Θεσσαλονίκη

10 λόγοι για να πάτε στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικανικού πολιτισμού φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση η ΔΕΒΘ υπό τον τίτλο «Μακρινές Φωνές» (Voces lejanas). Το αφιέρωμα θα εστιάζει στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, αλλά θα συνοδεύεται και από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις, ενώ θα ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Πέραν όμως του εξαιρετικού αυτού […]

Γιάννης Βήκας
10-λόγοι-για-να-πάτε-στην-διεθνή-έκθεση-β-39506
Γιάννης Βήκας
ekthesi_arxiki.jpg

Ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικανικού πολιτισμού φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση η ΔΕΒΘ υπό τον τίτλο «Μακρινές Φωνές» (Voces lejanas). Το αφιέρωμα θα εστιάζει στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, αλλά θα συνοδεύεται και από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις, ενώ θα ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Πέραν όμως του εξαιρετικού αυτού αφιερώματος, μπορείς να βρεις και πολλούς άλλους λόγους για να επισκεφθείς και φέτος τη ΔΕΒΘ.

Εμείς λοιπόν σας βρήκαμε δέκα λόγους, για να ξεσηκωθείτε και να πάτε στη διεθνή έκθεση βιβλίου της πόλης μας.

1. Θα υπάρχουν συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι Eusebi Ayensa (Καταλωνία – Ισπανία), Flavia Company (Αργεντινή), Omar Figueroa – Turcios (Κολομβία),Martha Moreleon (Μεξικό), Adriana Mosquera – Nani (Κολομβία), Pedro Olalla (Ισπανία), Juan Vicente Piqueras (Ισπανία), Carmen Posadas (Ουρουγουάη), Damian Tabarovsky (Αργεντινή) και πολλοί άλλοι. Την παρουσίασή τους έχουν αναλάβει σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, κριτικοί και δημοσιογράφοι.

2. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις προς τιμήν τεσσάρων εμβληματικών συγγραφέων. Τον Πορτογάλο ποιητή Φερνάντο Πεσόα θα παρουσιάσει η  μεταφράστριά του, Μαρία  Παπαδήμα. Για τον συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο  Αχιλλέας  Κυριακίδης, συγγραφέας  και  μεταφραστής  του,  θα συζητήσει  με  τον Αριστοτέλη  Σαϊνη, φιλόλογο-κριτικό  λογοτεχνίας. Για τον πρόσφατα θανόντα Ουρουγουανό συγγραφέα, Εδουάρδο Γκαλεάνο, θα γίνει παρουσίαση της ζωής και του έργου του από τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Γιάννη Μπασκόζο. Για τον Γκαμπριέλ  Γκαρσία  Μάρκες, θα μιλήσουν η  δημοσιογράφος  Όλγα Σελλά  και  η  προσωπική  φίλη  και  μεταφράστριά  του  στην  ελληνική  γλώσσα, Κλαίτη Σωτηριάδου.  Θα παρουσιαστεί επίσης φωτογραφικό  υλικό  από  το  πρόσφατα εκδοθέν  λεύκωμα του εικαστικού  Δημήτρη Γέρου (Dimitris Yeros, Photographing Gabriel Garcia Marquez, published by Kerber Photo Art).

3. Αξίζει να δείτε για 2η χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (8-9  Μαΐου), νέους ταλαντούχους συγγραφείς, που προτείνονται από έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τους παρουσιαστές τους, θα συστηθούν στο ευρύ κοινό και θα μας παρουσιάσουν το έργο τους. Εικοσιτρείς Έλληνες και τέσσερις ξένοι νέοι συγγραφείς θα βρίσκονται εκεί για σας.  

4. Στην πόλη που αγαπάει ιδιαίτερα τον κινηματογράφο, δε θα μπορούσε να λείπει η προβολή ταινιών, οι οποίες βασίζονται στην ισπανόφωνη λογοτεχνία. Η ΔΕΒΘ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την σύνδεση της λογοτεχνίας με την τέχνη του Κινηματογράφου και προβάλλει στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, μια σειρά σημαντικών ταινιών του διεθνούς κινηματογράφου, που βασίζονται σε κείμενα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Καθημερινά στις 6 το απόγευμα (7-10/5) στην αίθουσα Παύλος Ζάννας με ελεύθερη είσοδο, οι ταινίες που θα προβληθούν κατά σειρά προβολής είναι: “Ο σκοτεινός θάλαμος” της Μαρία Βικτόρια Μένις (2007, Αργεντινή, 88 λεπτά) που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ανχέλικα Γκορόντισερ.  “Μια εκδρομή στη θάλασσα” του Γκιγιέρμο Καζανόβα, (2003, 78 λεπτά, Ουρουγουάη), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χουάν Χοσέ Μοροσόλι . “Pa negre” (Μαύρο Ψωµί) του Agustí de Villaronga, (2010, 108 λεπτά, Ισπανία). “Blancanieves” (Χιονάτη) του Pablo Berger, (2012, 104 λεπτά, Ισπανία). “Η τίγρη” του Καμίλο Λουσουριάγα, (1990, 80 λεπτά, Ισημερινός). “Η κυψέλη” του Μάριο Κάμους, (1982, 112 λεπτά, Ισπανία) και η “Viridiana” (Βιριδιάνα) του Luis Buñuel, (1961, Ισπανία, 90 λεπτά). Η ε’ισοδος θα είναι ελεύθερη.

5. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Μάρκες, εκτός από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του και μια έκθεση με σκίτσα του ίδιου, υπό τον τίτλο «Τα πρόσωπα του Γκάμπο». 69 σκιτσογράφοι από τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Ευρώπη και την Ασία αποτίουν φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τη σύλληψη της ιδέας και τη διαδρομή της έκθεσης σκίτσων για τον Μάρκες  που θα ταξιδέψει μετά στην Αθήνα, τη Ρώμη και τη Βοστόνη, θα παρουσιάσουν σε ένα εργαστήρι Σκιτσογραφίας δύο από τους εμπνευστές της: η Adriana Mosquera – Nani και ο Omar Figueroa – Turcios.Κάτι ιδιαίτερο, που αξίζει την προσοχή μας.

6. Η Παιδική Γωνιά και η Γωνιά των Εφήβων και των Εκπαιδευτικών θα επικοινωνήσει κάτι διαφορετικό σε αυτήν την έκθεση, κάνοντας τους μικρούς μας φίλους και τους νέους που αγαπούν το βιβλίο, να μη νιώθουν ότι εξαιρέθηκαν από αυτή τη γιορτή. Με σκοπό να μάθουν το παιδί ν’ αγαπάει τη λογοτεχνία και το βιβλίο γενικότερα, εξήντα συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές και καλλιτέχνες θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση.

7. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν, από τους διακόσιους εκδότες που συμμετέχουν, σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν σε μεγάλη γκάμα θεμάτων από την πολιτική, τη φιλοσοφία,  τη λογοτεχνία και την ιστορία. Επίσης θα υπάρχουν ειδικά αφιέρωματα για τη σχέση βιβλίου και τέχνης και ειδικότερα με τη μουσική και το design. Θα μιλήσουν συγγραφείς, μουσικοί, εικαστικοί, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι που έχουν συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Αριστοτέλειο θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και συζητήσεις με θέμα: Θρησκεία, Πολιτισμός και Πολιτική στον 21ο αιώνα.

8. Εκτός των ισπανόφωνων, αυτή τη χρονιά η ΔΕΒΘ τιμάει και δύο Έλληνες συγγραφείς με σπουδαίο καταγεγραμμένο έργο. Ο ένας εξ’ αυτών είναι ο δικός μας, Θεσσαλονικιός, Μανόλης Αναγνωστάκης. Δέκα χρόνια ύστερα από το θάνατό του αξιομνημόνευτου ποιητή μας, το 2015 ανακηρύχθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης ως το «έτος Αναγνωστάκη» και η έκθεση συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια. Ο δεύτερος συγγραφέας που τιμάται είναι ο διακεκριμένος δοκιμιογράφος, κριτικός και ποιητής, Ζήσιμος Λορεντζάτος.

9. Την έκθεση θα τιμήσουν και δεκατέσσερις ξένοι συγγραφείς, προσκεκλημένοι των πολιτιστικών ινστιτούτων ή των Πρεσβειών που θα διαθέτουν περίπτερο στη ΔΕΒΘ. Άνθρωποι του λόγου από δεκαεννέα χώρες θα δώσουν μια επιπλέον πολυπολιτισμική νότα στη διοργάνωση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και διαφορετικές κουλτούρες γραφής από τη δική μας. Πρόκειται  για  τους  συγγραφείς: Μαρλένε  Στρεερούβιτς (Γερμανία), Ολιβιέ  Ντελόρμ και Ιβ Σαρλ Ζαρκά (Γαλλία), Αχμέτ  Οζγκιούνες (Τουρκία), Αντρέι Κούρκοφ (Ουκρανία), Όλγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ίσκοβιτς (Ρωσία), Φλορίν Μαρινέσκου και Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη (Ρουμανία), Χερβόγιε Ιβάντσιτς και  Ιβάν  Σερσέν  (Κροατία),  Αλεξάνταρ  Προκόπιεφ  και Τοισλάβ  Οσμανλί (ΠΓΔΜ)

10. Ο τελευταίος, μα όχι ασήμαντος λόγος, για να πάει κανείς στη 12η ΔΕΒΘ είναι ο αγώνας που έδωσαν οι διοργανωτές για να κρατήσουν ζωντανό έναν τόσο σημαντικό θεσμό, μιας και οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες έβαλαν, ευτυχώς ανεπιτυχώς, πολλά εμπόδια στην πραγματοποίηση της έκθεσης, η οποία προσφέρει και φέτος βήμα σε 400 περίπου εκθέτες, παρουσιάζοντας περισσότερους από 200 ντόπιους και ξένους συγγραφείς και φιλοξενώντας πάνω από 20 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν το ύφος, την κουλτούρα και τον λόγο των δικών της ανθρώπων.

Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσείς;

*ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 7 έως 10 Μαΐου, ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13 & 15 Είσοδος ελεύθερη, Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15:00-21:00 / Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 / Σάββατο 10:00-22:00

Η επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης και η σελίδα της στο Facebook

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα