόσµο έρχεται σπίτι του και σας καλεί να ζήσετε την εµπειρία. Το «Mamma mia!», που µετά το Λονδίνο κατέκτησε το Broadway και στη συνέχεια όλο τον κόσµο, έρχεται τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 21 Οκτωβρίου µέχρι τις 1 Νοεµβρίου 2015. Περισσότερα από 54 εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο έχουν λατρέψει τους χαρακτήρες, την ιστορία και βέβαια τη µουσική του. Η υπόθεση; Μία µητέρα. Μία κόρη. Τρεις πιθανοί µπαµπάδες. Κι ένας γάµος σ’ ένα ελληνικό νησί που θα µείνει αξέχαστος. Τα διαχρονικά, αφηγηµατικά τραγούδια των ABBA, που αποτέλεσαν τον καµβά της ιστορίας, δένουν άρρηκτα µε την υπόθεση, δηµιουργώντας µία ιστορία αγάπης, έρωτα, χαράς, γέλιου, φιλίας, που ξεσηκώνει εδώ και χρόνια τους θεατές σε όλο τον κόσµο. Οι ευρηµατικοί διάλογοι, το χιούµορ, οι µοναδικές ερµηνείες και το έντονο σασπένς, είναι µόνο µερικά ακόµα από τα συστατικά της επιτυχίας του «Mamma Mia!». Το έργο θα παρουσιαστεί µε ελληνικούς υπέρτιτλους.

*21/10-1/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ώρες: 17.00, 21.00, Τιµές: 20 έως 70 ευρώ

11. Το droidcon για πρώτη φορά στην πόλη

Οι Google Developers Thessaloniki, η µοναδική επίσηµη κοινότητα των Google Developers στην Ελλάδα, σε συνεργασία µε το Κέντρο Διάδοσης Επιστηµών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ‘ΝΟΗΣΙΣ’, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το droidcon, το µεγαλύτερο συνέδριο για Android στον κόσµο. Το droidcon αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα παγκόσµια τεχνολογικά events, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες συµµετέχοντες κάθε χρόνο. Η droidcon Greece θα φιλοξενησει προγραµµατιστές, εκπρόσωπους κορυφαίων παγκόσµιων εταιριών, όπως οι Google, Intel, JetBrains, Pollfish, Avast και άλλες, που θα µεταφερουν τις τελευταίες εξελίξεις του λογισµικού Android, θα µιλήσουν για καινοτόµες νέες τεχνολογίες και θα µοιραστούν τις γνώσεις τους µε τους συµµετέχοντες του συνεδρίου. Κατά την διαρκεια της droidcon Greece θα πραγµατοποιηθούν ακόµη µια σειρά απο παράλληλες δραστηριότητες, όπως το droidcon Pitch Arena, το droidcon sandbox|expo και το droidcon4kids, για τους λάτρεις της τεχνολογίας και τους “εξερευνητές” τεχνολογιών του µέλλοντος.

*10-12/9, ΔΕΘ – ΝΟΗΣΙΣ

12. Μια νέα γιορτή της τέχνης

H Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair ανοίγει αυλαία στη Θεσσαλονίκη, στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO, µε στόχο να αποτελέσει ένα από τα σηµαντικότερα εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, και στο ευρύτερο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Πρόκειται για µία φουάρ που φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ετήσιος θεσµός και επενδύει στην στρατηγικής σηµασίας γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης,  στην πολυπολιτισµική της ταυτότητα, στην πλούσια και µακρόχρονη ιστορία της. Στόχος η ανάδειξη της δυναµικής της πόλης σήµερα και η καθιέρωσή της ως σηµαντικό κέντρο Τέχνης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Την ταυτότητα της Art – Thessaloniki θα δώσουν οι Αίθουσες Τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραµµα που θα αγκαλιάσει όλη την πόλη, µε τη συµµετοχή νέων καλλιτεχνών, πολιτιστικών φορέων, µουσείων, ιδρυµάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων. Το παράλληλο πρόγραµµα, µεταξύ άλλων, θα περιλαµβάνει έκθεση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, πρότζεκτ σύγχρονης και βυζαντινής αγιογραφίας, εργαστήρια τέχνης για παιδιά και ενηλίκους, διαλέξεις από ιστορικούς τέχνης και καλλιτεχνικά δρώµενα.

*29/10-1/11, ΔΕΘ, Ώρες: Παρασκευή: 11.00-21.00, Σάββατο: 11.00-21.30, Κυριακή: 11.00-21.30

13. 5ο Κ.Ο.Θ. υπογείως

Το «Κ.Ο.Θ. Underground» αγκαλιάστηκε από τη πρώτη χρονιά λειτουργίας  του, τόσο για την τεράστια ποικιλία των προσφερόµενων καλλιτεχνικών  εκδηλώσεων, όσο και για την  υψηλή τους ποιότητα. Σύνολα κλασικής µουσικής, ανθολογία τραγουδιών δηµιουργών της µεταπολεµικής Θεσσαλονίκης, Τραγούδια από τον Ελληνικό και ξένο κινηµατογράφο, post rock, pop, alternative, jazz, rock και ηλεκτρονική µουσική, blues ήχοι, funk και swing ρυθµοί, παραδοσιακό τραγούδι,ρεµπέτικο και έντεχνο ελληνικό τραγούδι, θέατρο και χορός ,εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, δράσεις για παιδιά κ.ά. Πλέον, στον 5ο χρόνο ζωής του, το φεστιβάλ έρχεται πιο πλούσιο από ποτέ, µε δράσεις που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσµα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τη διάθεση για ενεργή αντίδραση στην εσκεµµένη διάλυση κορυφαίων καλλιτεχνικών θεσµών της χώρας.

*26-27/9, Block 33

14. H µεγάλη συναυλία του φθινοπώρου

Οι Calexico, το συγκρότηµα από την Arizona των Η.Π.Α. που πήρε το όνοµα από µια πόλη στα σύνορα Μεξικού ΗΠΑ µετρά 20 χρόνια καριέρας και θεωρείται ένα ένα από τα σηµαντικότερα ονόµατα της Americana / Indie Rock σκηνής. Στα υπέροχα τραγούδια τους συνδυάζουν ετερόκλητα στοιχεία, προερχόµενα από διάφορα είδη όπως η Πορτογαλική Fado, η Jazz των 50’s, η µουσική των Τσιγγάνων και τα παρακλάδια της, το Surf – από τον θρυλικό Link Wray µέχρι τον Duane Eddy – και τα επικά Spaghetti Western soundtracks του µεγάλου Ennio Morricone. Λίγους µήνες µετά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου – όγδοου – album, “Edge Of The Sun”, που χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του Ελληνικού στοιχείου, µε τη συµµετοχή των Takim σε ορισµένα από τα τραγούδια του και, κυρίως, στο ήδη πολυπαιγµένο ραδιοφωνικό hit “Roll Tango”, στο οποίο κάνει φωνητικά και ο θρυλικός Eric Burdon!

*13/11, Fix Factory of Sound

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα