Θεσσαλονίκη

Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία ενός πράσινου πάρκου στο ΑΠΘ

Στα καλά νέα η έγκριση της πρότασης της Πρυτανείας για ένταξη στα ΕΣΠΑ ώστε να αναβαθμιστεί ο κεντρικός πράσινος χώρος της Πανεπιστημιούπολης.

Κύα Τζήμου
άνοιξε-ο-δρόμος-για-τη-δημιουργία-ενός-192244
Κύα Τζήμου

Εικόνες: Έλενα Ταξίδου

Χθες η η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα, υπέγραψε την ένταξη δυο έργων αναβάθμισης που αφορούν στα πάρκα δυο πανεπιστημιακών campus. Πρόκειται για το πάρκο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το πάρκο «Γεωργιάδη» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα έργα εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «διατήρηση και προστασία περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», Άξονα Προτεραιότητας 14 “Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ) με τίτλο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου.

DSCN7680

Eίναι χρόνιο αίτημα της πόλης, των κατοίκων και του συνόλου της φοιτητικής κοινότητας ο έλεγχος της παραβατικότητας στο Πανεπιστημιακό campus και η διαμόρφωση του κεντρικού ανοικτού πράσινου χώρου, ενός από τους πιο όμορφους της πόλης, σε πάρκο είναι ό,τι καλύτερο ακουσαμε τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο εύγε στην Πρυτανεία υπό τον κ. Μήτκα που κατέθεσε πρόταση και πέτυχε την ένταξη για χρηματοδότηση ενός ωραίου σχεδίου στα ΕΣΠΑ (2014-2020) για απορρόφηση ενός ακόμη κονδυλίου με στόχο την αναβάθμιση της ζωής του πολίτη. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση της ολοκληρωμένης μελέτης και του χρόνου το έργο θα ξεκινήσει. Η διαμόρφωση του χώρου με στόχο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνει ο πράσινος χώρος του Πανεπιστημίου ανοιχτός και ασφαλής για όλους τους πολίτες, όπως θα έπρεπε να είναι, για να τον χαιρόμαστε όλοι απαλλαγμένο από παραβατικότητα, επιθέσεις σε φοιτητές και περαστικούς, που αποτρέπουν τον κόσμο από να τον διασχίσει οποιαδήποτε ώρα της μέρας.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση για το πάρκο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έργου για το οποίο υποβλήθηκε πρόταση, θα υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος με τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων εντός του πάρκου.

Μιλήσαμε με την υπεύθυνη του σχεδίου, την αντιπρύτανη Δέσποινα Κλαβανίδου που μας έδωσε μια περιγραφή της πρότασης που υποβλήθηκε: “Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση ενός σημαντικού αστικού υπαίθριου χώρου και τμήματος του campus περίπου 50 στρεμμάτων που χωροθετείται στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, σε επαφή με τις κεντρικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου, όπως με το κτίριο διοίκησης, την κεντρική βιβλιοθήκη, το μετεωροσκοπείο, το αστεροσκοπείο, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ – καθώς και με σημαντικό αριθμό των σχολών του. Το έργο θα ενισχύσει τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και την ταυτότητα του Πανεπιστημίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός Πρότυπου Περιβαλλοντικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου, που αξιοποιεί εκ- συγχρονισμένες τεχνολογίες και πρακτικές. Στόχος του Έργου Στόχος είναι η καρδιά της Πανεπιστημιούπολης να επανασχεδιαστεί και αναβαθμιστεί ώστε να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου, μια νησίδα εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητι-σμού, που θα αποτελεί διέξοδο αναψυχής όχι μόνο για τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου αλλά και για όλους του πολίτες.

Το προτεινόμενο πάρκο διαρθρώνεται σε τρεις λειτουργικές ενότητες που θα φιλοξενούν εκπαιδευτικές-περιβαλλοντικές δραστηριότητες, πολιτιστικές και αθλητικές. Οι Προτεινόμενες  εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες θα υποστηριχθούν με τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κήπου Νερού, Εκπαιδευτικού Κήπου Ανέμου, Εκπαιδευτικού κήπου Φαρμακευτικών Φυτών και ανάπτυξη δραστηριοτήτων του Γραφείου Περιβάλλοντος. Επίσης προβλέπεται η ανάπτηξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τη δημιουργία Κήπου Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εκθέσεων, Χώρος συγκέντρωσης – αναψυχής και Υπαίθριου θέατρου.

aristoteleio (9)

Οι αθλητικές δραστηριότητες που θα μπορούν να διεξαχθούν στο Νέο Πάρκο θα είναι Δρόμος αντοχής μετά την δημιουργία μιας διαδρομής, ενώ θα κατασκευαστούν υπαίθριοι σταθμοί άσκησης και Χώροι για προγράμματα άσκησης κι ποδηλατικές διαδρομές”

apth_vivliothiki

Συνολικά, στο χώρο μελέτης εντείνεται η έννοια του ελεύθερου ανοικτού χώρου με μη δαπανηρές παρεμβάσεις και με νέες χαμηλές φυτεύσεις και δημιουργία πράσινων διαδρομών.

DSCN7598-1

Διαβάστε ακόμη H Parallaxi σχεδιάζει: Α.Π.Θ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα