50 χρόνια για το ιστορικό Ράλλυ ΔΕΘ φέτος

0
563

Πενήντα χρόνια κλείνει φέτος το ιστορικό ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το Σαββατοκύριακο, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΑΟΘ) θα διοργανώσει το επετειακό 50ο Ράλι ΔΕΘ, αναφέρει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο πρόεδρος του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης Σταύρος Μαράτος.

Τα 27 πληρώματα που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο ράλι αποτελούν την ψυχή του αγώνα, ενώ παράλληλα θα απολαύσουν τις υπέροχες ειδικές διαδρομές του Χολομώντα, εκεί όπου ανδρώθηκε η πλειοψηφία της αφρόκρεμας των Ελλήνων οδηγών αγώνων αυτοκινήτου. Οι ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 93 χιλιομέτρων είναι από τις δυσκολότερες της Ελλάδας και θα απαιτήσουν στο σύνολό τους το μέγιστο των δεξιοτήτων των οδηγών.

Ο κ. Μαράτος είπε ότι “το Ράλι της ΔΕΘ ξεκίνησε το 1966, από την ΕΛΠΑ Βορείου Ελλάδας και μετά από τρεις διοργανώσεις, τον αγώνα ανέλαβε ο ΑΟΘ που συνεχίζει μέχρι σήμερα και φέτος είναι η επετειακή, η χρυσή, η 50η διοργάνωση”.

Σημείωσε ακόμη ότι “οι διαδρομές φέτος είναι στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, στον αγαπημένο Χολομώντα, που αγαπάει το σύνολο των οδηγών όλης της Ελλάδας, το ράλι μετράει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι και θα συγκεντρώσει συμμετοχές πανελλαδικά. Οι διαδρομές θα είναι 312 χλμ και από αυτά τα 93χλμ θα είναι ειδικές διαδρομές”.

Η εκκίνηση του φετινού ράλι θα γίνει από τη Νότια Πύλη της ΔΕΘ στις 16 Σεπτεμβρίου, στις 15.00, με την πρώτη ειδική διαδρομή προς Λιβάδι-Πετροκέρασα, στη συνέχεια Αρναία, όρος Χολομώντα και κατάληξη στον Πολύγυρο. Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου υπάρχουν οι διαδρομές Τσουκαλά, μετά στο όρος Χολομώντα και μετά η διαδρομή Λιβάδι και τερματισμός στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ. Στον αγώνα θα χρησιμοποιηθούν 120 κριτές, που θα έρθουν και από άλλες λέσχες της Βόρειας Ελλάδας. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ιστορία

To ράλλυ Δ.Ε.Θ. είναι η κορωνίδα των διοργανώσεων του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και υπήρξε και διεθνής αγώνας επί σειρά ετών. Φιγουράρει στο αγωνιστικό καλεντάρι της Ελλάδας από το 1966 έως και σήμερα με δύο απουσίες (1969 & 2009) για αυτό και η 50ή χρυσή επέτειος γιορτάζεται φέτος το 2017.

Υπήρξε χωμάτινος, ασφάλτινος, μικτός, διήμερος, μονοήμερος, με πολλά ή με λίγα συνολικά χιλιόμετρα, διεξαγόταν μέρα αλλά και νύχτα, με χώρο ανασυγκρότησης αλλά και χωρίς, υπήρχε όμως πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ήταν ένα σημαντικό γεγονός.

Το πρώτο ράλλυ Δ.Ε.Θ., ένα κοσμοπολίτικο για την εποχή αλλά και για την πόλη γεγονός, πήρε εκκίνηση τον Σεπτέμβριο του 1966 και στη Θεσσαλονίκη από τη Νότια Πύλη της Δ.Ε.Θ. ακούγονταν κινητήρες αυτοκινήτων και κόσμος συγκεντρωμένος να χειροκροτεί ενθουσιασμένος το θέαμα. Από εκείνη την ημέρα και για 50 χρόνια θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έκθεση και τη Θεσσαλονίκη.

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για έναν αγώνα αυτοκινήτου στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μία εποχή όπου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός βρισκόταν σε βρεφική ηλικία και τα ράλυ ήταν υπόθεση των πλουσίων. Η επιμονή, υπομονή και η αγάπη για το άθλημα των μελών του Α.Ο.Θ. ήταν οι παράγοντες που διατήρησαν μέσα στις δεκαετίες «ζωντανό» το ράλλυ. Για την ιστορία, μερικά από τα μοντέλα που «έτρεχαν» τα πρώτα χρόνια ήταν Ford Capri, Volvo 122 S, Opel Kadett και Record, Fiat 124 S, NSU, BMW Ti, ενώ μία δεκαετία αργότερα συμμετείχαν στον αγώνα Porsche 911, Ford Escort και Lancia HF. Σίγουρα πολλά, αν όχι όλα απ’ αυτά ξυπνούν γλυκές αναμνήσεις στους παλιότερους και ίσως δέος στους νεότερους.

Όσο για το αγώνα τον ίδιο, αυτός είχε τις ιδιομορφίες του, όπως άλλωστε οι περισσότεροι αγώνες της εποχής εκείνης. Μεγάλος σε μήκος, πολλές φορές πάνω από συνολικά 1000 χλμ.,με νυχτερινές ειδικές διαδρομές και μία το πολύ 2ωρη στάση για ανασυγκρότηση.

Τα τρία πρώτα Δ.Ε.Θ. έχουν κάτι κοινό, είναι τα μόνα από τα 50 συνολικά που διοργανώθηκαν από την Ε.Λ.Π.Α. και τα μόνα που κέρδισε ο «Βόρειος» Γεωργιάδης Σταύρος, οδηγώντας ένα Mini Cooper. Σημείο σταθμός για το ράλλυ Δ.Ε.Θ. το 1968, όταν λόγω μιας σημαντικής ασάφειας σε μία από τις ειδικές διαδρομές δημιουργήθηκε αντιδικία με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί, μεταξύ των οποίων και ο «Βόρειος», να έρθουν σε ολική ρήξη με τον διοργανωτή, έτσι το 1969 δε διοργανώθηκε Δ.Ε.Θ. Το 2009 μετά από πολλές προσπάθειες εκ μέρους του ΔΣ του ΑΟθ, ανακοινώθηκε η αναβολή του Ράλλυ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από χορηγούς για την κάλυψη των εξόδων του αγώνα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1972 διεξήχθη ο μεγαλύτερος αγώνας με 1235 χλμ μήκος συνολικά, το 1973 τερμάτισε μόνο ένα αυτοκίνητο αυτό του Ζαφρανά, ενώ από το 1979 έως το 1985 ο Γ. Μοσχούς κερδίζει τον αγώνα 7 φορές συνεχόμενα. Το 1990 δηλώνουν 111 πληρώματα συμμετοχή, που αποτελεί και ρεκόρ του αγώνα.

Τότε που η τηλεόραση δεν κυριαρχούσε την καθημερινότητα των ανθρώπων, οι αγώνες αυτοκινήτου γενικότερα, αλλά και αυτός του Δ.Ε.Θ. ειδικότερα, για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, αποτελούσε σημαντικό γεγονός από το οποίο δεν έκανε να απουσιάζεις. Ένα γεγονός που αποτελούσε θέμα συζήτησης για πολλούς, ακόμα και μέρες μετά την λήξη του αγώνα. Ένα γεγονός που το χαρακτηρίζει περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες η αμέριστη στήριξη όλων των εμπλεκομένων. Ένας αγώνας όπου βρίσκει κανείς στους πίνακες συμμετεχόντων πολλές φορές τα ίδια ονόματα αγωνιζομένων για πάνω από δύο δεκαετίες.

Πατώντας εδώ μπορείτε να πάρετε μία γεύση των ειδικών και να δείτε τα ωράρια για την πρόσβασή σας σε αυτές!

Η εταιρεία ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στηρίζει ως χορηγός το 50ο Rally ΔΕΘ, έναν ιστορικό θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για το αγωνιστικό αυτοκίνητο και πόλη έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Έκθεσης και για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

*Εκκίνηση του φετινού ράλι θα γίνει από τη Νότια Πύλη της ΔΕΘ το Σάββατο στις 16 Σεπτεμβρίου, στις 15.00

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας