Θεσσαλονίκη

Ελάτε να φυτέψουμε παπαρούνες στην παραλία!

Φαντ-αστική άνοιξη στην Νέα Παραλία!

Parallaxi
ελάτε-να-φυτέψουμε-παπαρούνες-στην-πα-96749
Parallaxi

img_1274a-thumb-large

Φαντ-αστική άνοιξη στην πόλη, φαντ-αστικά ανοιξιάτικος με το εργαλείο σου στην Νέα Παραλία.

Ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες έκαναν για άλλη μία φορά Οι Φίλοι Νέας Παραλίας, οι οποίοι ετοιμάζονται να φυτέψουν, ή πιο δόκιμα να σπείρουν, παπαρούνες στον Κήπο των Εποχών, το Σάββατο 5 Μαρτίου. Όπως εξηγεί ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ του αρχιτεκτονικού διδύμου της ανάπλασης στην Νέα Παραλία, “πέρυσι εξαιτίας μία πρόωρης κοπής εξαφανίστηκαν οι παπαρούνες και δεν υπάρχει πλέον σπόρος. Θέλουμε να επανέλθουν οι παπαρούνες στη Νέα Παραλία”. Όποιος ενδιαφέρεται να περάσει ουσιαστικό χρόνο στην πόλη του, να νιώσει φαντ-αστικά ανοιξιάτικος, έχει την ευκαιρία να πάρει το σκαπτικό του εργαλειάκι και να κατηφορήσει προς τον Κήπο Των Εποχών στις 11 το πρωί.

Παραφράζοντας την τελευταία ατάκα, ή καλύτερα εξελίσσοντάς την λίγο επιχειρώντας το “Θέλουμε παπαρούνες παντού”, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ενδότερα του αγαπημένου κατακόκκινου και “εύθραυστου” φυτού, που πήρε το όνομά του από τον Διοσκουρίδη (από το ρήμα ρέω, επειδή ρίχνει γρήγορα τα πεταλά της), που προμηνύει ακούραστο εδώ και αιώνες την “Άνοιξη”, χαρίζοντας το εποχιακό όραμα που του αναλογεί !

Όλοι μετράμε παιδικές εμπειρείες, στο πίσω παράθυρο ενός οικογενειακού ΙΧ, αντικρίζοντας κατακόκκινα χωράφια στην ελληνική ύπαιθρο παράλληλα με τις εθνικές οδούς.

Ωστόσο η κατακόκκινη παπαρούνα που έχουμε ως εικόνα είναι μόλις ένα από τα 100 είδη παπαρούνας που φύονται παγκοσμίως. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η παπαρούνα είναι από τα αρχαιότερα είδη φυτών που άντεξαν στον χρόνο καθώς έχουν αποκαλυφθεί σπόροι παπαρούνας σε αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία προδίδουν πως κάποια χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι την χρησιμοποιούσαν ως μπαχαρικό.

Το θέμα που “καίει” όταν γίνεται αναφορά στην ενήλικη βερσιόν της παπαρούνας αφορά στην “Μήκων η υπνοφόρος” η οποία ως είδος είναι το εμπορικότερο παγκοσμίως σε παραγωγή καθώς χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς αλλά και καλωπιστικούς σκοπούς. Πρόκειται για το είδος παπαρούνας από το οποίο παράγεται ο παπαρουνόσπορος αλλά και το γνωστό όπιο, με τις υπνωτικές ιδιότητες των ουσιών του το οποίο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή διαφόρων τύπων ναρκωτικών με γνωστότερα την μορφίνη και την ηρωίνη.

Από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, αγγείων και απεικονίσεων σε αγαλματίδια, οι αρχαιολόγοι τείνουν να πιστεύουν πως στην Αρχαία Ελλάδα γνώριζαν τις ναρκωτικές ιδιότητες του οπίου και μάλιστα ότι το χρησιμοποιούσαν ως “όπλο” για να ξεχνούν τα άσχημα που συνέβαιναν αλλά και σε διάφορες τελετές λατρείας.

Aπό την Αρχαία Ελλάδα στον Van Gogh ο οποίος τον Ιούνιο του 1898, ελαιογραφεί “το χωράφι με τις παπαρούνες” και ανά καιρούς το κατακόκκινο φυτό αποτελεί σχεδόν πρωταγωνίστρια στον καμβά του.

737px-Vincent_van_Gogh_-_Poppy_field_-_Google_Art_Project
1898, The Poppy Field

Μέχρι και το Λίβερπουλ όπου το πρότζεκτ με το ανοιχτό παράθυρο μέσω του οποίου ρέουν παπαρούνες και καλύπτουν μία μεγάλη έκταση γύρω από τον Πύργο του Λονδίνου, αποτεί φόρο τιμής σε όλους όσοι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του Α΄Παγκ.Πολέμου.

123

Μία έκθεση που δημιουργήθηκε το 2014 από τους καλλιτέχνες Paul Cummins and Tom Piper, οι οποίοι τοποθέτησαν 888,246 κεραμικές παπαρούνες καλύπτοντας την διάσημη τάφρο του Πύργου.

poppies-tower-of-london

Και κλείνουμε φυσικά με ένα αγαπημένο εξώφυλλο από το παρελθόν της Parallaxi, τεύχος 142, books youth and poppies.

IMG_20160304_153817

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα