Αγιωργίτικα: Οι τρεις μέρες του πολιούχου στη Νεάπολη

0
5566

Άγιος Γεώργιος 2017

Mε αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της Νεάπολης, Αγίου Γεωργίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών και ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, διοργανώνουν τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων.

Τα “Αγιωργίτικα” αποτελούν θεσμό για την Νεάπολη καθώς οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της Νεάπολης, Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και εκτός από το θρησκευτικό περιεχόμενο έχουν πολιτιστικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Για δύο ημέρες το κέντρο της Νεάπολης μετατρέπεται σε έναν υπαίθριο τόπο καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρουσίασης παραδοσιακών χορών, μουσικών προγραμμάτων και ψυχαγωγικών δράσεων για τα παιδιά. Γίνεται περιφορά Ιεράς Εικόνας και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου ενώ στην πομπή το 2015 μάλιστα συμμετείχαν και καβαλάρηδες με τα άλογα τους προς τιμήν του Αγίου όπου η θρησκευτική ιστορία τον θέλει έφιππο να σκοτώνει τον δράκο.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Νεάπολη είναι βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο. Το 1974 είναι μια σημαντική χρονιά για τον ναό καθώς με την ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Διονυσίου, ανυψώνεται και ο ναός ονομάζεται πλέον Μητροπολιτικός, το 1978 αγιογραφήθηκε, ενώ μία δεκαετία αργότερα επεκτάθηκε ο νάρθηκας και επενδύθηκε εξωτερικά.

Ο καθιερωμένος κύκλος εκδηλώσεων-θεσμός «Αγιωργίτικα» θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 21 ως και την Κυριακή 23 Απριλίου, στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης. Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμά με αυτό τον τρόπο την γιορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στις 23 Απριλίου.

Αγιωργίτικα
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
– ΠΑΡΚΟ ΒΑΛΣΑΜΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (7 μ.μ.)
Από το πάρκο Βαλσαμή πομπή μουσικών και χορευτικών παραδοσιακών σχημάτων θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) και μετά από μία σύντομη στάση θα καταλήξουν στην Κεντρική Σκηνή (Ίμβρου και Παναγή Τσαλδάρη).

Συμμετέχουν Α΄ Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης, Β΄ Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης, Ποντιακή Εστία Νεάπολης, Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, Χορευτικό Συγκρότημα Ι.Μ.Ν Αγίου Γεωργίου Νεάπολης «Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις», Χορευτικός Σύλλογος Αγίου Ραφαήλ Μετεώρων, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
– ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΑΥΛΗ 1ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (11 π.μ.)
-«Προσκοπική πλατεία» με μουσικοκινητικά παιχνίδια από το 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης

-«Βάλε Τρίποντο». Διαγωνισμός τριπόντων. Συντονίζει ο προπονητής Κώστας Αστεριάδης

-Ι.Μ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
-6 μ.μ.: Λιτανεία και περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τη συνοδεία αθλητικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

-7 μ.μ.: Εσπερινός

-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Μουδανίων και Παν. Τσαλδάρη)

-7 μ.μ.: «Με γεύση σοκολάτα!» – Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για
Παιδιά. Με εύκολο τρόπο μαθαίνουμε να φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά γλυκίσματα σοκολάτας. Γνωρίζουμε τα υλικά, δοκιμάζουμε αρώματα και γεύσεις και παίρνουμε μαζί μας τις συνταγές για να πειραματιστούμε ξανά!

«Τα χρώματα της άνοιξης» – Εργαστήρι δημιουργικών κατασκευών. Τα παιδιά παρέα με τους γονείς και με τη βοήθεια των παιδαγωγών της ομάδας ετοιμάζουν ανοιξιάτικες κατασκευές για να διακοσμήσουν το σπίτι. Μαθαίνουν τεχνικές και γνωρίζουν διαφορετικά υλικά για να κάνουν πρωτότυπες συνθέσεις.

-8.30 μ.μ.: «Ο Καραγκιόζης πολυτεχνίτης». Παράσταση Καραγκιόζη από
τον Αγάπιο Αγαπίου

-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Ίμβρου και Παν.Τσαλδάρη)
Λαϊκή μουσική βραδιά με τα συγκροτήματα των Κλείτου Βάτσα και Δημήτρη Κωνσταντίνου

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Ι.Μ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

7.30 π.μ.: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Ίμβρου και Παν.Τσαλδάρη)
-11.30 π.μ.: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια με τη συμμετοχή των συλλόγων:
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Γαϊτάνι», Πολιτιστικός Σύλλογος Συκεών «Τα Κάστρα», Χορευτικό Ι.Μ.Ν. Αγίου Γεωργίου «Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις», Δημιουργικός Σύλλογος Γυναικών «Εστία», Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου, Ποντιακός Σύλλογος Πεύκων «Παρχάρ», Χορευτικό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μετεώρων, Χορευτικό Σωματείο και Σύλλογος Φίλων Χορευτικού «Χοροστάτες», Σύλλογος Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης

-8 μ.μ.: Χορωδία ΚΑΠΗ
-8.30 μ.μ.: Χορωδία Συλλόγου Γυναικών «Εστία»
-9 μ.μ.: Έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα με τον Σωκράτη Παπαϊωάννου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ