Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τη δικιά μας Ακαδημία Ρομποτικής!

Εσείς γνωρίζατε πως η Θεσσαλονίκη έχει την δική της Ακαδημία Ρομποτικής για μικρούς και μεγάλους; Και σας περιμένει αυτό το διάστημα για εγγραφές;

Parallaxi
ανακαλύψτε-τη-δικιά-μας-ακαδημία-ρομπ-159608
Parallaxi

9

Εσείς γνωρίζατε πως η Θεσσαλονίκη έχει την δική της Ακαδημία Ρομποτικής για μικρούς και μεγάλους; Και σας περιμένει αυτό το διάστημα για εγγραφές;

Πρόκειται για την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που ξεκίνησε επίσημα την δράση της σαν ένα πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από 15 χρόνια δράσεων σε σχολεία, μουσεία, χώρους άτυπης εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, έρευνας και συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Ακαδημία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο παρόμοιων πανεπιστημιακών θεσμών του εξωτερικού, με σκοπό να συνδυάσει την μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας την εκπαίδευση σε μία εποικοδομητική και διασκεδαστική δραστηριότητα.

3

Γιατί λοιπόν έχει δοθεί τόση έμφαση στην Ρομποτική τα τελευταία χρόνια; Σύμφωνα με την Ακαδημία, η Ρομποτική σήμερα θεωρείται ως το τέταρτο R της μάθησης «Reading, wRriting aRithmatic and Robotics», που οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν για να επιτύχουν σε έναν κόσμο βασισμένο στην τεχνολογία και άκρως ανταγωνιστικό. Η Ρομποτική ενσωματώνει όλα τα πεδία του STEM (Science, Technology Engineering, Mathematics). Οι εκπαιδευτικές δράσεις Ρομποτικής λοιπόν, με τον διεπιστημονικό χαρακτήρα που έχουν, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά τομείς όπως μηχανική, ηλεκτρονική, αυτόματο έλεγχο, επιστήμες των υπολογιστών, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής (STEAM).

11

18

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσφέρει το 2017 για δεύτερη συνεχή χρονιά μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει ότι προσφέρει κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των «Δεξιοτήτων του 21ου Αιώνα», όπως αυτές καθορίζονται από την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση («Δεξιότητες Ευρώπης 2020»), εκπαιδεύοντας τους μαθητές της στα παρακάτω:

  • Να μετατρέψουν την μάθηση σε διασκέδαση, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες,
  • Να βελτιώσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τις κατασκευαστικές δεξιότητες τους,
  • Να εισαχθούν στις επιστημονικές μεθόδους εργασίας,
  • Να αναπτύξουν Συνεργατικότητα, Κριτική σκέψη, Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, Επικοινωνία, Δημιουργικότητα, Προσαρμοστικότητα, Αυτοκαθοδήγηση,
  • Να κατακτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στο χώρο των Φυσικών επιστημών, των Μαθηματικών, της Μηχανικής, της Τεχνολογίας, αλλά και της Τέχνης,
  • Να εκτιμήσουν και να αντιληφθούν τις εφαρμογές της Τεχνολογίας,
  • Να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό τους,
  • Να προετοιμαστούν για έναν γρήγορα αναπτυσσόμενο και άκρως ανταγωνιστικό κόσμο.

17Ποια είναι η εκπαιδευτική διαδικασία; Η Ακαδημία Ρομποτικής χρησιμοποιεί τις προσεγγίσεις της διερεύνησης, της επίλυσης προβλήματος, των Projects και της μάθησης μέσω της ανακάλυψης, μέσα πάντα από τη συνεργασία σε ομάδες.

Επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής είναι ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Φαχαντίδης, του οποίου γνωστικό αντικείμενο αποτελεί η έρευνα εστιασμένη στην εφαρμογή τεχνολογιών ρομποτικής σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στο χώρο της τυπικής εκπαίδευσης, της ειδικής αγωγής και της δια βίου μάθησης από το 2000. Διδάσκοντες της Ακαδημίας Ρομποτικής είναι καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από καταρτισμένους επαγγελματίες με εμπειρία σε δραστηριότητες με παιδιά.

20

Στα πλαίσια των μαθημάτων, τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις), κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια, προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές, ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Τα εκπαιδευτικά πακέτα που χρησιμοποιούνται είναι τα Lego Education WeDo 1 και 2 για τις ηλικίες 6-8 και Lego Mindstorms EV3 για τις ηλικίες 8-16 ετών.

5

1613

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσαρμόζει τα μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε ειδικά σχεδιασμένο, βάση ερευνητικών μελετών της ευρύτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μεθοδολογικό μοντέλο το οποίο αποτελείται από τα εξής στάδια:

  1. Ενεργοποίηση: Στο στάδιο αυτό γίνεται η εισαγωγή του θέματος που θα μελετήσουν οι μαθητές, το οποίο αναλύεται και εμπλουτίζεται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα στάδιο στο οποίο αναζητούνται και αξιοποιούνται οι προηγούμενες γνώσεις των μαθητών.
  2. Διερεύνηση: Στο στάδιο αυτό οι μαθητές καλούνται να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία τους για να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα μέσα από στρατηγικές καταιγισμού ιδεών, εννοιολογικών χαρτών, διαλογικής συζήτησης με τη χρήση των εργαλείων της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
  3. Κατασκευή-Προγραμματισμός: Στο στάδιο αυτό επιχειρείται η κατάκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων με τα εργαλεία της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με τελικό προϊόν ένα ρομποτικό τεχνούργημα που παρουσιάζει ελεγχόμενες συμπεριφορές.
  4. Συλλογιστική ανάδραση: Στο στάδιο αυτό επιχειρείται η κριτική ανάλυση των δρώμενων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και των διαμορφωτικών αλλαγών που ενδείκνυται. Η πρακτική αυτή τροφοδοτεί στη συνέχεια το στοχασμό και την παραπέρα δράση της ομάδας.
  5. Παρουσίαση έρευνας δράσης: Κάθε ομάδα παρουσιάζει το τελικό έργο της και περιγράφει τον τρόπο που συνεργάστηκε για να το φέρει εις πέρας.

7

Στην Ακαδημία Ρομποτικής, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν:

  • Τμήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
  • Τμήματα Ρομποτικής και Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
  • Τμήματα StoryTelling
  • Τμήματα προγραμματισμού

Οι ενήλικοι από την άλλη μπορούν να ενταχθούν σε:

  • Τμήματα Arduino
  • Τμήματα Unity
  • Τμήματα WordPress
  • Τμήματα Drones

Ακόμη, υπάρχει το τμήμα Γονείς-Παιδιά που απευθύνεται όχι μόνο στο παιδί αλλά και στον γονέα, όπου μαζί κάνουν δραστηριότητες ρομποτικής και όχι μόνο. Το πρόγραμμα Team Building απευθύνεται σε εταιρίες, ομάδες ή οργανισμούς που θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών τους πετυχαίνοντας καλύτερη απόδοση στο αντικείμενό τους.

Δείτε όλα τα τμήματα αναλυτικά εδώ

10

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 12 δίωρα μαθήματα, δηλαδή 1 δίωρο μάθημα την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στον νέο κύκλο μαθημάτων στο ανάλογο τμήμα που τους ενδιαφέρει εδώ.

Πάρτε τους μικρούς σας φίλους και ανακαλύψτε παρέα τον κόσμο της Ρομποτικής!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα