Minas Kosmidis: Η Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κίνα

0
2350

Με την αρχιτεκτονική σκηνή της πόλης να διανύει την καλύτερη και πολλά υποσχόμενή της φάση, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη με έδρα την Θεσσαλονίκη, έρχεται να επιβεβαιώσει εντυπωσιακά το γεγονός πως ναι· η Θεσσαλονίκη έχει αρχιτέκτονες που κατέστησαν την υπογραφή τους αναγνωρίσιμη παγκόσμια, διεκδικώντας διακρίσεις διεθνώς. Είναι παρόντες στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά βραβεία και τα έργα τους δημοσιεύονται στα πιο επιδραστικά αρχιτεκτονικά Μέσα με αυτό να σημαίνει πως κάτι κάνουν και πολλά καταφέρνουν. Και επιστρέφουν στην πόλη με βραβεία!

unnamed

 

Με αφορμή την συμμετοχή του Μηνά Κοσμίδη ως φιναλίστ δύο μεγάλων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην Κίνα, βρίσκουμε αυτό το “κάτι” που κάνει το ομώνυμο αρχιτεκτονικό γραφείο του και μαθαίνουμε για τα πολλά που καταφέρνει ως Minas Kosmidis [Architecture in Concept].

Οι λεπτομέρειες δεν είναι λεπτομέρειες. Αυτές κάνουν το design.” Charles Eames

To αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά και την επιμέλεια εσωτερικών χώρων, τόσο οικιών όσο και καταστημάτων, εγχώρια και διεθνώς. Από το 2007, η ομάδα του γραφείου έχει να επιδείξει ένα γεμάτο πορτφόλιο έργων, που περιλαμβάνει πρότζεκτ που αφορούν από το πεδίο της ιδιοκατοίκησης, όπως διαμερίσματα και διαμόρφωση προσωπικών χώρων ιδιωτών, εργασιακά περιβάλλοντα, στον ξενοδοχειακό τομέα μέχρι και αυτόν της εστίασης.

Χαρακτηριστικό της δουλειάς του, της υπογραφής του, είναι ο ιδιαίτερα ενδιαφέρον μινιμαλισμός που προκύπτει από την σύγχρονη βιομηχανική αισθητική της αφαίρεσης, οι καθαρές γραμμές, η σαφήνεια του αποτελέσματος. Αγαπά να δουλεύει ισορροπημένα τους όγκους, να συνδυάζει τα στοιχεία της φύσης και το φως, μετατρέποντάς τα σε μοναδικούς μοχλούς έμπνευσης και εκτόνωσης αυτής πάνω στο κάθε πρότζεκτ του.

Σε κάθε έργο του ξεχωριστά, διακρίνεις εύκολα την αυθεντικότητα της υπογραφής, παρατηρώντας την λειτουργικότητα των σχεδίων αλλά και την πρωτοτυπία της ανώτερης, αρχιτεκτονικά, αισθητικής που αυτά αποπνέουν.

Ο Μηνάς Κοσμίδης δουλεύει σταθερά με μία μόνιμη ομάδα αρχιτεκτόνων. Νέων ανθρώπων αλλά και πιο έμπειρων, οι οποίοι αφενός ανταποκρίνονται πλήρως στις εκάστοτε απαιτήσεις των πελατών χωρίς όμως να χάνουν την φλόγα τους για εξέλιξη.

“Στο τέλος της ημέρας, φεύγοντας από το γραφείο, είμαστε ευτυχισμένοι.”

O Μηνάς Κοσμίδης και η ομάδα του.
O Μηνάς Κοσμίδης και η ομάδα του.

Όταν τους ζητάς να περιγράψουν το έργο τους, την δουλειά και το γραφείο τους, αρέσκονται να απαντούν με το quote του Charles Eames, το οποίο θεωρούν πως αντικατοπτρίζει τον προσανατολισμό τους πλήρως: “The details are not the details. They make the design.” Ενστερνίζονται την άποψη που θέλει το “soft design” να είναι το ίδιο νευραλγικό όσο και η γενική εικόνα του πλάνου και η υλοποίησή της συνολικά. Πιστεύουν πως αυτό άλλωστε ευθύνεται και για την πρωτοτυπία του αποτελέσματος.

Διαπιστευτήριά τους μεταξύ άλλων και η πολυβραβευμένη παρουσία των έργων τους διεθνώς. Το 2012 διακρίνονται κατακτώντας το 1ο βραβείο στο Best of the Year Awards U.S. του περιοδικού Interior Design στην Νέα Υόρκη, στην κατηγορία Casual dining για τo εστιατόριο Fabrica Creaton στην Κομοτηνή.

15241811_1812134038999200_724369425592850444_n

Το 2013 κερδίζουν το 1ο βραβείο στην κατηγορία Bar-Restaurant, στον διαγωνισμό Modern Decoration International Media στην Κίνα, συμμετέχοντας με τον σχεδιασμό του bar Ο-13 από την Θεσσαλονίκη. Οι επόμενες χρονιές συνεχίζουν στο ίδιο διαγωνιστικό τέμπο με την πρόσφατη παρουσία τους να φθάνει στην Κίνα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] κατάφερε με το τελευταίο project που ολοκλήρωσε (“Origins” show flat), στην πόλη Dongguan της Κίνας, να συμπεριληφθεί στις λίστες των φιναλίστ των διεθνών διαγωνισμών του 14th Modern Decoration International Media Awards [Shenzhen, China] και 2016 Idea-Tops International Space Design Awards [Shenzhen, China].

Η ταυτότητα του έργου «Show flat» apartment που συμμετέχει ως φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς στην Κίνα προκύπτει από μία άκρως ενδιαφέρουσα επαφή της Δύσης με τον κινέζικο πολιτισμό αλλά και της συνεργασίας των δικών μας “Architecture in Concept” με τους YUQIANG and Partners. 

DESIGN: MINAS KOSMIDIS (ARCHITECTURE IN CONCEPT)
PROJECT: «Show flat» apartment
PLACE: Dongguan – China
AREA: 250 m2 (indoor)
COMPLETION TIME: October 2015 – February 2016
LIGHTING DESIGN: MINAS KOSMIDIS (ARCHITECTURE IN CONCEPT)
CONSTRUCTION: YUQIANG AND PARTNERS
PHOTOSHOOTING: XIAOWEN JIN (IN GALLERY)

project image

Το αποτέλεσμα του σχεδιασμού προέκυψε από την συνεργασία των αρχιτεκτονικών γραφείων «Minas Kosmidis [Architecture In Concept]» με έδρα την Θεσσαλονίκη και το γραφείο «YuQiang and Partners» με έδρα την πόλη «Shenzhen» στην Κίνα.

Αφορά τον εσωτερικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος εμβαδού 250 τ.μ. στον 22ο όροφο ενός νεόδμητου ψηλού κτιρίου κατοικιών. Το κτίριο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου «real estate project» στην πόλη «Dongguan» η οποία λόγω εκτεταμένης ανοικοδόμησης και εξάπλωσης της προς την πόλη «Shenzhen» στην νοτιοανατολική Κίνα καταλήγει να θεωρείται πλέον σχεδόν προάστιο της. Το διαμέρισμα αρχικά μελετήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως «show flat» του κτιρίου, δηλαδή ως διαμέρισμα – δείγμα το οποίο θα έβλεπαν οι υποψήφιοι αγοραστές στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα. Στη συνέχεια το διαμέρισμα αγοράστηκε από κάποιον υποψήφιο πελάτη και σημερινό ιδιοκτήτη έτσι όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε.

14433172_1780375242175080_965082964379363245_n

Το γραφείο «YuQiang and Partners» αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του πελάτη και του γραφείου «Minas Kosmidis [Architecture In Concept]», μετέφερε την γνώση του για τον τρόπο ζωής μιας κινέζικης οικογένειας και ανέλαβε τον ρόλο της καθημερινής επίβλεψης και της κατασκευής , καθώς και την έρευνα της κινέζικης αγοράς για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, φωτιστικών και επίπλων.

unnamed (1)

Σύμφωνα με την ενημέρωση του πελάτη, οι αρχιτέκτονες έπρεπε να μελετήσουν και να διαμορφώσουν μια νέα αισθητική ταυτότητα διαβίωσης που θα αφορά μία υποθετική μεσοαστική τετραμελή κινέζικη οικογένεια με φιλοδυτική κουλτούρα και παιδεία αλλά κινέζικο τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός έπρεπε να εμπεριέχει στοιχεία περισσότερο δυτικά παρά κινέζικα αλλά πάντα με σεβασμό στον κινέζικο τρόπο ζωής και τις συνήθειες της καθημερινότητας. Το διαμέρισμα διαμορφώθηκε λειτουργικά έχοντας έναν μεγάλο καθημερινό χώρο που εμπεριέχει τον χώρο της κύριας τραπεζαρίας αλλά και τον χώρο τσαγιού που αποτελεί βασική κινέζικη συνήθεια, σε άμεση σχέση και επαφή με τον κλειστό χώρο κουζίνας , τον χώρο του μπαρ και τέλος την τουαλέτα των ξένων.

Δείτε περισσότερα για το show flat apartment εδώ.

Πριν λίγο καιρό, ένα ακόμα έργο τους στο πλαίσιο της ΗOTELIA αυτή την φορά, εντυπωσίασε, διακρίθηκε και σχολιάσθηκε έντονα αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων στην πόλη. 

Πρόκειται για το «future boutique hotel» το οποίο ως project είναι ένα εγχείρημα, που επιδιώκει να αποτυπώσει μία διαφορετική σχεδιαστική και αισθητική φιλοσοφία, που θα μπορούσε να έχει ένα «boutique hotel» του μέλλοντος.

unnamed

DESIGN: MINAS KOSMIDIS [ARCHITECTURE IN CONCEPT] PROJECT: FUTURE BOUTIQUE HOTEL PLACE: Thessaloniki AREA: 50 m2 COMPLETION TIME: October 2016 – November 2016 LIGHTING DESIGN: MINAS KOSMIDIS [ARCHITECTURE IN CONCEPT] GRAPHIC DESIGN: MINAS KOSMIDIS [ARCHITECTURE IN CONCEPT] PHOTOSHOOTING: STUDIOVD : N.VAVDINOUDIS – CH.DIMITRIOU

Πιο αναλυτικά το Future Boutique Hotel είναι ένα «conceptual» περίπτερο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Hotelia» και συνδιοργανώθηκε από την «Helexpo» και το «Interiors from Greece». Ο χώρος που σχεδιάστηκε αφορά ουσιαστικά τη σουίτα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου πόλης.

Αυτό που διαφοροποιεί ένα «boutique» ξενοδοχείο από ένα εμπορικό, μεγάλο ξενοδοχείο – πιθανόν μέλος κάποιας πολυεθνικής αλυσίδας, είναι το γεγονός πως είναι αυτόνομο, οι διαστάσεις του είναι σχετικά περιορισμένες, είναι πολυτελές και ο σχεδιασμός του είναι μοναδικός. Η κάθε του λεπτομέρεια πρέπει να έχει κάτι να πει και να μην ακολουθεί την πεπατημένη.

“Στο συγκεκριμένο project, η κεντρική μας ιδέα βασίστηκε στην αισθητική των ταινιών του James Bond.”

Κατά συνέπεια, οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία αίσθησης μυστηρίου, λιτής πολυτέλειας, αισθησιασμού και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, εντάχθηκαν στη μελέτη κάποιοι αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας που αφορούν τον φωτισμό και την λειτουργία του δωματίου καθώς και μία νέα λογική όσων αφορά την λειτουργία και τις αρχές οργάνωσης του χώρου ενός δωματίου ξενοδοχείου.

15202490_1813589242187013_7605718031482928708_n

“Προσπαθήσαμε δηλαδή να δείξουμε την κατεύθυνση στην οποία θεωρούμαι πως πρέπει να κινηθούν τα boutique ξενοδοχεία πόλης στο μέλλον.”

Η συγκεκριμένη πρόταση απευθύνεται κυρίως σε επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να ανακαινίσουν ή να ανοίξουν ένα νέο ξενοδοχείο πόλης, πολυτελές ως έναν βαθμό, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, το οποίο θα αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό και δεν θα καλύπτει απλά τις βασικές ανάγκες διαμονής του σύγχρονου ταξιδιώτη αλλά θα αποτελεί ένα από τα κίνητρα επίσκεψης της πόλης στην οποία βρίσκεται.

15267935_1813589365520334_2069179047021759818_n

Με την χρήση υλικών όπως, βελούδινων υφασμάτων, μαρμάρων, ξύλου καρυδιάς, μπρούτζου και σε συνδυασμό με τη μουσική, την προβολή βίντεο αλλά και τον αρωματισμό του χώρου επιχειρήσαμε να διεγείρουμε όλες τις αισθήσεις του χρήστη, να δημιουργηθεί δηλαδή το πλαίσιο για μία ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία όπου το ξενοδοχείο από απλό κατάλυμα μεταμορφώνεται σε έναν πόλο ποικίλων λειτουργιών και εμπειριών.

Δείτε περισσότερα για το πρότζεκτ ΕΔΩ.

Τέλος στο μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Design Awards της Νέας Υόρκης  ήταν στους φιναλίστ για το Show Flat.

*Οι διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχει ως φιναλιστ το γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] θα διεξαχθούν στην Κίνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2016. 

Οι υποψηφιότητες εκεί ήταν στις κατηγορίες. 
• 2016 Best of the Year Awards U.S. magazine Interior Design – Residence: Apartment – Large [New York, USA]
• 2016 Idea-Tops International Space Design Awards – Best Show Flat Design [Shenzhen, China]
Και το βραβείο που κέρδισε
• 14th Modern Decoration International Media Awards – Annual Show flat Award [Shenzhen, China]

Διαβάστε επίσης όσα συμβαίνουν στην αρχιτεκτονική σκηνή της Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ