Από την Τριανδρία στο Διεθνές Τουρνουά σκακιού στη ΔΕΘ

0
2456

Εικόνες: Στέφανος Καφαντάρης

Σκάκι έμαθα να παίζω από τον παππού μου. Ήταν από τα πιο όμορφα πράγματα που μου έμαθε εκείνα τα καλοκαίρια των παιδικών μου διακοπών. Μου έλεγε να μην πηγαίνω στα καφέ, να μην παίζω τάβλι και χαρτιά! Και στην ερώτηση τι να κάνω, μου έμαθε σκάκι, λέγοντας ότι οι καλλιεργημένοι και σπουδαίοι άνθρωποι παίζουν σκάκι. Και τα έλεγε αυτά, ένας άνθρωπος που δεν κατάφερε να τελειώσει το δημοτικό! Έτσι παίζαμε σκάκι παράλληλα με τις αγαπημένες του αφηγήσεις για τον πόλεμο με τους Ιταλούς, τις φυλακίσεις από τους Γερμανούς, τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα της εποχής. Οι ιστορίες ταίριαζαν απόλυτα με τις παρτίδες μας, αφού το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, μια αναπαράσταση μάχης με στρατιώτες, αξιωματικούς και πύργους, που απαιτεί τακτική, θυσίες, αλλά και υπομονή με αυτοσυγκέντρωση.

DSC07586
Στη συνέχεια η επαφή μου με το σκάκι ήταν μερικές παρτίδες με κάποιους φίλους και γνωστούς στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Θυμάμαι βέβαια τις δύο Ολυμπιάδες σκακιού που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το 1984 και το 1988 στη ΔΕΘ, που αποτέλεσαν κορυφαία σκακιστικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας. Ήρθαν τότε σκακιστές – μύθοι όπως οι Σοβιετικοί Κασπάροφ και Καρπόφ, αλλά και ο Σπάσκι, που είχε χάσει από το νεαρό αμερικάνο Φίσερ το 1972. Θρυλικές αναμετρήσεις που απέκτησαν παγκόσμια δημοσιότητα, όχι μόνο για σκακιστικούς λόγους.

DSC07594
Έτσι όταν ο γιος μου ζήτησε να μάθει σκάκι τον μύησα στην αρχή, σύντομα όμως αναγκάστηκα να τον γράψω σε έναν Σύλλογο κοντά στη γειτονιά μας. Στους Σκακιστικούς Συλλόγους Τριανδρίας, σε μια περιοχή που έζησε ο παππούς μου στα πρώτα χρόνια που ήρθε Θεσσαλονίκη. Εκεί αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος κόσμος. Νεανικά και μαθητικά τουρνουά, το σκάκι σε σχολεία, γιορτές σκακιού με το Δήμο Θεσσαλονίκης, σκάκι σε γειτονιές, στη Νέα Παράλια και άλλα πολλά.

DSC07580

Συνειδητοποίησα ότι η Τριανδρία έχει έναν από τους κορυφαίους σκακιστικούς Συλλόγους στην Ελλάδα, ενώ γνώρισα αξιόλογα άτομα που τρέχουν με ανιδιοτέλεια και πολύ αυταπάρνηση έναν Σύλλογο, που λειτουργεί δημοκρατικότατα και είναι ανοικτός στην κοινωνία μας. Έγινα αμέσως μέλος και συμμετείχα ενεργά για όσο έπαιζαν σκάκι ο γιος στην αρχή και η κόρη αργότερα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι δύο νεαρές κοπέλες από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν προσφέρει στη χώρα μας κορυφαίες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια (Τσολακίδου 1η Παγκόσμιο Νέων, και Αβραμίδου 1η Πανευρωπαϊκό έως 12 ετών και 1η Παγκόσμιο Σχολικό).

DSC07575
Φυσικά, κάτι αντίστοιχο συνάντησα και σε άλλους Συλλόγους. Σε πολλούς από αυτούς μπορείς να βρεις εκπαιδευτές υψηλών προδιαγραφών, αφού αρκετοί είναι καταξιωμένοι σκακιστές διεθνών προδιαγραφών.
Η κορυφαία οργάνωση του Συλλόγου Τριανδρίας είναι το Ανοικτό Τουρνουά που ξεκινάει τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα. Ενώ ξεκίνησε σαν ένα μικρό εσωτερικό τουρνουά στη γειτονιά, μετά από 10 χρόνια έχει καταφέρει να είναι το μεγαλύτερο Ανοικτό Τουρνουά σε όλη την Ελλάδα. Μία όμορφη ιστορία μιας παρέας ανθρώπων που με όχημα την αγάπη τους για το σκάκι, ξεπέρασαν τα στενά όρια μιας γειτονιάς και δείχνουν ότι μπορούν να διοργανώσουν τουρνουά διεθνής εμβέλειας.

DSC07589
Φέτος, το 10ο Διεθνές Ανοικτό Τουρνουά Σκάκι διεξάγεται στο Περίπτερο των Εθνών (Νο 6), πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι συνειρμοί με τις δύο Ολυμπιάδες είναι αναπόφευκτοι, αφού οι χώροι της ΔΕΘ είναι ιδανικοί.
Όπως αναφέρει και στο Δελτίο Τύπου ο πρόεδρος των Συλλόγων, Βασίλης Μπετσάκος, “συμμετέχουν περίπου 300 σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών (ο μικρότερος είναι 6 χρονών και ο μεγαλύτερος 80!). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία 4 αλλοδαπών Grand Maîtres και 6 Maîtres της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIDE), αλλά και η συμμετοχή πολλών αξιόλογων παικτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού (Σερβία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Γερμανία, Τουρκία, Αγγλία, Ισπανία, FYROM, Αλβανία, Βενεζουέλα, Ρουμανία, Κύπρο).
Δίπλα στους διακεκριμένους ξένους αθλητές αγωνίζεται και μια πλειάδα εξαιρετικών Ελλήνων παικτών από διάφορους σκακιστικούς συλλόγους όλης της χώρας, και ασφαλώς οι κορυφαίοι αθλητές της Θεσσαλονίκης, ιδιαιτέρως οι πολύ ταλαντούχοι νεαροί σκακιστές της πόλης μας.
Οι αγώνες διεξάγονται κάθε απόγευμα (και την Κυριακή πρωί) από 17/4 έως 23/4 στη ΔΕΘ και μεταδίδονται ζωντανά στο επίσημο site των Σκακιστικών Συλλόγων Τριανδρίας (www.pat.gr). Ο χώρος είναι δωρεάν προσβάσιμος για τους θεατές, όπως και το πάρκινγκ εντός ΔΕΘ (είσοδος από Εγνατία).

 

DSC07591
Την Πέμπτη 20 Απριλίου θα γίνει για πρώτη φορά το Midnight Blitz, μία παράλληλη σκακιστική εκδήλωση, που ξεκινάει το βράδυ 11.30μμ και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Facebook: Triandrias International Open Chess Tournament

*18 – 23 Απριλίου: 10ο ανοιχτό τουρνουά Σκακιού (Triandrias International Open Chess Tournament) που οργάνωσε Σύλλογος Σκακιστών Τριανδρίας φιλοξενείται στη ΔΕΘ-Helexpo στο Περίπτερο των Εθνών με 300 συμμετοχές από 10-12 χώρες και σκακιστές κάθε ηλικίας, από 5 – 80 χρονών θεωρείται το κορυφαίο τουρνουά σκακιού στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ