Parallax View

Θεσσαλονίκη.

Ο Νίκος Νυφούδης γράφει για την επιλογή του να συμμετέχει σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Νίκος Νυφούδης
θεσσαλονίκη-273322
Νίκος Νυφούδης
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Λέξεις: Νίκος Νυφούδης

Η επιλογή μου να συμμετέχω σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να συμπορευτώ με τον Σπύρο Βούγια συχνά συνοδεύεται από την ερώτηση γνωστών και φίλων γιατί επιμένω να ασχολούμαι. Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Αν χαθεί ο ρομαντισμός, συχνά παρεξηγημένος όρος, και η ανιδιοτελής προσφορά στην πόλη, δε θα είμαστε πια πολίτες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό υποστηρίζω την ελληνική παρουσία και κοινότητα προσλαμβάνοντας νέους ανθρώπους που έχουν φύγει από την πατρίδα. Με το ίδιο σκεπτικό θεωρώ ότι είναι αυτονόητο στην παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη να προσπαθώ να βελτιώσω τη δική μου ζωή, των παιδιών μου, των φίλων μου και των συμπολιτών μου. Αυτό το πνεύμα είναι και το σημείο εκκίνησής μου σ’ αυτή την προσπάθεια.

Σ’ αυτή την εξαετία που εργάζομαι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τα παιδιά της εκεί «οικογένειάς» μου, ο Κωνσταντίνος από την Καλαμαριά, ο Άκης από Χαριλάου, ο Στέργιος από Τούμπα, η Μαρία από Κατερίνη συχνά με ρωτούν ως μεγαλύτερο και πιο έμπειρο «τι κάνουμε λάθος και βρισκόμαστε εκεί». Η απάντησή μου είναι απόλυτη: “σχεδόν τίποτα, αλλά πρέπει να υποσχεθούμε μεταξύ μας ότι όταν επιστρέψουμε θα πρέπει αυτά που θα κάνουμε στην Ελλάδα, να τα κάνουμε σωστά”.

Φροντίζω άλλωστε επειδή βρίσκομαι πλέον περισσότερο χρόνο στη Θεσσαλονίκη να μεταφέρω στους ανθρώπους μας εκεί το κλίμα της πόλης και της χώρας αλλά να μοιράζομαι και όσα ζούμε εκεί με τις οικογένειές τους εδώ. Για μένα η ζωή σε μια μητρόπολη του πλανήτη, όπως είναι το Λονδίνο είναι ένα μεγάλο ερέθισμα για να μπορώ να συγκρίνω αλλά και να εμπνέομαι για διάφορα θέματα λειτουργίας των πόλεων και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, όπως οι συγκοινωνίες, οι σχολικές υποδομές, τα πάρκα, οι πεζοδρομήσεις, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης, οι κοινωφελείς δράσεις, η διαχείριση των τουριστικών υποδομών και η προβολή μιας σύγχρονης πόλης προς τα έξω. Έχουμε με τον Σπύρο ένα κοινό όραμα για τη Θεσσαλονίκη.

Συζητώντας εδώ και χρόνια με τον Σπύρο μοιραζόμαστε ένα κοινό μας όραμα. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και ανθρώπινη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που θα χωράνε όλοι και θα ζουν μια καθημερινότητα με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια. Και εκείνοι που ζουν στα στενά της Τούμπας αλλά και οι κάτοικοι της Ξηροκρήνης που πιθανότατα η αύξηση των τουριστών για παράδειγμα δε θα τους βοηθήσει άμεσα στην καθημερινή τους ζωή. Κάθε προσπάθεια ανάπτυξης ενός τομέα, ανέφερα τον τουρισμό για παράδειγμα, δεν αξιολογείται από απλά νούμερα αλλά από την αποτύπωσή της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και όσων δραστηριοποιούνται και εργάζονται συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η γνωριμία μου με τον Σπύρο έγινε μέσω μιας… γιγαντοαφίσας. Υπήρχαν το 1998 δύο γιγαντοαφίσες στη Λεωφόρο Στρατού και μου κίνησαν το ενδιαφέρον. «Ωραίος τύπος», είχα σκεφτεί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το σύνθημά «έχουμε το κλειδί για να κάνουμε την πόλη λειτουργεί». Κάτι που δυστυχώς για την πόλη, είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε μια σταθερή πολιτική και προσωπική σχέση, που τώρα παίρνει μια άλλη, νέα διάσταση. Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε δεν ενώνει μόνο εμένα και τον Σπύρο, θα ενώσει δίπλα μας και πολλούς ακόμη ανθρώπους, χωρίς αμφιβολία.

Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα πρόσωπο της πόλης, το απρόσωπο και αυτό θέλουμε να αλλάξει.

Αναζητούμε το καλύτερο πρόσωπο για τη Θεσσαλονίκη μέσα από συνεργασίες που γεφυρώνουν χάσματα, αναγνωρίζοντας τα θετικά των προηγούμενων διοικήσεων και αντιμετωπίζοντας φαινόμενα που αποδεδειγμένα δημιουργούν προβλήματα στον Δήμο και τη διοίκησή του.

Η πόλη, για εμάς, έχει ανάγκη από μια μεγάλη σύνθεση, πιθανώς και πρωτόγνωρη για όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που δεν ορίζονται από κομματικούς μηχανισμούς αλλά ορίζεται η παρουσία τους στην πόλη από τη προσωπική τους δραστηριότητα, επαγγελματική ή κάποια άλλη με συλλογικό αντίκτυπο. Χρειαζόμαστε αυτούς που θα θυσιάσουν ένα κομμάτι της ατομικής τους άνεσης για την κοινωνική προσφορά. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε δίπλα μας στη δημιουργία αυτού του νέου πολιτικού οργανισμού που θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα έχουμε τοπική αναφορά αλλά και εξωστρεφές πρόσωπο, όπως συμβαίνει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση της υπόλοιπης Ευρώπης.

Έτσι πιστεύω ότι θα πείσουμε τους συμπολίτες μας, να έρθουν στην κάλπη μειώνοντας το 46% της αποχής του 2014 και να δείξουμε σε όλη τη χώρα ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουμε αποφασίσει το 2019 να πάρουμε την πόλη στα χέρια μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βούγιας και Νυφούδης ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα